“Contra el pessimisme, Acció Cultural”
«No caurem en el parany d’assumir una posició defensiva ni de regalar la iniciativa a qui pretén erosionar els drets del poble valencià». Amb aquesta màxima, Acció Cultural ha fet el seu balanç de les eleccions del 28M i ha explicat la seua estratègia davant el nou horitzó polític que s’obre al País Valencià.
(VIOLETA TENA)
Trenta-sis dies després dels comicis del 28M, Acció Cultural del País Valencià ha fet aquest dimarts al matí balanç d’uns resultats electorals que van encimbellat la dreta i l’extrema dreta al capdavant de la Generalitat Valenciana. Enmig del desànim per la liquidació de vuit anys de govern progressista, l’entitat ha optat per llançar un missatge en positiu: una crida a la mobilització social i a favor de mantenir un discurs propi.
“No hem de caure en el pessimisme ni en el desànim”
«No caurem en el parany d’assumir una posició defensiva ni de regalar la iniciativa a qui pretén erosionar els drets del poble valencià, ni assumirem un discurs purament en negatiu: tenim un programa, i tenim la decidida voluntat de dur-lo a terme -ha explicat la presidenta de l’entitat, Anna Oliver-No podem deixar que l’agenda ens la marque el feixisme”. Oliver ha fet una crida a “no caure en el pessimisme ni el desànim” i ha recordat que Acció Cultural «ja té experiència a fer front a governs antivalencians».
No s’ha de perdre de vista que ACPV ha estat objecte de l’animadversió dels successius governs de la dreta. Un decret aprovat en temps d’Eduardo Zaplana va qualificar-la de «lesiva per als interessos dels valencians». Després, les institucions dominades pel PP van vetar la celebració del 25 d’Abril a la plaça de bous de València. A continuació, el govern de Francisco Camps, president de la Generalitat des de 2003 fins 2011, va intentant ofegar aquesta associació nascuda l’any 1971 mitjançant un seguit de multes per la reemissió del senyal de TV3 al País Valencià. Els tribunals i la mobilització massiva de la ciutadania van impedir-ho.
“Hi ha una majoria social que vol continuar avançant en drets i llibertats”
Precisament a aquestes persones ha apel·lat Anna Oliver. Acció Cultural vol erigir-se en l’agent mobilitzador «dels sectors més conscients de la societat valenciana, no només per a fer front als intents de regressió, sinó sobretot per a fer visible que hi ha una majoria social que vol continuar avançant en drets i llibertats». En aquest sentit, l’entitat considera que els resultats d’aquest 28-M van ser producte de la desmobilització de l’esquerra i el valencianisme i també d’un marc electoral molt marcat per la realitat política d’àmbit estatal. L’activació dels votants d’esquerres i valencianista hauria de permetre, segons ACPV, «un nou tomb electoral”.
Així doncs, l’entitat, el germen del qual cal buscar en l’any 1971, es planteja, a partir d’ara, no només ser «el dic de contenció dels intents de regressió, sinó, també, i sobretot, la palanca per a articular i fer visible un projecte renovat de futur, en clau valenciana, que ajude a il·lusionar i mobilitzar la majoria social». En aquest sentit, Acció Cultural vol treballar per «teixir complicitats i coordinar actuacions amb l’extens espai institucional favorable a les polítiques de progrés i país», substanciat en les institucions i, especialment, en els ajuntaments, on les forces d’esquerra i valencianies continuen tenint un pes important.
———————————————————————————-
OBJECTIUS: MÉS AUTONOMIA: més autonomia econòmica i més dimensió
Un dels reptes que s’ha marcat Acció Cultural del País Valencià per a l’etapa que ara s’inicia és incrementar el nombre de socis i, especialment, fer-ho més enllà de València i la seua àrea metropolitana. Joves d’ACPV està cridat a tenir un paper protagonista a partir d’ara. “Es tracta de disposar d’un instrument renovat i reforçat en tots els sentits, per a poder dur a terme el treball que els temps ens demanen”, ha explicat Anna Oliver.
Informa:ELTEMPS.CAT (7-VII-2023)