50.000 EUROS PER A L’AUDIOVISUAL CATAL√Ä AMB L’ARRODINAMENT SOLIDARI DE BON PREU I L’ESCLAT

M√©s de 50.000 euros per a l’audiovisual en catal√†. En concret: 54.223 euros. Aquesta √©s la xifra que ha aconseguit Plataforma per la Llengua gr√†cies a l’arrodoniment solidari del mes de gener dels supermercats Bonpreu i Esclat. El finan√ßament, que s’ha aconseguit gr√†cies a les microdonacions fetes en m√©s de 315.700 compres, servir√† per dedicar esfor√ßos a ampliar l’oferta de pel¬∑l√≠cules i s√®ries en llengua catalana a les plataformes de v√≠deo a la carta.

El president de l’entitat, √íscar Escuder, ha rebut el xec amb les donacions a la seu de Barcelona de Plataforma per la Llengua i a partir d’ara l’entitat podr√† redoblar els esfor√ßos perqu√® el catal√† sigui molt m√©s present a plataformes com Netflix, Disney +, HBO, Amazon Prime Video o Rakuten TV.

Amb el finan√ßament aconseguit, Plataforma per la Llengua treballar√† en diferents l√≠nies. D’una banda, perqu√® aquestes plataformes incorporin contingut nou en catal√† i perqu√® incloguin totes les pel¬∑l√≠cules, s√®ries i documentals que ja s’han doblat a la nostra llengua per√≤ que encara no formen part del cat√†leg. D’altra banda, l’entitat tamb√© es proposa assessorar les plataformes perqu√® afegeixin el catal√† a les interf√≠cies, contractes i comunicacions amb els usuaris i, finalment, per pressionar els poders p√ļblics perqu√® adoptin mesures per incrementar-hi la pres√®ncia del catal√†, aprofitant la tramitaci√≥ de la nova llei espanyola de comunicaci√≥ audiovisual.

L’ONG del catal√† treballa des de fa temps per enfortir l’√ļs de la nostra llengua en aquest sector. Aquests dos √ļltims anys, ha fet p√ļblics estudis que analitzen la pres√®ncia de la llengua a les tres plataformes principals (Netflix, HBO i Disney+) i ha constatat que el catal√† hi √©s residual malgrat que hi ha centenars de doblatges i subtitulacions que ja existeixen en la nostra llengua i que es podrien incloure en els seus cat√†legs.

D’altra banda, Plataforma per la Llengua tamb√© ha volgut incidir en l’elaboraci√≥ de la nova llei de l’audiovisual espanyola. Juntament amb l’Associaci√≥ d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) ha presentat al¬∑legacions i esmenes a la llei, i ha exigit esmenes al preacord entre ERC i PSOE per tal de garantir l’increment de la pres√®ncia de produccions pr√≤pies en catal√† a les plataformes, com tamb√© de doblatge i de subtitulaci√≥ dels continguts estrangers.

Més audiovisual en català, essencial per als joves i per al futur de la llengua

En paral¬∑lel, durant l’√ļltim any, l’entitat ha dut a terme, juntament amb l’Acad√®mia del Cinema Catal√† i el Cl√ļster Audiovisual de Catalunya, la campanya “M√©s Audiovisual”. Aix√≠, s’ha fet arribar als partits pol√≠tics un dec√†leg de mesures concretes i urgents per enfortir i difondre la producci√≥ audiovisual en catal√†. Entre d’altres, una era sobre la necessitat de crear un canal juvenil multiplataforma de la CCMA, at√®s que l’antic canal juvenil es va tancar el 2012. A m√©s, Plataforma per la Llengua tamb√© treballa per sensibilitzar els joves sobre la import√†ncia del catal√† a l’audiovisual a trav√©s de tallers de doblatge, xarxes socials o videoclips, entre d’altres.

Els productes audiovisuals s√≥n estrat√®gics per a la normalitzaci√≥ del catal√†, perqu√® s√≥n molt consumits pel p√ļblic jove, el grup social en qu√® m√©s es fa pal√®s el retroc√©s en l’√ļs social de la llengua. Garantir-hi la pres√®ncia del catal√† ha de permetre oferir referents ling√ľ√≠stics a les noves generacions, que avui viuen en un entorn comunicatiu i audiovisual altament descatalanitzat i que, en canvi, s√≥n les que representen el futur de la llengua.
Informa:RACOCATALA.CAT (4-2-2022)

84 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: