A BARCELONA, MÉS MORTS VIOLENTES QUE MAI: 12 DURANT EL 2019

Amb la mort aquest divendres d’un home apunyalat en una baralla al districte de Nou Barris de Barcelona, la capital catalana ja ha registrat dotze morts violentes des que va començar el 2019. Una xifra que iguala, en nomĂŠs set mesos i mig, la mitjana anual d’homicidis registrada des del 2013, que se situa en les 12 morts, segons dades del ministeri de l’Interior. Es dona la circumstĂ ncia que nou de les 12 morts s’han produĂŻt en el darrer mes i mig.

El 2013 Barcelona va tancar l’any amb 12 homicidis, mentre que el 2014 se’n van produir 15. L’any segĂźent la xifra es reduiria fins als 11, mentre que el 2016 se’n van registrar 10. El 2017 la xifra va incrementar ostensiblement, fins als 28, però l’augment es deu en gran part a l’atemptat terrorista del 17 d’agost d’aquell any a la Rambla, on van morir la meitat de persones registrades com a vĂ­ctimes d’homicidis. Per tant, mĂŠs enllĂ  de l’atemptat, la quantitat de persones que van patir una mort violenta a la capital catalana aquell any va ser de 14.

El 2018 la xifra va tornar a baixar fins a situar-se en les deu morts per homicidis. Una quantitat que, en cas de confirmar-se com a mort violenta la del cadĂ ver trobat a Can Tunis, ja s’hauria superat aquest 2019, quan encara falten quatre mesos i mig per acabar l’any. La xifra pujaria fins als 12 homicidis si es comptabilitza la mort d’un home com a conseqßència d’una baralla al barri de la Mina, que administrativament pertany a Sant AdriĂ  de Besòs.

Pendents de les investigacions

Encara no hi ha respostes sobre si l’augment d’homicidis ĂŠs puntual o mostra una tendència, i ĂŠs la investigaciĂł policial l’encarregada de determinar cap a quin cantĂł s’inclina la balança. Per ara, la policia nomĂŠs ha detingut el presumpte responsable d’una de les morts, que va quedar ferit al lloc dels fets.

El repunt d’homicidis arriba en un moment en què els esforços en seguretat se centraven en els furts i robatoris, i les morts amb violència s’han produĂŻt en algunes zones que sĂłn lluny del Raval, el barri que els cossos policials havien marcat com a epicentre de la delinqßència a la ciutat.

Els Mossos d’Esquadra treballen per determinar si el repunt d’homicidis respon a una “casualitat” o bĂŠ es pot establir una tendència. L’Ajuntament de Barcelona, mentrestant, insisteix en el reforç de presència policial als carrers com a  recepta per combatre el repunt de morts violentes.

Per ara s’han desplegat 139 agents de la GuĂ rdia Urbana de manera excepcional, als quals s’espera que s’hi afegeixin 320 Mossos d’Esquadra, segons el compromĂ­s adoptat pel departament d’Interior a la Junta de Seguretat de Barcelona, celebrada el 19 de juliol.Informa:NACIODIGITAL.CAT (16-8-2019)

195 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: