10 ANYS DE LA CONSULTA D’ARENYS: EL PARTITS FRENEN LA INDEPEND√ąNCIA

El que havia de ser una taula rodona per fer balan√ß dels 10 anys de consultes independentistes a Catalunya, s’ha convertit en un niu de retrets entre pol√≠tics i societat civil, sobre l’estrat√®gia a seguir despr√©s de la sent√®ncia de l’1-O al Tribunal Suprem. En el marc de les¬†jornades de la Universitat Catalana d’Estiu, una taula rodona conformada per l’exconsellera Irene Rigau, el coordinador de la consulta d’Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis, i l’alcalde de Moi√†, Dion√≠s Guiteras, pretenia fer balan√ß de la d√®cada transcorreguda des de la consulta d’Arenys de Munt del 13 de setembre del 2009, a pocs mesos que es conegui la sent√®ncia de l’alt tribunal espanyol. El debat, per√≤, ha enc√®s els √†nims dels participants, que no s’han estalviat comentaris i dards enverinats.

Ximenis¬†s’ha mostrat cr√≠tic amb la classe pol√≠tica i ha apuntat que aquesta est√† impedint als ciutadans “avan√ßar cap a la independ√®ncia real”. De fet, ha anat m√©s enll√† i ha sentenciat que actualment la societat civil “√©s molt m√©s auda√ß que els partits pol√≠tics”. Segons ha afirmat, doncs, el que s’ha de fer √©s “canviar” els partits per la ciutadania perqu√®, tal com ha considerat, aquests aboquen els catalans cap “al frac√†s i a dependre d’Espanya per sempre m√©s”. “El que est√† passant ara probablement” √©s que els pol√≠tics estan “segrestant la voluntat ciutadana”, ha afirmat.

Per al¬∑lusions, Dion√≠s¬†Guiteras, alcalde de Moi√†, s’ha volgut desmarcar de les cr√≠tiques i ha considerat que “all√≤ important” √©s que aquests mesos que venen no estiguin replets de “debats¬†est√®rils” per criticar-se els uns als altres. Tamb√© ha cridat a la mobilitzaci√≥, en el moment en qu√® es donin a con√®ixer les sent√®ncies: “Que no siguem els quatre de sempre tallant carrers o fent mobilitzacions”. En la mateixa l√≠nia, Rigau ha sentenciat: “Si¬†ens¬†flagel¬∑lem¬†tindrem una frustraci√≥ que el pa√≠s no es mereix”.

L’exconsellera, a m√©s, ha donat la ra√≥ al president de la Generalitat, Quim Torra, i ha reclamat – tot fent mem√≤ria al seu per√≠ode com a diputada del grup Junts pel S√≠- la “transversalitat” i “unitat” de tots els partits pol√≠tics i de la societat civil. Fent refer√®ncia a la Diada de l’Onze de setembre, ha considerat que “la majoria de catalans prefereix mantenir l’objectiu clar, encara que s’hagi de tardar una mica m√©s” en arribar a l’autodeterminaci√≥.

Despertar-se

En qualsevol cas, per√≤, tamb√© ha assegurat que “caldr√† una resposta s√≤lida i agosarada” a les sent√®ncies del proc√©s, i sobre les paraules de¬†Torra¬†d’aquest mat√≠,¬†en qu√®¬†ha cridat a la mobilitzaci√≥ de tots els sectors independentistes, ha apuntat que “avui ha comen√ßat l’inici del curs pol√≠tic”.

El que pretenia ser un debat sobre els deu anys d’independentisme a partir de la consulta d’Arenys, s’ha entorpit pels retrets dels ponents. Els tres, per√≤, han tingut temps per elogiar la import√†ncia d’aquesta fita hist√≤rica. Rigau, de fet, ha apuntat que “Arenys de Munt va obrir un cicle hist√≤ric”.

Ximenis, per altra banda, ha recordat que malgrat la “falta de suport” de les formacions, la societat civil va saber mobilitzar-se i dur a terme un refer√®ndum que va ser el precedent de m√ļltiples consultes arreu del territori catal√†. Tamb√© ha deixat clar que “ni el 9-N ni l’1-O” haguessin estat possibles sense l’embri√≥ d’Arenys de Munt.

En aix√≤ s’ha posat al costat de Guiteras. Segons ell, “la consulta va iniciar el desacomplexament de l’inconformisme”, i va ser a partir de llavors quan la societat catalana “va comen√ßar a despertar-se”.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (21-8-2019)
293 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: