CATAL√Ä, A L’ATAC !

“Catal√† a l‚Äôatac ”
( MIQUEL RIERA – MRIERA@ELPUNTAVUI.CAT )
‚ÄúUna exre¬≠gi¬≠dora dels comuns fa burla del catal√†. Qu√® els molesta? Que llui¬≠tem pels nos¬≠tres drets ling√ľ√≠stics?
Fa uns dies, Gala Pin, exre¬≠gi¬≠dora dels comuns a l‚ÄôAjun¬≠ta¬≠ment de Bar¬≠ce¬≠lona, feia burla a les xar¬≠xes soci¬≠als sobre el catal√†. Evi¬≠dent¬≠ment, ho feia en cas¬≠tell√†. ‚ÄúJo cada mat√≠ m‚Äôasse¬≠guro d‚Äôaga¬≠far els pro¬≠noms febles abans de sor¬≠tir de casa i els poso a la bossa. I prac¬≠tico la vocal neu¬≠tra davant del mirall en sor¬≠tir de la dutxa, per√≤, tot i aix√≠, crec que no cola‚ÄĚ, asse¬≠gu¬≠rava Pin. Tota una decla¬≠raci√≥ d‚Äôinten¬≠ci¬≠ons feta en plena pol√®mica, empesa pels mit¬≠jans espa¬≠nyols, per la inter¬≠venci√≥ al Par¬≠la¬≠ment de la dipu¬≠tada i alcal¬≠dessa de Vic, Anna Erra, sobre la neces¬≠si¬≠tat de no can¬≠viar de llen¬≠gua mal¬≠grat que ens pugui sem¬≠blar que el nos¬≠tre inter¬≠lo¬≠cu¬≠tor no la pugui saber.

La inter¬≠venci√≥ bur¬≠leta de Gala Pin, en prin¬≠cipi una per¬≠sona pro¬≠gres¬≠sista i oberta de mires, no va ser l‚Äô√ļnica que, des de posi¬≠ci¬≠ons de l‚Äôesquerra, va uti¬≠lit¬≠zar la tem¬≠pesta sobre Erra per posar-hi culle¬≠rada.

Per√≤ una cosa √©s dis¬≠cu¬≠tir si el dis¬≠curs de la dipu¬≠tada oso¬≠nenca va ser encer¬≠tat en els ter¬≠mes i l‚Äôaltra √©s apro¬≠fi¬≠tar el cas per bre¬≠gar de nou con¬≠tra la nor¬≠ma¬≠lit¬≠zaci√≥ ling√ľ√≠stica i, sobre¬≠tot, con¬≠tra tots aquells que con¬≠si¬≠de¬≠ren que el catal√† con¬≠ti¬≠nua en perill, est√† mino¬≠rit¬≠zat com a llen¬≠gua d‚Äô√ļs en molts √†mbits de la soci¬≠e¬≠tat i que calen encara m√©s acci¬≠ons des del govern i des de la soci¬≠e¬≠tat cata¬≠lana per acon¬≠se¬≠guir que els drets dels cata¬≠la¬≠no¬≠par¬≠lants siguin defen¬≠sats a tots nivells.

Aques¬≠tes posi¬≠ci¬≠ons de menys¬≠preu de la llen¬≠gua s√≥n el resum de tot all√≤ que pen¬≠sen molts a l‚ÄôEstat i a Cata¬≠lu¬≠nya des de fa anys, que el catal√† fa nosa, que no cal esmer√ßar-hi tants esfor√ßos i que, en defi¬≠ni¬≠tiva, quina import√†ncia t√© que els judi¬≠cis, el cinema o els pro¬≠duc¬≠tes als super¬≠mer¬≠cats no siguin en catal√†, si tots ente¬≠nem el cas¬≠tell√†. I sobre¬≠tot que tots aquells que tot el dia empe¬≠nyen pel catal√† s√≥n, en gene¬≠ral, ‚Äúuns pesats‚ÄĚ que farien b√© de defen¬≠sar altres drets m√©s impor¬≠tants.

Uns pesats, sor¬≠to¬≠sa¬≠ment, a qui ning√ļ podr√† impe¬≠dir que llui¬≠tin fins al final per acon¬≠se¬≠guir all√≤ de qu√® gau¬≠deix qual¬≠se¬≠vol ciu¬≠tad√† euro¬≠peu, que √©s viure ple¬≠na¬≠ment en la seva llen¬≠gua. No desis¬≠ti¬≠ran, no desis¬≠ti¬≠rem, mal¬≠grat les seves bur¬≠les i els seus menys¬≠preus. Ans el con¬≠trari. Catal√† a l‚Äôatac!
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (27-2-2020)

351 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: