L’HER√ąNCIA ENVERINADA DE CDC

“L‚Äôher√®ncia enverinada de CDC ”
El partit de Bonveh√≠ trenca amb Junts per Catalunya mentre la just√≠cia espanyola debat si el PDECat ha d’assumir la indemnitzaci√≥ del cas Palau
( PERE MART√ć )

Ruptura. Després d’una executiva telemàtica que no ha durat ni una hora, el president del PDECat, David Bonvehí, ha anunciat la decisió del seu partit de no integrar-se a Junts per Catalunya i ha oficialitzat, així, la ruptura amb el nou partit de Carles Puigdemont. Demà, centenars de militants del PDECat i càrrecs institucionals participaran en l’acte polític del congrés telemàtic fundacional, començant pels presos polítics del partit, Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn, que han estat fent de mitjancers entre Bonvehí i Jordi Sànchez. Finalment, l’acord no ha estat possible, tot i que cap de les dues parts no es tanca a un diàleg en el futur, més com a recurs retòric que no pas com a possibilitat efectiva.

El desacord entre el PDECat i Junts per Catalunya √©s fonamentalment per una q√ľesti√≥ de poder, tot i que el partit de Bonveh√≠ ho ha revestit d‚Äôideologia, dient que la nova formaci√≥ de Puigdemont naixeria amb una aposta pel centre progressista que veuen incompatible amb els postulats liberals del PDECat. Per√≤ la discussi√≥ entre les dues formacions s‚Äôha centrat b√†sicament en el repartiment de quotes de poder, segons fonts coneixedores del seu contingut. Inicialment, els negociadors del PDECat exigien una quota de representaci√≥ a la nova direcci√≥ i a les llistes electorals del 50%, una petici√≥ que els negociadors de Junts, amb Jordi S√†nchez al davant, han descartat sempre, perqu√®, entre m√©s raons, √©s incompatible amb el funcionament de la nova organitzaci√≥, que elegir√† la majoria de la direcci√≥ amb llistes obertes i far√† prim√†ries quan hagi de fer candidatures electorals.

El PDECat farà un consell nacional el 30 de juliol en què estudiarà la possibilitat d’anar a les eleccions, una decisió que defensen els batlles d’Igualada, Marc Castells, i de Mollerussa, Marc Solsona, que s’han acabat imposant en la batalla interna que hi ha hagut al partit, en què altres membres de la direcció, com Míriam Nogueras i Lluís Guinó, defensaven la integració a Junts, que faran efectiva demà. Com que els estatuts del PDECat impedeixen la doble militància, hauran d’expulsar els militants que s’integrin a Junts per Catalunya si no es donen de baixa abans. Les possibilitats electorals del partit de Bonvehí són una incògnita, perquè fins ara sempre s’havia presentat sota les sigles de Junts per Catalunya i amb la fotografia de Carles Puigdemont a totes les eleccions.
Tindr√† els drets electorals i els espais gratu√Įts de propaganda electoral, per√≤ haur√† d‚Äôafrontar el desafiament en solitari i sense el paraigua del president a l‚Äôexili. Per refor√ßar-se, Bonveh√≠ no descarta de recuperar els dirigents que van abandonar el partit, amb Marta Pascal al capdavant, i van fundar el Partit Nacionalista Catal√†, potser precipitadament, perqu√® un cop efectuat el trencament, no hi ha cap difer√®ncia entre el partit de Bonveh√≠ i el de Pascal. Els dos dirigents mantenen la bona relaci√≥ que han tingut sempre i han estat en contacte aquestes darreres setmanes.

El PDECat assumirà l’herència política i els drets electorals de CDC, però també els problemes judicials i econòmics derivats de la corrupció. Coincidint amb l’anunci de Bonvehí, l’Audiència de Barcelona ha descartat de moment d’embargar els béns del PDECat pel cas Palau. El tribunal ha refusat la petició de la fiscalia fins que no s’hagi fet el peritatge a Convergència. El debat és si el PDECat és el successor jurídic de CDC i si s’ha de fer responsable de complir la condemna de la sentència que correspon a Convergència. L’Audiència ha especificat que abans de prendre cap decisió en aquest sentit, s’ha d’aclarir si els béns embargats a CDC cobreixen els 6,6 milions d’euros que ha de retornar segons la sentència del cas Palau. Si no fos així, embargarien els del PDECat. La decisió de l’Audiència no és definitiva, però serà una daga permanent sobre la viabilitat del PDECat, pendents de la sentència del cas 3%, que encara no ha sortit.

Informa:VILAWEB.CAT (26-7-2020)

224 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: