A MALLORCA, CADA COP MÉS AGRESSIONS AL CATALÀ

“Benvolguda @F_Armengol, tenim llibertat per usar la nostra llengua quan vulguem? ”
( TOMEU MARTÍ )
Des de fa uns mesos vivim, de manera especial a Mallorca, una onada viral de desemmascarament de casos de discriminació de persones que trien usar la llengua pròpia de les Illes Balears, la llengua catalana.

Totes les persones que intentam usar habitualment el català en les nostres interaccions públiques sabem que, moltes vegades, ho podem fer sense cap problema, però també sabem que si decidim usar el català, hi ha el perill de tenir problemes.

I també sabem que hi ha gent xenòfoba que no tolera que usem amb normalitat el mallorquí (o menorquí, o eivissenc…)

I sabem, perquè hi ha mitjans que no ho tapen, ni ho emmascaren, ni ho ignoren, que existeixen casos, amb menor o major grau de gravetat, de discriminació de les persones que trien usar el català (sigui o no sigui la seva primera llengua).

Davant aquesta realitat, les entitats que, entre d’altres responsabilitats, assumeixen la de defensar els drets dels qui volen usar el català, han insistit en que, encara que no sigui còmode, és bo que es denunciïn i es facin públics tots els casos de discriminació. I, també, que és imprescindible que el Govern hi intervengui.

Entre d’altres propostes, s’ha demanat en reiterades ocasions, que la presidenta del Govern, de la mateixa manera que s’ha pronunciat amb claredat i sense equidistàncies entre agressors i víctimes, davant altres tipus de discriminacions, convidi públicament a tothom que ho vulgui a que usi la llengua pròpia de les Illes Balears sempre, sense por ni cap complexe. I que mostri el seu rebuig a les discriminacions xenòfobes.

Aquests dies de debat d’Investidura, Francina Armengol, té l’ocasió de fer-ho. De dir-nos si considera que tenim llibertat per usar la nostra llengua quan vulguem i ens convida a fer-ho.

Informa:DBALEARS.CAT (28-6-2019)

420 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: