A MARCHENA LI FA NOSA VOX

“A Marchena li fa nosa Vox ”
El president del Tribunal del procés torna a lligar curt a l’acusació popular a qui menysté | Enganxada amb Salellas per posar en dubte l’Estat | Connivència policial després de la guerra de gorres

per( QUICO SALLÉS ) (Tribunal Suprem) 27/03/2019 22:48 | Actualitzat a 27/03/2019 23:36
Vox
La part de la interlocutòria amb què Marchena es queixava dels partits com acusació popular | QS

Si una cosa han deixat clara vint i tres jornades del judici del procés és que al president del Tribunal, Manuel Machena, li fa molta nosa l’acusació popular de Vox. I més en el cicle electoral que envolta el magma polític espanyol actual. Aquest dimecres n’ha estat l’enèsima posada en escena del malestar que provoca al Suprem, en un judici que es vol treure l’etiqueta de “polític”, tenir al mateix nivell que la Fiscalia o la poderosa Advocacia de l’Estat, un partit ultra i que la toga la porti el seu secretari general. De fet, ja en la fase d’instrucció va emetre una interlocutòria que tot i acceptar que continuessin com a part en el plet, posava en dubte que un partit polític vestís la toga d’acusació popular.

Marchena ha parat fins a quatre vegades els peus a l’advocat Javier Ortega Smith. De fet, ni li ha fet retirar o reformular preguntes. L’ha fet renunciar a les preguntes que plantejava al parlamentari alemany Felix von Gründbergm

un dels observadors o visitants internacionals que van informar sobre Catalunya la tardor de 2017.De fet, Marchena mai s’està de romanços amb atenallar els interrogatoris de Vox i fins i tot, sovint és permet el luxe de fer-los alguna classe particular de dret processal. Unes reprimendes que constaten la seva imperícia professional.

Llaços grocs

Un dels exemples més clamorosos del menysteniment de Marchena a Vox és com va defensar que els acusats portessin llaços grocs. O quan amb el testimoni de Joan Tardà els va capar l’ofensiva recordant-los que en la seva sala “s’evitarien debats o valoracions”. També destaca com a mostra d’incomoditat, quan Judit Gené, advocada de Meritxell Borràs, va preguntar un testimoni que no afectava a les acusacions del ministeri fiscal ni de l’advocacia de l’Estat contra l’exconsellera de Governació. Gené va recordar-li que Vox li demanava la pena per organització criminal. Marchena es va adonar de l’errada i amb els palmells aixecats de la mà, va retirar la pregunta amb un “és verdad”. Una desconsideració total a les peticions de pena de Vox.

Però abans de la vista oral del judici, Marchena -i de fet, tota la sala- ja va mostrar la seva incomoditat amb què Vox s’assegués a l’estrada. Va ser en una interlocutòria de sis de novembre de 2018 que responia a la petició d’Òmnium, de la defensa de Jordi Cuixart, que la formació política fos expulsada del procés. La Sala tot i rebutjar el recurs va fer notar amb elegància que no hi estava gens d’acord però que la llei ho permetia tot i que el Suprem ho havia demanat canviar.
“La Sala recorda que ja ha cridat l’atenció en altres assumptes sobre la necessitat d’abordar una regulació d’aquesta matèria que exclogui el risc de traslladar al procés penal la contesa política”, escrivien els magistrats. I al·legaven la Interlocutòria del mateix tribunal de 6 d’octubre de 2016 en la causa 2031/2016. Per concloure que “no deixa de ser significatiu que en els frustrats treballs de reforma de la Llei d’enjudiciament criminal s’exclogués expressament l’exercici de l’acció popular als partits polítics”. És a dir, inculpava d’aquesta anomalia als mateixos partits polítics que no abordaven aquesta reforma.

Esbroncada i connivència

A l’espera de la declaració a la 24 jornada de 14 policies -10 guàrdies civils i 4 mossos- cal destacar que els primers mossos de base que han testificat hagin coincidit en la narració i la semàntica amb els guàrdies civils a qui es referien com a compañeros. Han comprat el relat de la “violència” i la “tensió” però en la prova s’han desfet com a sucres a mans de les culleretes de les defenses, on han admès que les lesions que van partir en un escorcoll de Sabadell no van ser causa directa dels manifestants. Una estranya connivència després de la guerra de gorres de la tardor de 2017 que encara cueja.

Però la clau de volta de la jornada ha estat l’enganxada de l’advocat de Jordi Cuixart, Benet Salellas amb Marchena a compte dels drets fonamentals pels que demanava si n’havia vist vulneracions a un observador o visitant internacionals durant el Primer d’Octubre. El magistrat, que dia a dia guanya simpatia televisiva, ha interpretat la protesta del lletrat com una crítica no només a la sala o al poder judicial, sinó una esmena a l’Estat.

Marchena ha considerat que es trencava un acord tàcit des de l’inici de la vista: uns al·legats polítics però amb una defensa tècnica clara i directa amb què es reconeixia la legitimitat del Tribunal. Una manera de rebaixar la tensió política del judici. Marchena ha entès que el debat es desbordava amb la sensació del ‘no és el que havíem quedat’. Marchena ha tocat el xiulet.
Informa:ELNACIONAL.CAT (28-3-2019) Foto: Noticias Reboter! © 2018 | Intimidad

581 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: