ELS HOSPITALS CATALANS TENEN MATERIAL PER A TRES DIES

( ORIOL MARCH )
El president de la Generalitat ha dit aquest dijous en una entrevista a Catalunya R√†dio que els hospitals catalans necessiten una arribada “massiva” de material sanitari abans de dilluns per fer front a la crisi del coronavirus. “La majoria dels directors de centres hospitalaris ens diuen que tenen material de protecci√≥ per als propers tres dies. La gesti√≥ del material genera angoixa. Esperem que fins dilluns arribi un estoc massiu, i aix√≠ en les properes setmanes no haguem de patir. I tamb√© ens preocupa molt el tema dels respiradors”, ha indicat el dirigent independentista, en refer√®ncia a la maquin√†ria necess√†ria per assistir la respiraci√≥ dels pacients de coronavirus en estat m√©s greu. N’hi ha de lleus ja atesos en hotels.

El dirigent independentista ha assenyalat que estan en contacte permanent amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, amb qui s’ha acordat que el material arribi abans de dilluns als hospitals catalans. La compra centralitzada dels estocs, segons Torra, “complica” l’arribada dels equipaments de protecci√≥ individual que necessiten els sanitaris i tamb√© a les resid√®ncies d’avis, un dels focus m√©s perillosos que s’han detectat durant les √ļltimes setmanes, i que ara ja √©s prioritari.

El repartiment del material ha estat un dels principals focus de tensi√≥ entre la Generalitat i l’Estat. La Gu√†rdia Civil, tal com va avan√ßar Naci√≥Digital, ja interv√© per controlar el repartiment, que va deixar sense abastiment immediat centres que l’estaven esperant. El Govern va exigir explicacions al ministre Illa, que aquests dies ha estat en contacte telef√≤nic tant amb Alba Verg√©s, consellera de Salut, com amb Torra. La Generalitat ja ha mobilitzat metges jubilats i estudiants d’√ļltim any per refor√ßar el sistema. La prioritat √©s evitar el “col¬∑lapse” la setmana vinent.

Com a Madrid, amb cinc dies de retard

A Catalunya, els casos de coronavirus estan creixent com a Madrid, per√≤ amb cinc dies de difer√®ncia. El nombre d’afectats va comen√ßar abans a la capital espanyola, cosa que provoca que, en nombre absolut de contagiats, vagi molt per davant. Ara b√©, la situaci√≥ canvia si, en lloc de comparar-ho segons els dies reals, es fa posant com a punt de partida aquell dia en qu√® tots dos territoris van assolir els 49 casos (dia 0), cosa que a Catalunya va passar el 8 de mar√ß i, a Madrid, cinc dies abans.

Catalunya segueix el ritme de contagis de Madrid amb cinc dies de retard
Si es mant√© l’evoluci√≥, dilluns hi podria haver prop de 7.000 catalans infectats, per√≤ la mortalitat no √©s per ara tan elevada com a la capital espanyola

Aquest canvi de punt de vista √©s essencial, ja que, en els dotze dies posteriors a aquell punt, el nombre de casos detectats a Catalunya ha arribat als 3.270. A Madrid, entre el 3 i el 15 de mar√ß, s’hi va informar de 3.544 contagis. Les dues l√≠nies, a m√©s, se superposen quasi en cada moment, cosa que implica que, si es mant√© aquesta tend√®ncia, el nombre d’infectats a Catalunya se situar√† lleugerament per sota dels 7.000 el dilluns. Aix√≤ explica els temors del Govern, m√©s veient el desbordament de la sanitat de la capital espanyola, on ja no es descarta el confinament.

Caldr√† estar atents a l’evoluci√≥ dels propers dies per saber si Catalunya tamb√© segueix el mateix cam√≠ en defuncions. I si fos aix√≠, seria una not√≠cia p√®ssima, perqu√® a partir del dia 12, la quantitat di√†ria de morts a Madrid es va disparar, amb 126 nom√©s aquell dia i 142 m√©s al cap de dos dies. Ara mateix hi ha 98 malalts greus a Catalunya per coronavirus, per√≤ caldr√† veure si al cap de setmana hi ha tantes defuncions com les que, en el seu moment equivalent, hi va haver a la capital espanyol.

Carta a Europa

Torra ha enviat una carta a les principals institucions europees per explicar la petici√≥ de confinament de Catalunya que ha traslladat des de fa una setmana a S√°nchez. El president ha anat enviant missatges al president del govern espanyol, per√≤ no ha obtingut resposta. Segons el dirigent independentista, la situaci√≥ √©s d’extrema gravetat, i pot empitjorar si no es prenen decisions: “O seguim com fins ara, o la vida”. “Cada dia que passa la nostra situaci√≥ √©s m√©s dif√≠cil”, ha indicat Torra, que ha alertat que el sistema sanitari entrar√† en “estr√®s m√†xim” el cap de setmana i pot “col¬∑lapsar” la setmana vinent, en la l√≠nia del que va advertir ahir el Govern.

En les cartes el president assegura que s’est√† seguint en tot moment el consell dels experts, i √©s per aix√≤ que s’ha demanat el confinament total de Catalunya, una q√ľesti√≥ que ha tensat la relaci√≥ entre la Generalitat i l’Estat. Torra s’ha queixat que el decret de l’estat d’alarma no va ser elaborat en col¬∑laboraci√≥ amb les comunitats aut√≤nomes, per√≤ ha donat per fet que ser√† a la reuni√≥ de presidents regionals amb S√°nchez, que ser√† diumenge. Fins ahir, la decisi√≥ de ser-hi present encara no estava presa.

Informa:NACIODIGITAl.CAT (20-3-2020)

246 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: