45.000 MILIONS DE DÈFICIT EN LES INVERSIONS DE LA INFRAESTRUCTURES CATALANES

“Esperem que avui s’iniciï una nova etapa”. Amb aquest optimisme s’ha expressat el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, que ha liderat la celebració d’un acte perquè tot l’empresariat català formés un front comú per exigir la fi del dèficit d’infraestructures que té Catalunya. “Esperem que avui es tanqui una etapa negra per a les inversions en infraestructures”, ha insistit Llibre davant el ministre de Foment, José Luis Ábalos, a qui s’han dirigit la majoria d’exigències que han plantejat els empresaris.

A l’acte hi han participat la Cambra de Barcelona, Pimec i el Cercle d’Economia, a més dels sindicats CCOO i UGT. Després d’escoltar les seves reclamacions, Ábalos ha mostrat la seva predisposició al “diàleg constructiu”.

“El dèficit acumulat arriba als 45.000 milions d’euros per situar Catalunya en la mitjana d’estoc d’infraestructures de la resta d’Espanya”, ha quantificat Joan Canadell, president de la Cambra, fent ús dels càlculs del seu servei d’estudis. “Per això part de l’empresariat s’ha tornat independentista”, ha assegurat. “Altres comunitats porten anys amb més inversions del que els pertoca. Ara li toca a Catalunya”, ha dit Canadell.

“Això no va de demanar més o menys”, ha afirmat Javier Faus, president del Cercle d’Economia. “Ens hi juguem el futur”, ha afegit abans d’assegurar que el dèficit d’infraestructures ofega l’economia catalana. A més, Faus ha assenyalat que aquesta és una de les causes de la desafecció de molts catalans envers Espanya. “Invertir en infraestructures sempre donarà rèdit”, ha sentenciat Faus. “Barcelona és la cinquena aglomeració urbana d’Europa, i les inversions no reflecteixen aquesta realitat”, ha sentenciat el president del Cercle abans de recordar que “les promeses de Rajoy van quedar en res”.

Faus també ha reclamat a la Generalitat i a l’Ajuntament de Barcelona que no posin “bastons a les rodes” per impulsar nous projectes d’infraestructures. “No ens hem posat al dia en energies renovables, i això és culpa nostra”, ha afirmat.

Ábalos, que ha tancat la trobada, s’ha desfet en elogis per l’actitud que ha percebut en els parlaments i ha agraït al conseller de Territori, Damià Calvet, la seva predisposició. “Agraeixo el to, la concreció i la centralitat dels temes que s’han plantejat perquè, a més, compartim agenda”, ha dit Ábalos, que s’ha compromès a fer més inversions a Rodalies o el Corredor Mediterrani, tot i que no les ha concretat. “Hem d’aprofitat els fons europeus”, ha dit el ministre, que posteriorment ha advertit: “Per això és tan important que els pressupostos [generals de l’Estat] s’aprovin amb el màxim de suport possible”.

“Catalunya es mereix el millor i estic convençut que ho tindrà”, ha rematat el ministre.

Informa:ARA.CAT (8-10-2020)

199 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: