40 ORGANITZACIONS DENUNCIEN “LA VIOLACI脫 DELS DRETS HUMANS ” A ESPANYA

Una quarantena d’organitzacions de tot l’estat espanyol han denunciat aquest dimarts davant les Nacions Unides “la violaci贸 de drets humans” a Espanya. Coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans, les organitzacions han presentat a Ginebra els seus informes, en els quals denuncien la “violaci贸” de drets com el de manifestaci贸, llibertat d’expressi贸 o a la participaci贸 pol铆tica.

La majoria de les den煤ncies se centren en aquestes q眉estions, per貌 tamb茅 n’hi ha que critiquen la pol铆tica penitenciaria dels presoners bascs o la manca de pol铆tiques de veritat i reparaci贸 a les v铆ctimes del franquisme. La informaci贸 aportada per les organitzacions ser脿 tinguda en compte pel grup de treball de l’Examen Peri貌dic Universal, que 茅s el mecanisme del Consell de Drets Humans que avalua l’estat d’aquests drets en els diferents estats amb l’objectiu de millorar-lo i que Espanya passar脿 al gener.

脪mnium Cultural, l’ANC, Plataforma per la Llengua, International Trial Watch, PEN Internacional, l’Associaci贸 Catalana de Professionals o el Grup de Periodistes Ramon Barnils s贸n algunes de les organitzacions que presenten les seves den煤ncies sobre l’estat dels drets humans a Espanya.

La majoria de les organitzacions denuncien la “violaci贸” dels drets a la llibertat d’expressi贸, a la participaci贸 pol铆tica, a la manifestaci贸 pac铆fica i a la participaci贸 pol铆tica. En relaci贸 amb la situaci贸 a Catalunya, per貌, tamb茅 denuncien la “violaci贸” d’altres drets, com els digitals. A m茅s, algunes organitzacions tamb茅 lamenten que no s’hagin “aclarit responsabilitats” per l’actuaci贸 policial durant l’1-O i critiquen la “rigidesa” de la Constituci贸 i la “discriminaci贸 contra les lleng眉es que no s贸n el castell脿” a Espanya.

Entre les den煤ncies tamb茅 hi ha “violacions” sobre els drets de les persones amb discapacitat, contra “l’acusaci贸 de terrorisme” dels joves d’Altsasu, la Llei de seguretat ciutadana, m茅s coneguda com a Llei mordassa, la manca de reparaci贸 a les v铆ctimes del franquisme o la pol铆tica penitenciaria dels presos bascs.

En la presentaci贸 de les conclusions de les organitzacions hi han participat el coordinador de l’ANC, Jaume Bardolet; l’advocada membre de la Xarxa Ciutadana SARE, Bego帽a Atxa; la vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, Mireia Plana; l’eurodiputada del BNG Ana Miranda; l’investigador de l’Institut de Drets Humans de Catalunya Karlos Castilla; el membre del Col路lectiu Praga Marc Marsal; la coordinadora de l’Observatori M猫dia.cat del Grup de Periodistes Ramon Barnils Elisenda Rovira i la membre d’脪mnium Cultural Elena Jim茅nez.

Aquestes s贸n les entitats que han presentat les den煤ncies aquest dimarts a Ginebra:

ActivaMent Catalunya Associaci贸
Assemblea Nacional Catalana
Asociaci贸n Eskubideak
Associaci贸 Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH)
Associaci贸 Catalana de Professionals (ACP)
Associaci贸 Clam per la Llibertat
Associaci贸 Coordinadora de l鈥橝dvocacia de Catalunya
Associaci贸 Democr脿cia i Just铆cia per Catalunya
Associaci贸 de Juristes pels Drets Humans
Associaci贸 de juristes pels Drets Humans del Maresme
Associaci贸 Juristes de les Terres de l鈥橢bre per les llibertats
Behatokia
CIEMEN
Col路lectiu Praga
Coppieters Foundation
Drets
ELEAK-Libre Mugimendua
Etxerat
European Association for Renewable Energies
European Language Equality Network (ELEN)
Federaci贸n Andaluza En Primera Persona
Freemuse
Fundaci贸 Catalunya Fons per a la Defensa dels Drets dels catalans
Fundaci贸 Congr茅s de Cultura Catalana
Fundaci贸n Galiza Sempre
Grup de Periodistes Ramon Barnils
Hierbabuena Asociaci贸n para la Salud Mental
Humanity Wings
International Trial Watch (ITW)
Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC)
Language Rights
NOVACT
Observatori del Deute en la Globalitzaci贸 (ODG)
Observatorio Vasco de Derechos humanos
脪mnium Cultural
PEN Catal脿
PEN International
Plataforma Defender a quien Defiende
Plataforma per la Llengua
Red Ciudadana SARE

382 Lectures | 鈥 |
Que tothom ho s脿piga: