LA NORMALITZACIÓ DEL CATALÀ A LA TELEVISIÓ, EL SOMNI D’UNA NIT D’ESTIU (RAMON SERRA )

( RAMON SERRA, editor de RADIOCATALUNYA.CAT )
Que sigui possible legalment la reciprocitat entre les televisions públiques en català dels Països Catalans com bé assenyala un document de la FOLC no vol pas dir que ho sigui a la pràctica. El PSOE ha dit mil vegades que cal fer servir els canals actuals en cas de voler fer efectiva aquesta reciprocitat i que no en donarà pas cap de nou i menys un múltiplex.
D’altra banda, cal imaginar que aquesta reciprocitat seria total i no pas com passa ara entre TV3 i IB3. Aquí rebem la IB3 internacional, amb talls per tapar la publicitat perquè només té un àmbit autonòmic, i a les Balears passa el mateix amb TV3. Un autèntic disbarat.Per tant, el primer que cal és que aquestes televisions deixin de ser purament “autonòmiques” a efectes legals,és a dir, la quadratura del cercle.
No oblidem tampoc que els socialistes valencians són els primers que posen obstacles a la reciprocitat.Saben que TV3 podria treure’ls espectadors i tampoc no les tenen totes amb els continguts polítics de TV3 que podrien “despertar” la consciència nacional dels valencians.
Com a nota positiva de la declaració de la FOLC és aquest crit d’alerta sobre la nova llei de l’audiovisual a Espanya que d’entrada sembla que serà pitjor per al català que les plages d’Egipte.Ens hi juguen molt. I tampoc no estaria malament,oi?, que tinguèssim una plataforma digital com cal en la nostra llengua, encara que molts programes fossin de pagament.Al capdavall ja estem acostumats a pagar per tot i, per tant, necessitem urgentment productes audiovisuals en català al preu que sigui.I no s’hi val encolomar-ho tot a TV3 .Una sola televisió no pot ni agradar ni arribar a tothom. Hi ha un mercat potencial de més de deu milions–tancar-se en el Principat seria un suïcidi–. Falten iniciatives privades.On són? De moment, a la panxa del bou que no hi neva ni hi plou.
(17-3-2021)

581 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: