56 DENÚNCIES LINGÜÍSTIQUES D’ALUMNES I PROFESSORS A LA UNIVERSITAT EN EL PRIMER QUADRIMESTRE

(IVET NÚÑEZ )
No només són els alumnes, també alguns professors es queixen de les discriminacions lingüístiques que no deixen de produir-se les universitats de parla catalana. És el cas d’una professora –doctora i docent– que va denunciar que a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) hi ha revistes que no permeten publicar els articles de recerca en català i que, si està permès, hi ha pressions del departament perquè ho facin en castellà perquè creuen que així obtindran més citacions.
Ho assegura la Plataforma per la Llengua que, juntament, amb la FNEC, el SEPC i el BEA publica la tercera anàlisi quadrimestral de la campanya La universitat, en català!. Segons les dades dels primers quatre mesos del curs 2022-2023, s’han presentat un total de 56 queixes. A més del cas de la professora, també destaca el cas d’una alumna que s’ha queixat que en una classe en què va fer una intervenció en català se li va demanar que la traduís al castellà perquè l’entenguessin els alumnes del programa Erasmus.
El quadrimestre amb menys queixes des del començament de la campanya
En total hi ha hagut 24 queixes perquè una assignatura que es feia en català finalment es va impartir en castellà. Aquestes representen un 43% de les queixes totals. També hi ha hagut 24 queixes per la manca d’oferta d’assignatures en català (43%) i 8 per la vulneració d’altres drets lingüístics (14%). Plataforma per la Llengua destaca que és el quadrimestre amb menys queixes des que va començar la campanya, però ho atribueixen al fet que la campanya ha perdut interès mediàtic perquè ha deixat de ser una novetat i que molts alumnes es queixen directament a les universitats sense recórrer al web de la campanya.
A més, per primer cop s’ha igualat el percentatge de queixes per manca d’oferta d’assignatures en català amb el de queixes per canvis en la llengua de docència. Aquest últim ha estat durant tota la campanya el motiu de queixa principal, segons la entitat perquè és més fàcil percebre la discriminació quan el docent substitueix el català pel castellà, que no pas quan directament una assignatura s’ofereix en castellà. Aquest primer quadrimestre les queixes per l’absència d’assignatures en català han estat tan nombroses com les que denuncien que no hi ha suficients assignatures en català.
Informa:RAcocatala.cat (16-III-2023)