8TV, LA TELEVISIÓ FANTASMA

“8TV, la televisió fantasma”
( VÍCTOR ALEXANDRE )
Tot mitjà de comunicació neix amb una carta de principis fundacionals que dóna sentit a la seva existència i que constitueix la seva raó de ser. És ben cert –de proves no en manquen– que aquests principis es veuen traïts manta vegades per gestors posteriors que, per raons diverses, els adapten sense cap mena d’escrúpol als seus interessos econòmics o polítics. Aquest és el cas de 8TV, una emissora que, en el supòsit que mai hagi tingut principis fundacionals, ningú no els ha conegut més enllà del negoci pel negoci. Mancada gairebé de programació veritablement pròpia, el conjunt dels seus espais es redueix a meres reposicions de produccions d’altres cadenes i a continguts més propis d’una emissora local o comarcal que no pas nacional. Es tracta, per tant, d’anar matant les hores.

Aquest matar les hores ens porta a les pel·lícules. D’entrada, per a 8TV, el cinema no és cap art. Per a 8TV, el cinema només és un instrument per omplir el temps amb quatre rals que li seria molt més car d’omplir amb programes d’elaboració pròpia. Per això, el conjunt de la seva programació cinematogràfica és infecte: pel·lícules sense suc ni bruc de l’any de la picor i a preu de saldo, còpies en estat vergonyós, tant d’imatge com de so, i unes projeccions que només poden ser definides amb una paraula: criminals. Sí, criminals, perquè suposen un atemptat flagrant, constant i sistemàtic contra l’obra cinematogràfica. Totes les pel·lícules que projecta 8TV són tallades de manera salvatge per bateries de publicitat sense el més mínim criteri ni rigor professionals. Al contrari. Les pauses publicitàries estan automatitzades de manera que irrompen com un huracà no ja en mig d’una escena, sense esperar cap instant de transició, cosa que també seria denunciable, ni tan sols irrompen en mig d’un diàleg, que seria indignant, ho fan en mig d’una frase! En mig d’una frase!

És a dir, abans que el personatge que està parlant pugui acabar de pronunciar un mot determinat, 8TV el talla en sec i el deixa amb la paraula a la boca per tal de disparar-nos a boca de canó una bateria d’anuncis. I així constantment durant tota la pel·lícula. Ho he patit cada cop que, en els lots que compren, ha aparegut un títol perdut que a, com a amant incondicional del cinema que sóc, m’ha despertat un remot interès de revisió, com ara els films que cito en el paràgraf següent. Són talls criminals que violen els drets d’autor, perquè destrossen l’obra cinematogràfica i mostren un menyspreu inadmissible vers l’autor i l’espectador. 8TV escup sobre el Manifest de Barcelona del 1987 llegit pel director Fred Zinnemann i signat per cineastes d’arreu del món, entre els quals Woody Allen, Louis Malle, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Stanley Donen, Costa Gavras, Alain Resnais, Paul Newman, Oliver Stone, Bertrand Tavernier, Nagisha Oshima, Robert Bresson, Sam Fuller, Ettore Scola o Martin Scorsese amb aquesta premissa: “Nosaltres, directors i escriptors de cinema, exigim com a dret moral que les nostres obres arribin a l’espectador tal i com foren concebudes originalment”.

El manifest remarca, a més, l’obligació de respectar el blanc i negre, és a dir, de no acolorir les pel·lícules, de respectar-ne els crèdits finals, de respectar-ne el format en les projeccions televisives i de no introduir-hi la sobreimpressió de rètols anunciant programes posteriors de la cadena. Doncs bé, ni cas. Res de res. 8TV no només menysprea i manipula el cinema en benefici propi, tampoc no li interessa saber quines pel·lícules compra. Talment com si les comprès a pes. Uns petits exemples: El 4 de novembre de 2020, 8TV anuncia la projecció de ‘Yuma’ (1957), de Samuel Fuller, però projecta ‘Yuma’ (1971), de Ted Post, que és un pilot per a una possible sèrie de televisió protagonitzada per Clint Walker. Tres dies després, 8TV anuncia ‘Els trencacors’ (‘The Heartbreakers’) (1984), de Bobby Roth, i projecta ‘Love Hurts’ (1990), de Bud Yorkin. Dos dies més tard, 8TV anuncia ‘La tierra prometida’ (‘Sunshine State’) (2002), de John Sayles, i projecta ‘La tierra prometida’ (‘Promised Land’) (1987), de Michael Hoffman. Transcorregut un mes, 8TV anuncia ‘La extraordinaria vida y obra de Orson Welles’ (‘Magician: The Astonishing Life and Work of Orson Welles’) (2008), de Chuck Workman, i projecta ‘Últimas sesiones con Marilyn’ (‘Marilyn, dernières séances’) (2008), de Patrick Jeudy. També el 31 de maig de 2021, 8TV anuncia ‘La carta’ (1940), de William Wyler, amb Bette Davis, i en el seu lloc projecta l’estúpida ‘The Letter’ (2012), de Jay Anania, amb Winona Ryder.

8TV anuncia la projecció de ‘Yuma’, de Fuller, però projecta ‘Yuma’, de Post. Anuncia ‘Els trencacors’, de Roth, i projecta ‘Love Hurts’, de Yorkin. Anuncia ‘La tierra prometida’, de John Sayles, i projecta ‘La tierra prometida’, de Hoffman”. Transcorregut un mes, 8TV anuncia ‘La extraordinaria vida y obra de Orson Welles’ (‘Magician: The Astonishing Life and Work of Orson Welles’) (2008), de Chuck Workman, i projecta ‘Últimas sesiones con Marilyn’ (‘Marilyn, dernières séances’) (2008), de Patrick Jeudy. També el 31 de maig de 2021, 8TV anuncia ‘La carta’ (1940), de William Wyler, amb Bette Davis, i en el seu lloc projecta l’estúpida ‘The Letter’ (2012), de Jay Anania, amb Winona Ryder.

En fi, 8TV no és una cadena de televisió, és una cadena de despropòsits que en el camp de la comunicació només pot ser definida com una televisió fantasma.
Informa:RACOCATALA.CAT (14-6-2021)

406 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: