“A POR ELLOS” ES TRASLLADA ALS NENS QUE PARLEN CATALÀ A L’ESCOLA

‘A por ellos’ a l’escola.
“L’arrel d’aquest episodi d’assetjament escolar contra un nen catalanoparlant Ă©s en l’esperit d’aquell ‘A por ellos’ que es va destapar el 2017”.
( SÍLVIA BARROSO )

La Plataforma per la Llengua acaba de destapar un cas que han hagut d’explicar amb peus de plom per evitar una revictimitzaciĂł, que seria el pitjor que podria passar. PerĂČ la falta de detalls sobre el fet concret no amaga el fons, que no Ă©s res mĂ©s que un cas d’assetjament escolar amb la llengua com a excusa i arma. S’ajunten, per tant, dos problemes, en una combinaciĂł especialment perversa: la pulsiĂł d’un grup bully d’escolars contra un company –de nomĂ©s 12 anys– i la idea que el fet de parlar catalĂ  Ă©s un punt de feblesa de la vĂ­ctima escollida.

El noi afectat es va trobar com pel fet de fer servir la seva llengua materna en un grup de Whatsapp –el català– rebia insults i amenaces que van acabar anant mĂ©s enllĂ  del xat i que van arribar a la proposta d’apallissar-lo. Ni el nen ni la seva famĂ­lia es van arronsar. Ell va mantenir l’Ășs del catalĂ  al grup de Whatsapp i els pares ho han denunciat a travĂ©s de la Plataforma. PerĂČ en ple segle XXI s’ha convertit l’Ășs d’una llengua –que a mĂ©s a mĂ©s Ă©s oficial– en una mena d’heroĂŻcitat demencial.

L’arrel d’aquest episodi Ă©s en l’esperit d’aquell A por ellos que es va destapar el 2017. Aquell cĂ ntic, sorgit de manera suposadament espontĂ nia en els comiats a policies espanyols que venien a Catalunya a intentar impedir l’1-O, reflectia una concepciĂł de Catalunya i dels catalans com a enemics. Una visiĂł que arriba al moll de l’os de cossos de funcionaris com els policials, una idea que s’oficialitza. I que arrela fins al punt de ser absorbida per escolars que la normalitzen i la fan servir per al bullying, aberraciĂł sobre aberraciĂł. Mentre hi ha jutges que imposen quotes de castellĂ  a les aules.
Informa:ELNACIONAL.CAT (17-XI-2021)

111 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: