10 ANYS DE LA CONSULTA D’ARENYS: EL PARTITS FRENEN LA INDEPENDÈNCIA

El que havia de ser una taula rodona per fer balanç dels 10 anys de consultes independentistes a Catalunya, s’ha convertit en un niu de retrets entre polĂ­tics i societat civil, sobre l’estratègia a seguir desprĂŠs de la sentència de l’1-O al Tribunal Suprem. En el marc de les jornades de la Universitat Catalana d’Estiu, una taula rodona conformada per l’exconsellera Irene Rigau, el coordinador de la consulta d’Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis, i l’alcalde de MoiĂ , DionĂ­s Guiteras, pretenia fer balanç de la dècada transcorreguda des de la consulta d’Arenys de Munt del 13 de setembre del 2009, a pocs mesos que es conegui la sentència de l’alt tribunal espanyol. El debat, però, ha encès els Ă nims dels participants, que no s’han estalviat comentaris i dards enverinats.

Ximenis s’ha mostrat crĂ­tic amb la classe polĂ­tica i ha apuntat que aquesta estĂ  impedint als ciutadans “avançar cap a la independència real”. De fet, ha anat mĂŠs enllĂ  i ha sentenciat que actualment la societat civil “ĂŠs molt mĂŠs audaç que els partits polĂ­tics”. Segons ha afirmat, doncs, el que s’ha de fer ĂŠs “canviar” els partits per la ciutadania perquè, tal com ha considerat, aquests aboquen els catalans cap “al fracĂ s i a dependre d’Espanya per sempre mĂŠs”. “El que estĂ  passant ara probablement” ĂŠs que els polĂ­tics estan “segrestant la voluntat ciutadana”, ha afirmat.

Per al¡lusions, DionĂ­s Guiteras, alcalde de MoiĂ , s’ha volgut desmarcar de les crĂ­tiques i ha considerat que “allò important” ĂŠs que aquests mesos que venen no estiguin replets de “debats estèrils” per criticar-se els uns als altres. TambĂŠ ha cridat a la mobilitzaciĂł, en el moment en què es donin a conèixer les sentències: “Que no siguem els quatre de sempre tallant carrers o fent mobilitzacions”. En la mateixa lĂ­nia, Rigau ha sentenciat: “Si ens flagel¡lem tindrem una frustraciĂł que el paĂ­s no es mereix”.

L’exconsellera, a mĂŠs, ha donat la raĂł al president de la Generalitat, Quim Torra, i ha reclamat – tot fent memòria al seu perĂ­ode com a diputada del grup Junts pel SĂ­- la “transversalitat” i “unitat” de tots els partits polĂ­tics i de la societat civil. Fent referència a la Diada de l’Onze de setembre, ha considerat que “la majoria de catalans prefereix mantenir l’objectiu clar, encara que s’hagi de tardar una mica mĂŠs” en arribar a l’autodeterminaciĂł.

Despertar-se

En qualsevol cas, però, tambĂŠ ha assegurat que “caldrĂ  una resposta sòlida i agosarada” a les sentències del procĂŠs, i sobre les paraules de Torra d’aquest matĂ­, en què ha cridat a la mobilitzaciĂł de tots els sectors independentistes, ha apuntat que “avui ha començat l’inici del curs polĂ­tic”.

El que pretenia ser un debat sobre els deu anys d’independentisme a partir de la consulta d’Arenys, s’ha entorpit pels retrets dels ponents. Els tres, però, han tingut temps per elogiar la importĂ ncia d’aquesta fita històrica. Rigau, de fet, ha apuntat que “Arenys de Munt va obrir un cicle històric”.

Ximenis, per altra banda, ha recordat que malgrat la “falta de suport” de les formacions, la societat civil va saber mobilitzar-se i dur a terme un referèndum que va ser el precedent de mĂşltiples consultes arreu del territori catalĂ . TambĂŠ ha deixat clar que “ni el 9-N ni l’1-O” haguessin estat possibles sense l’embriĂł d’Arenys de Munt.

En això s’ha posat al costat de Guiteras. Segons ell, “la consulta va iniciar el desacomplexament de l’inconformisme”, i va ser a partir de llavors quan la societat catalana “va començar a despertar-se”.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (21-8-2019)
215 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: