SIS BONES NOTÍCIES PER FRENAR EL CORONAVIRUS

Ni només creix la xifra de contagis i morts, ni quedar-se a casa està sent inútil. La lluita contra la pandèmia, que acaba d’entrar, segons els experts, en una setmana clau a l’Estat, també deixa algunes bones notícies. El nombre total de recuperats no para de créixer -s’ha multiplicat per 10 en poc més de mitja setmana- i sembla que el confinament està començant a donar els seus fruits. Tot seguit, sis bones notícies sobre la lluita contra el Covid-19 que hem conegut en les últimes hores. I que també hem d’explicar.
( SERGI AMBUDIO )

1. Cada dia hi ha més recuperats

A part de la xifra d’afectats i morts, que copsen la majoria de titulars, n’hi ha una altra que tampoc para de créixer i que també hem de destacar: la de total de pacients de coronavirus que han rebut l’alta. En tan sols quatre dies, la xifra s’ha multiplicat per 10 a Catalunya: dels 82 comunicats pel Departament de Salut dijous passat als 728 d’aquest diumenge.


2. La tecnologia, gran aliada

Des d’aquest dilluns, a Catalunya s’estan fabricant respiradors -peça clau als centres sanitaris per tractar els pacients greus de coronavirus- amb impressores 3D. El ritme de producció és, per ara, de 100 cada dia, i està previst poder augmentar-lo a 300 diaris a finals de setmana. Això donarà molt aire als hospitals per atendre l’allau de malalts greus.

A banda, són diverses les empreses d’arreu del país que treballen, amb la mateixa tecnologia, per crear altres materials vitals per combatre la pandèmia. A la Garrotxa, per exemple, una cinquantena de makers han unit esforços per fer pantalles protectores, que serveixen com a reforç de la mascareta.

3. La vacuna, més a prop

La Xina continua avançant en els seus treballs per desenvolupar una vacuna contra el Covid-19. En les últimes hores hem sabut que el país asiàtic, origen de la pandèmia, ja ha començat a fer assajos clínics amb humans. Més d’un centenar de voluntaris de la ciutat de Wuhan van rebre les primeres injeccions divendres i se sotmetran a seguiment durant els propers sis mesos. Les autoritats xineses ja van provar la vacuna amb èxit en un grup de micos infectats, que van desenvolupar immunitat a la malaltia.

.
4. Els tests ràpids, en marxa

Si bé la Generalitat no espera rebre’n els primers fins dijous, el govern espanyol ha començat ja a distribuir tests ràpids del coronavirus arreu de l’Estat. La primera tramesa, de 8.000, ha anat destinada a Madrid, epicentre del brot en territori espanyol. El Ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest dilluns que aquesta setmana rebran un milió més de tests, que se sumen als més de 600.000 adquirits fa dies.

5. El confinament ja dona resultats

Així ho afirma Oriol Mitjà. L’epidemiòleg destaca que el confinament decretat fins ara a l’Estat ha permès reduir la taxa de reproducció del virus (RO, un factor que indica a quanta gent, de mitjana, contagia cada infectat) gairebé un 50%: de 3.0 a 1.7. No obstant això, el mateix Mitjà adverteix que això és com “aixecar el peu de l’accelerador” i que cal trepitjar el fre amb un confinament total. Segons l’expert, el col·lapse sanitari es pot consumar “a finals de setmana”.

-Més informació aquí.

6. Fre a Itàlia

El ritme de nous casos es va reduir per primera vegada aquest diumenge a Itàlia, el país més castigat pel coronavirus. El recompte oficial va mostrar un descens de la xifra de nous contagis, i també la de noves víctimes mortals. Aquesta dinàmica s’ha mantingut aquest dilluns, amb 601 noves víctimes mortals, una xifra que continua sent molt elevada però que representa una estabilització molt més que necessària i que dona una mica d’aire a les autoritats del país alpí.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (24-3-2020)

366 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: