“DONEC PERFICIAM”, ELS CR√ćTICS UNILATERALISTES DE L’ANC QUE RENEGUEN DELS PARTITS

“Donec Perficiam, els cr√≠tics unilateralistes de l’ANC que reneguen dels partits”
( MARC GONZ√ĀLEZ )

La divisi√≥ dins del moviment independentista s’ha produ√Įt per totes bandes, tant per la d’aquells que aposten pel pacte i el di√†leg amb l’Estat com per la dels que veuen en la unilateralitat l’√ļnica via possible per arribar a la independ√®ncia. Aquest √©s el cas de Donec Perficiam, una plataforma fundada per set exsecretaris de l’Assemblea Nacional Catalana que, tot i haver abandonat l’entitat presidida per Elisenda Paluzie el novembre del 2020, encara es troba limitada a l’espera del registre de les associacions i federacions del Departament de Just√≠cia.

Els set exsecretaris, Pep Fort, Llu√≠s Torrent, Jordi Roset, Llu√≠s Maynau, √Älex Roca, Esther Sancho i Elisabeth Mitjans, als quals en un primer moment se’ls hi va sumar Albert Donaire -tot i que despr√©s no es va acabar unint al projecte perqu√® va adherir-se a Dem√≤crates-, volien que l’ANC deman√©s el vot exclusivament per les formacions que optessin expl√≠citament per la unilateralitat.

Cinc d’aquests exsecretaris, que estaven a l’entitat quan Jordi S√†nchez era el seu president, van ser signants de la cr√≠tica carta contra l’actual secretari general de Junts per haver dit que l’1-O tenia m√©s intenci√≥ de for√ßar l’Estat a una negociaci√≥ que d’aconseguir pr√≤piament la independ√®ncia.

La plataforma es defineix com a “unilateralista” i “octubrista” i, per aquest motiu, renega tant dels partits independentistes amb representaci√≥ al Parlament, ERC, Junts i la CUP, com de l’Assemblea, a qui acusa de “fer la gara-gara” a les mateixes formacions.

I √©s que m√©s enll√† de la proposta que no va prosperar en el si de l’ANC, el president de Donec Perficiam, Pep Fort, ha aclarit a ElNacional.cat que si van abandonar l’entitat tamb√© va ser pel funcionament intern de l’entitat a l’hora de prendre decisions, el qual consideren lent i poc eficient.

Fort √©s clar: amb els tres grans partits no hi ha res a fer i recorda que “l’1-O el va fer la gent, no els partits”. Aix√≠ doncs, l’objectiu de l’associaci√≥ no √©s substituir l’Assemblea en la seva funci√≥ de “pressionar els partits”, sin√≥ “fer la feina”, en el que s’ent√©n com un agent de mobilitzaci√≥ de la massa que prengui el rumb del proc√©s. Tamb√© vol unir els partits independentistes unilateralistes en una llista √ļnica, cosa que ja van intentar fer per a les eleccions del 14-F.

A tall d’exemple, l’associaci√≥ va titllar de “nou engany” el pacte de Govern entre republicans i postconvergents, el qual, al seu parer, √ļnicament t√© per objectiu “repartir-se les cadiretes”. En aquest sentit, Fort ha assegurat que partits com Dem√≤crates i Solidaritat havien apostat per adherir-se a la llista unit√†ria per√≤ que van acabar renunciant perqu√® es van vendre a les promeses de c√†rrecs de Junts.

Precisament la plataforma va rebre l’atenci√≥ dels mitjans quan va provocar l’√ļltima disputa entre ERC i Junts en l’anterior legislatura, en haver fet coincidir l’exvicepresident del Parlament Josep Costa (Junts) amb partits extraparlamentaris que els republicans consideren xen√≤fobs com el Front Nacional de Catalunya i For√ßa Catalunya. La trobada es va produir en una reuni√≥ telem√†tica que buscava formar una llista √ļnica independentista.

Latència unilateralista

Tot i que Donec Perficiam ja fa temps que es pronuncia sobre l’actualitat del proc√©s, encara troba limitada la seva activitat a l’espera que el registre de les associacions i federacions de la Generalitat conclogui la seva inscripci√≥, la qual est√† pagada des del passat 17 de maig.

Un cop el registre sigui efectiu, la plataforma t√© planejat fer tot tipus d’accions arreu del territori per tractar de calar entre la base independentista les idees que la via unilateral √©s l’√ļnica possible i que amb els partits independentistes que hi ha al Parlament no s’hi pot comptar per a res. Si b√© el primer objectiu √©s el que persegueix l’ANC des que Elisenda Paluzie la presideix, el trencament definitiu amb les formacions √©s el que diferencia una organitzaci√≥ i l’altra.

Un cop posada en marxa, l’associaci√≥ tamb√© posar√† en marxa el seu proc√©s de creixement intern, el qual Fort assegura que ja √©s m√©s gran que els actuals set exsecretaris. “Tenim molts suports i molts contactes que estan d’acord amb la nostra l√≠nia”, ha afirmat. El cert √©s que nom√©s en el cas de la carta contra S√†nchez, aquesta ja estava signada per una cinquantena d’exmembres de l’ANC d’arreu de Catalunya.
El nom, tota una declaraci√≥ d’intencions

Un fet que pot demostrar que la plataforma “vol anar per feina” i est√† m√©s determinada que la resta de l’independentisme √©s el nom escollit: Donec Perficiam, que significa ‘fins a reeixir’ o ‘fins a aconseguir-ho’.

Va ser el lema de les Reials Guàrdies Catalanes, la guàrdia del pretendent austriacista a la Guerra de Successió Espanyola, que va acabar amb derrota catalana i la supressió de totes les institucions per part de la dinastia borbònica.
Informa:ELNACIONAL.CAT (4-VII-2021)

117 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: