25-A: DIADA DEL PAÍS VALENCIÀ EN VERSIÓ DIGITAL

“Un 25 d’abril virtual contra la recentralització ”
El sotrac sanitari de la Covid-19 ha provocat que la tradicional manifestació d’Acció Cultural del País Valencià amb motiu de la diada nacional del 25 d’abril s’haja anul·lat. En substitució de la clàssica mobilització, l’entitat ha impulsat una de virtual i un concert digital amb un cartell de luxe per reivindicar la cultura pròpia. Paral·lelament, la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià ha plantejat diverses accions en els prolegòmens de la diada, com ara la conformació d’un pacte valencià per sortir de l’actual emergència del coronavirus. Arran de la gestió centralista del Govern espanyol, ambdues organitzacions coincideixen en defensar la vigència de l’autogovern.
( MOISÉS PÉREZ )

L’emergència del coronavirus va agafar les diferents potències europees desprevingudes. Tot i les experiències dels països veïns i les advertències de l’Organització Mundial de la Salut, només s’hi va actuar quan l’expansió estava desbocada. A l’Estat espanyol, per exemple, s’hi va decretar un confinament uniforme dies després que diversos experts demanaren precintar Madrid com a principals focus de contagi. «Espanya hauria d’haver-hi tancat Madrid i, en canvi, va permetre que molta gent fugís de la ciutat cap a la costa i propagués el virus. Això ha contribuït al fet que la corba de contagis pugés més ràpidament», va apuntar Salvador Macip, genetista i investigador, en una entrevista en aquest setmanari.

Aquesta mirada centralista s’ha mantingut en altres actuacions adoptades per part del Govern espanyol, com ara amb la compra de material. Una recentralització que, segons va indicar en aquesta publicació el viròleg i expert en biocontenció Xavier Abad, «no havia estat una bona decisió». El contrast entre l’executiu espanyol i la Generalitat Valenciana, qui ha noliejat més d’una desena d’avions procedents de la Xina gràcies a un empresari asiàtic resident a Ontinyent (Vall d’Albaida), en l’obtenció de material sanitari ha sigut evident.

Amb la crisi sanitària reforçant la imatge de les institucions autonòmiques, Acció Cultural del País Valencià i la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià volen aprofitar la diada nacional del 25 d’abril, la qual se celebra aquest dissabte, per reivindicar les institucions pròpies dels valencians. «La pandèmia ha tret a la llum experiències boniques com la solidaritat entre el poble, però també ha mostrat l’enèsima recentralització de l’Estat espanyol. Arran d’aquest intentant d’arrabassar competències a la Generalitat Valenciana, volem aprofitar la diada del 25 d’abril per reivindicar el nostre autogovern i per reclamar solucions immediates al problema de l’infrafinançament», afirma Anna Oliver, presidenta d’Acció Cultural del País Valencià, una entitat que substituirà la tradicional manifestació per un conjunt d’activitats virtuals a causa del confinament domiciliari.

«La gestió propera de la Generalitat Valenciana s’ha demostrat profundament superior a la gestió militarista, policial, autoritària i centralista de l’Estat espanyol. A conseqüència d’aquest contrast, les nostres reivindicacions de més sobirania per al País Valencià s’han demostrat més necessàries que mai», comparteix Antoni Infante, portaveu de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià. «En aquesta diada singular del 25 d’abril, per tant, reclamem més sobirania alimentària, hídrica, fiscal i industrial per al País Valencià», proclama. I puntualitza: «Ara bé, la crida per una major sobirania industrial no pot quedar-se en la producció temporal de mascaretes per part d’algunes empreses tèxtils. Aquesta reclamació ha de basar-se en l’exigència d’un nou model econòmic, el qual s’allunye de l’actual sistema productiu basat en la construcció i en un turisme de masses depredador del territori i amb treballs precaris».

A la petició d’un canvi de model productiu per al País Valencià, la plataforma sobiranista ha adreçat a les portes de la diada del 25 d’abril una carta al president de la Generalitat Valenciana, el socialista Ximo Puig, per redoblar els esforços en l’exigència d’un finançament just per als valencians. «Demanem al president Ximo Puig, al Govern valencià i a totes les institucions valencianes que exigisquen de manera ferma i decidida al Govern d’Espanya un finançament just per a la Generalitat Valenciana, unes inversions públiques i un tracte fiscal proporcionals a la població real dels cinc milions de valencians i valencianes que vivim al país», recullen en la missiva, a la qual s’han sumat nombroses figures públiques de l’àmbit valencianista i col·lectius de la societat civil autòctona.

«Animem així mateix el conjunt de la societat civil, el teixit empresarial valencià i tota la ciutadania a exigir amb fermesa la correcció d’aquesta injustícia econòmica històrica a la nostra societat, la qual ha entorpit el nostre desenvolupament durant les darreres dècades i ara amenaça de dificultar la nostra eixida de la crisi. És evident que l’infrafinançament també afecta greument la nostra sanitat, educació i serveis socials públics», indiquen, així com ressalten la gestió del Consell: «La Generalitat ha actuat amb fermesa i determinació en la crisi sanitària de la Covid-19, tot i les òbvies limitacions polítiques i pressupostàries, i ha treballat per situar en primer lloc els interessos del poble valencià, aplicant mesures arrelades al país amb l’objectiu de doblegar la corba de contagis». «És per això que si no actuem ara i articulem l’exigència d’un finançament just, podem agreujar el patiment de milers de famílies valencianes i del conjunt de la societat», adverteixen.

Informa:ELTEMPS.CAT (25-4-2020)

234 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: