A DIFERÈNCIA D’ALEMANYA, EL VIRUS MATA EL FEDERALISME A ESPANYA

“El virus mata el federalisme ”
L’estratègia del govern del PSOE i Podem d’aprofitar la crisi per recentralitzar Espanya contrasta amb el respecte d’Alemanya per les competències dels seus estats *** Compromís proposarà que els ajuntaments puguin usar els romanents de tresoreria *** El govern de les Illes injectarà 25 milions d’euros a les empreses

( PERE MARTÍ )
Competències. L’arribada al govern espanyol de la coalició PSOE-Podem era una oportunitat per a demostrar que un govern d’esquerres i federalista podria gestionar una crisi com aquesta d’una manera descentralitzada, potenciant el paper dels governs autonòmics, respectant-ne la gestió i fomentant-ne la capacitat de decisió. Gairebé no calia tocar res, perquè les autonomies ja tenien transferida la competència de Salut. Però a la pràctica, el govern espanyol fa la contrària, ha optat per recentralitzar en tots els àmbits, en una dinàmica que va creixent a mesura que la crisi s’agreuja.

La decisió unilateral de retallar el 55% dels fons que rep la Generalitat per a les polítiques actives d’ocupació vol dir rebre 215 milions d’euros menys i confirma la tendència recentralitzadora del govern espanyol en una matèria essencial en temps de crisi econòmica com són els diners que es destinen per fer cursos formatius a persones que són a l’atur. La decisió la va prendre la ministra de Treball espanyola, Yolanda Díaz, amb l’excusa que l’estat necessitava diners per a fer front al pagament de l’atur, però poques hores abans, la vice-presidenta econòmica espanyola, Nadia Calviño, assegurava que l’estat no tenia problemes de liquiditat per allunyar el fantasma del rescat o del ‘corralito’. Una de les dues mentia. Díaz, coneguda, a més, com la ministra ‘comunista’ del govern espanyol, prové de les marees gallegues de Podem i, en teoria, hauria de ser una persona sensible a la plurinacionalitat de l’estat. La retallada dels fons unilateral per a les polítiques actives d’ocupació demostra que Podem comparteix l’estratègia centralista del PSOE en el govern i no té escrúpols a l’hora de deixar la Generalitat sense recursos en matèria d’atur en un moment que la desocupació es dispara.

La Generalitat només rebrà 173 milions d’euros per a impulsar polítiques actives d’ocupació en un moment que els ERTO ja afecten més de mig milió de treballadors. La conselleria creu que el ministeri espanyol vulnera drets dels treballadors perquè ‘fa que siguin ells els qui paguin les seves pròpies prestacions amb els diners de les quotes de formació’. Mentre Podem retalla la capacitat de la Generalitat de fer polítiques socials, els comuns acusen el govern català d’inacció, en un repartiment de papers similar entre el PSOE i el PSC. L’objectiu és tapar amb falses polèmiques la mala gestió del govern espanyol, que avui ha tornat a demostrar la seva incompetència. Després d’haver comprat un milió de proves per al coronavirus a la Xina que no estaven homologades, avui s’ha sabut que la segona remesa de proves tampoc fan un diagnòstic fiable, perquè es basen en els anticossos per a detectar la Covid-19 i no pas en el virus.

La barreja d’incompetència i centralisme imposat pel govern espanyol dilata la resposta sanitària al coronavirus 2019. No era necessàriament l’única estratègia a seguir. Als països federals de debò, com Alemanya, el govern federal no ha pres cap competència als länder, sinó que Angela Merkel s’hi ha anat reunint per consensuar les decisions. La lluita contra el virus no ha comportat cap recentralització, sinó que s’ha mantingut l’estructura federal, la qual ha resultat més eficient, perquè permet de prendre les decisions més a prop dels ciutadans. Quan Baviera va adoptar mesures més estrictes que altres regions, el seu president va ser respectat i no va rebre cap atac del govern federal. És evident que Espanya no és Alemanya, i aquells qui defensen el federalisme no l’apliquen, sinó que fan exactament la cosa contrària de la que prediquen. El virus també ha mort el federalisme. Descansi en pau.

Informa:VILAWEB.CAT (3-4-2020)-

256 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: