100.000 PERSONES ES MANIFESTEN A ESCÒCIA A FAVOR DE LA INDEPENDÈNCIA

Milers de partidaris de la independència d’Escòcia han participat en una manifestació massiva pels carrers de Glasgow aquest dissabte.

És la primera protesta després de les eleccions britàniques del passat 12 de desembre i de la negativa del govern Johnson de traspassar els poders necessaris a Escòcia per celebrar un segon referèndum d’independència. Els manifestants han reclamat que la segona votació sigui abans de l’any 2021, quan el Brexit passarà a ser efectiu.

La marxa és la primera de les vuit que té previstes l’organització All Under One Banner per aquest 2020, un any que probablement serà crucial per al moviment independentista escocès i on els activistes pretenen augmentar la pressió per la independència.

La manifestació arriba l’endemà que el diputat laborista Ben Bradshaw declarés estar “100% segur” que Escòcia abandonaria el Regne Unit en cas d’un segon referèndum d’independència, tal com ha demanat la primera ministra i líder del SNP, Nicola Sturgeon, al govern central. “És completament insostenible que el govern de Londres denegui als escocesos el dret a l’autodeterminació”, va afirmar Bradshaw, que també va ser diputat a Westminster i ministre de Treball en els governs de Tony Blair i Gordon Brown.

Massiva manifestació
La manifestació proindependència ha sortit del parc de Kelvingrove a dos quarts de dotze i ha travessat tota la ciutat cap al de Glasgow Green, on ha finalitzat.

La manifestació, de fet, estava prevista pel passat dijous 9 de gener, però es va cancel·lar per les previsions de fort vent que podien derivar en problemes de seguretat.

Segons els organitzadors unes 100.000 persones han reclamat separar-se del regne unit mitjançant una consulta acordada amb el govern de Boris Johnson. “El programa de manifestacions d’aquest any a Escòcia reflecteix un impuls creixent per a un segon referèndum d’independència”, ha assegurat Gary Kelly, un dels impulsors de la manifestació.

Sturgeon situa Escòcia en la via catalana

Durant la campanya electoral general, el líder laborista, Jeremy Corbyn, va dir que si el seu partit guanyés els comicis consideraria concedir els poders per celebrar un segon referèndum si hi hagués una majoria independentista després de les eleccions al parlament escocès de l’any que ve. Boris Johnson ha afirmat per activa i per passiva que es negaria a fer-ho independentment de les circumstàncies electorals.

La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, va enviar una carta al primer ministre a finals d’any sol·licitant la transferència de les competències necessàries per celebrar el segon referèndum i també va demanar que es concedís al parlament escocès poders permanents per celebrar referèndums posteriors a independència del Regne Unit.

Sturgeon va al·legar els bons resultats de l’SNP el passat 12 de desembre després que l’SNP guanyés 48 del total de 59 escons escocesos al Parlament britànic. El comunicat va ser contundent: “No es pot mantenir Escòcia a la Unió en contra de la seva voluntat”, va advertir.
Informa:ELNACIONAL.CAT (11-1-2020)

239 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: