L’HERÈNCIA ENVERINADA DE CDC

“L’herència enverinada de CDC ”
El partit de Bonvehí trenca amb Junts per Catalunya mentre la justícia espanyola debat si el PDECat ha d’assumir la indemnització del cas Palau
( PERE MARTÍ )

Ruptura. Després d’una executiva telemàtica que no ha durat ni una hora, el president del PDECat, David Bonvehí, ha anunciat la decisió del seu partit de no integrar-se a Junts per Catalunya i ha oficialitzat, així, la ruptura amb el nou partit de Carles Puigdemont. Demà, centenars de militants del PDECat i càrrecs institucionals participaran en l’acte polític del congrés telemàtic fundacional, començant pels presos polítics del partit, Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn, que han estat fent de mitjancers entre Bonvehí i Jordi Sànchez. Finalment, l’acord no ha estat possible, tot i que cap de les dues parts no es tanca a un diàleg en el futur, més com a recurs retòric que no pas com a possibilitat efectiva.

El desacord entre el PDECat i Junts per Catalunya és fonamentalment per una qüestió de poder, tot i que el partit de Bonvehí ho ha revestit d’ideologia, dient que la nova formació de Puigdemont naixeria amb una aposta pel centre progressista que veuen incompatible amb els postulats liberals del PDECat. Però la discussió entre les dues formacions s’ha centrat bàsicament en el repartiment de quotes de poder, segons fonts coneixedores del seu contingut. Inicialment, els negociadors del PDECat exigien una quota de representació a la nova direcció i a les llistes electorals del 50%, una petició que els negociadors de Junts, amb Jordi Sànchez al davant, han descartat sempre, perquè, entre més raons, és incompatible amb el funcionament de la nova organització, que elegirà la majoria de la direcció amb llistes obertes i farà primàries quan hagi de fer candidatures electorals.

El PDECat farà un consell nacional el 30 de juliol en què estudiarà la possibilitat d’anar a les eleccions, una decisió que defensen els batlles d’Igualada, Marc Castells, i de Mollerussa, Marc Solsona, que s’han acabat imposant en la batalla interna que hi ha hagut al partit, en què altres membres de la direcció, com Míriam Nogueras i Lluís Guinó, defensaven la integració a Junts, que faran efectiva demà. Com que els estatuts del PDECat impedeixen la doble militància, hauran d’expulsar els militants que s’integrin a Junts per Catalunya si no es donen de baixa abans. Les possibilitats electorals del partit de Bonvehí són una incògnita, perquè fins ara sempre s’havia presentat sota les sigles de Junts per Catalunya i amb la fotografia de Carles Puigdemont a totes les eleccions.
Tindrà els drets electorals i els espais gratuïts de propaganda electoral, però haurà d’afrontar el desafiament en solitari i sense el paraigua del president a l’exili. Per reforçar-se, Bonvehí no descarta de recuperar els dirigents que van abandonar el partit, amb Marta Pascal al capdavant, i van fundar el Partit Nacionalista Català, potser precipitadament, perquè un cop efectuat el trencament, no hi ha cap diferència entre el partit de Bonvehí i el de Pascal. Els dos dirigents mantenen la bona relació que han tingut sempre i han estat en contacte aquestes darreres setmanes.

El PDECat assumirà l’herència política i els drets electorals de CDC, però també els problemes judicials i econòmics derivats de la corrupció. Coincidint amb l’anunci de Bonvehí, l’Audiència de Barcelona ha descartat de moment d’embargar els béns del PDECat pel cas Palau. El tribunal ha refusat la petició de la fiscalia fins que no s’hagi fet el peritatge a Convergència. El debat és si el PDECat és el successor jurídic de CDC i si s’ha de fer responsable de complir la condemna de la sentència que correspon a Convergència. L’Audiència ha especificat que abans de prendre cap decisió en aquest sentit, s’ha d’aclarir si els béns embargats a CDC cobreixen els 6,6 milions d’euros que ha de retornar segons la sentència del cas Palau. Si no fos així, embargarien els del PDECat. La decisió de l’Audiència no és definitiva, però serà una daga permanent sobre la viabilitat del PDECat, pendents de la sentència del cas 3%, que encara no ha sortit.

Informa:VILAWEB.CAT (26-7-2020)

272 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: