750.000 PERSONES DESBORDEN BARCELONA EN LA MANIFESTACIÓ CONTRA LA SENTÈNCIA DEL PROCÈS

La Intersindical-CSC i IAC han xifrat en 750.000 persones les que s’han concentrat a Barcelona, on han acabat les marxes per la llibertat durant la jornada de “vaga general més gran de la història de Catalunya”. Els sindicats convocants de la vaga sota el lema Pels drets i les llibertats, han assegurat en un comunicat que la protesta d’avui “trenca la barrera del sindicalisme majoritari” i de “l’statu quo” perquè “així ho ha volgut i ho ha demostrat el poble de Catalunya”.
Els sindicats que han liderat la vaga asseguren que la convocatòria i el seguiment ha superat la del 3 d’octubre de protesta per la brutalitat policial exercida per lla Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant el referèndum de l’1-O.
Cinc dies, quatre nits de disturbis i desenes de ferits i detinguts. Des que el Tribunal Suprem va condemnar per sedició entre 9 i 13 anys de presó els dotze líders de l’1-O el balanç ha estat copsat pels aldarulls -a Barcelona, principalment, tot i que també a diverses ciutats catalanes- i també per les múltiples concentracions pacífiques de protesta que s’han reproduït arreu del territori des de l’emissió del veredicte. Aquest divendres, però, Barcelona acull el que serà l’acte final de la vaga general convocada per la Intersindical CSC i el sindicat IAC.Segons la Guàrdia Urbana hi han participat 525.000 persones
Com en les grans mobilitzacions de la Diada de l’Onze de Setembre, desenes de milers de persones han arribat a la capital catalana d’arreu del país en les anomenades Marxes per la Llibertat que des de dimecres van començar a caminar. Tàrrega, Tarragona, Vic, Berga i Girona van ser els punt de sortida d’aquestes columnes que durant tres dies han recorregut el país per arribar aquest divendres a migdia a la ciutat comtal per incorporar el seu gra de sorra a la manifestació.
Minuts abans de les 17.30h de la tarda, centenars de milers de persones han començat a caminar des dels Jardinets de Gràcia, a Barcelona, descendint pel passeig de Gràcia fins a la Gran Via, on s’ha instal·lat l’escenari des d’on es faran els parlaments de la manifestació. Està previst que hi intervinguin la presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, així com representants dels dos sindicats convocants de la vaga general d’aquest 18-O, la Intersindical-CSC i l’IAC.
Al seu torn, també es preveu la lectura d’un manifest en suport dels membres dels CDR detinguts el passat 23 de setembre. La capçalera de la marxa, però, ha hagut de situar-se finalment a la confluència entre passeig de Gràcia i el carrer de Diputació a causa de la gran afluència de gent.
“Avui ens heu desbordat”
“Sabíem que sempre responeu, però avui ens heu desbordat”, ha agraït el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, que ha pres la paraula des de l’escenari a Gran Via per llegir una carta que el president de l’entitat, Jordi Cuixart, ha enviat des de la presó de Lledoners. “No ens aturarem fins guanyar la llibertat!”, ha manifestat Cuixart.
“No podran dir que des del Suprem no els vaig avisar”, ha expressat Cuixart, en veu de Marcel Mauri, que ha indicat que els presos polítics “no són la visualització de cap derrota, sinó un pas més cap a la victòria”. “Avui hem après que la presó mai no serà un topall a les aspiracions catalanes”, ha reflexionat Cuixart des de la cel·la al centre penitenciari de Lledoners, i ha criticat que l’Estat intenti “escarmentar la població”.
“No hi ha prou presons per acabar amb l’anhel de llibertat i les ganes de viure”, ha pronunciat Mauri, en la lectura de la carta de Jordi Cuixart, que ha assegurat que ha demanat mantenir-se “units i no violents”, ja que, ha dit “ens volen dividits i frustrats”. “Que ningú no dubti mai d’un poble que, davant d’una condemna a cent anys de presó, no dubta ni un segon a desbordar els carrers”, ha agraït el president de l’Òmnium, i ha sentenciat: “El poble, unit, mai no serà oprimit”.
“El dret a protesta es guanya protestant”, ha començat Cuixart, que ha conclòs: “El dret a vot, es guanya votant!”, en una clara al·lusió a la petició que ha llançat en els últims dies a “reincidir”, referint-se al referèndum de l’1-O.
En aquesta mateixa línia, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha instat les forces parlamentàries a “reprendre el camí” que ha iniciat la societat civil durant aquesta setmana, ja que “hem fet allò a què ens vam comprometre: respondre a aquesta ignominiosa sentència dempeus i no agenollats”. Paluzie, a més, ha apuntat que “els importa ben poc” quants diputats traurà cada partit en les eleccions del pròxim 10-N, sinó que el que necessiten i demanen és “unitat en un projecte col·lectiu”.
“Demanem que això no sigui una maniobra de dilació per a seguir gestionant les engrunes”, ha avisat la presidenta de l’ANC, que ha reiterat que continuen “oberts al diàleg”. Tanmateix, Paluzie ha reclamat que, si aquesta condició no es dona, “les forces independentistes es preparin per a poder defensar i sostenir una declaració d’independència”.
El món de la cultura també es mobilitza
En paral·lel a la mobilització principal, més de 200 entitats culturals s’han reunit a la plaça del Diamant per demanar conjuntament l’alliberament dels presos i reclamar la llibertat d’expressió, d’autodeterminació i manifestació, de dissidència i de fer cultura. Sota el lema ‘La cultura per la llibertat’, els manifestants es mobilitzaran fins als Jardinets de Gràcia, on confluiran amb la manifestació.
Entre els assistents, s’hi poden veure entitats com l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Associació d’Actors i Directors dels Països Catalans i diversos artistes a títol individual. És el cas del músic i cantant de Txarango, Alguer Miquel, que ha fet un “crit a la resta de la península” perquè se sumi a l’exigència dels alliberaments dels presos polítics. En aquesta línia, Miquel ha reclamat que “el crit ressoni a tot el món antifeixista”, ja que, ha al·legat, “això va de defensar una democràcia molt millor de la que tenim”.
La presidenta de l’Acadèmia del Cinema en Català, Isona Passola, també participa de la concentració i ha afirmat que la “llibertat dels presos i exiliats polítics és fonamental”. En el seu cas, i en vista de la concentració del món de la cultura, Passola insta al Govern a “deixar de menystenir-la” i no “deixar-la al marge de l’Estat del Benestar”.
Al seu torn, Àlex Casanovas, president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, ha denunciat la “usurpació dels drets i les llibertats individuals a Catalunya” i ha reclamat “diàleg i una solució política al conflicte”. Casanovas, a més, ha subratllat que la sentència “és injusta” i que “empresona dues persones capdavanteres a les entitats civils que sempre han defensat l’oposició pacífica i no violenta”, en al·lusió a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
A la resta de Catalunya
També hi ha hagur manifestacions a les principals ciutats catalanes: 60.000 participants a Girona al matí i 10.000 a la tarda;8.500 persones a Lleida i més de 10.000 a Tarragona
Informa:ARA.CAT (18-10-2019)