TORRA EMPLAÇA EL GOVERN SÁNCHEZ A DEROGAR EL DECRET QUE FACILITA QUE LES EMPRESES MARXIN DE CATALUNYA

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha emplaçat al nou executiu espanyol que encapçala Pedro Sánchez a derogar el decret que facilita que les empreses traslladin la seva seu social fora de Catalunya. Un decret que ha qualificat "d'indignant" i que l'executiu de Mariano Rajoy va aprovar pocs dies després del referèndum de l'1 d'octubre. Torra ho ha dit en l'acte d'inauguració de la 29a Trobada Empresarial al Pirineu que s'ha fet a la Seu d'Urgell, en unes declaracions recollides per l'ACN.

Davant una sala plena d'empresaris, Torra els ha instat a demanar a les institucions de l'Estat "que es comprometin pel diàleg, per la negociació i per escoltar la gent" i es torni a "la política". En aquest sentit, ha fet una crida al sector empresarial a contribuir a fer pressió perquè el govern espanyol "s'adoni que amb un dèficit fiscal del 8%, un país no pot tirar endavant"i a demanar al nou executiu socialista que materialitzi les inversions que encara estan pendents d'aplicar a Catalunya, com el Corredor Mediterrani. "Amb un model de finançament injust, caducat i amb un dèficit fiscal com el que Catalunya pateix, el risc de la residualitat pel nostre país és un risc enorme", ha manifestat el president de la Generalitat.

El president de la Generalitat, Quim Torra, demana que és important que després de la primera relació amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en surti una segona reunió. En el marc de la inauguració de la Trobada Empresarial del Pirineu, Torra ha explicat que hi ha dos equips que estan preparant la reunió entre els dos presidents que encara no té data i ha rebutjat que sigui una "reunió de foto". Segons el president de la Generalitat, la trobada podria servir per "marcar el terreny de joc". "És evident que em dirà que ha de preservar la unitat d'Espanya i que ens hem de sotmetre a la legalitat espanyola, i jo li diré que cal respectar el dret d'autodeterminació dels catalans", ha afegit.

Torra vol que la primera reunió amb el nou president de l'executiu espanyol sigui "productiva" i no només una foto. Per aquest motiu ha explicat que després d'una primer contacte amb Sánchez van decidir designar dos equips per preparar la trobada. La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, és l'escollida per part de l'executiu espanyol i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, en nom del Govern.

La trobada encara no té data fixada però Torra ha deixat clar que ell hi està plenament disposat. "Quan el govern espanyol vulgui que ens seiem a la taula a parlar, com diu la cançó, ho deixo tot i anem a la Moncloa a parlar", ha afirmat. Torra admet que es parteix de "situacions allunyades" i en aquest sentit ha augurat que en la primera trobada es marcarà el terreny de joc. El president de la Generalitat ha insistit que ofereix mà estesa per negociar sense cap tipus de condicions i volent assumir riscos. I ha demanat al govern de Sánchez que també els assumeixi.

En referència a la proposta del Cercle d'Economia a favor d'un nou Estat amb rang constitucional, Torra ha donat la benvinguda a totes les propostes tenint en compte que en els darrers temps "l'única proposta ha estat enviar-ho a la judicatura". I també ha volgut deixar clar que els ciutadans de Catalunya hauran de votar les propostes, també si hi ha un projecte d'independència.

Informa:ARA.CAT (15-6-2018)

COM ARRUÏNAR L'INDEPENDENTISME EN TRES DIES

 

"Com arruïnar l’independentisme en tres dies "

No pertoca a cap partit interpretar o posar límits a la llibertat de manifestació

 

JOAN B. CULLA

 

Primer de tot: si en les actuacions dels antiavalots dels Mossos del dijous 6, a Girona i a Terrassa, s’hi produí alguna transgressió dels protocols del cos o de les ordres rebudes, si aquestes últimes eren inapropiades, si es donà algun excés o acarnissament en l’ús de la força o qualsevol altra irregularitat, és imprescindible que hom depuri responsabilitats i es dictin les mesures disciplinàries corresponents.

Dit això, afegeixo sense embuts una altra cosa: no és a la CUP a qui correspon fixar el model policial d’aquest país, ni dictar eventuals canvis en la “cultura de seguretat” del govern de Catalunya, com semblava pretendre l’altre dia el diputat Carles Riera. D’una banda, perquè la CUP representa ara mateix el 4,5% dels votants catalans, i no forma part del Govern ni de la majoria que el sustenta. De l’altra, perquè és difícil reconèixer-li autoritat en la matèria al grup polític un alt representant institucional del qual lluïa orgullós una samarreta amb la sigla ACAB, que vol dir "All Cops Are Bastards", o sigui “Tos els policies són uns malparits”. No em consta que la formació anticapitalista hagi explicat mai en què consistiria el seu “model policial” (a banda de dissoldre la Brimo), però goso afirmar que, entre Patrulles de Control o Guàrdies Rojos i una policia democràtica europea, la immensa majoria dels ciutadans preferim això segon.

Tampoc no pertoca a la CUP –ni a cap altre partit– interpretar o posar límits a la llibertat de manifestació, determinant qui pot exercir-la i qui no. Tal com explicava dissabte aquí mateix l’exconsellera (d’Interior i de Justícia) Montserrat Tura, les convocatòries subscrites per organitzacions legals són simplement “comunicades” a l’autoritat, que no les pot “prohibir”. En tot cas, s’hauria d’instar la il·legalització judicial de determinats grups o plataformes, però no m’imagino els cupaires avançant per aquest camí... Llegeix més...

Visites Rebudes

08641997