A TV3 CATALUNYA SE LI HA FET PETITA, PERĂ EL MARC MENTAL SE LI ACABA A ESPANYA

“Despolititzar TV3 per repolititzar-la”
(SALVADOR CARDĂS )
Cada vegada que es diu que cal despolititzar la rĂ dio i televisiĂł pĂșbliques catalanes recordo el vell consell que donava el dictador Franco: âHaga como yo, no se meta en polĂticaâ. Encara que de veracitat incerta, Jaime GarcĂa Añoveros âantic ministre dâHisenda dâAdolfo SuĂĄrezâ suggeria que Franco ho havia dit a lâescriptor JosĂ© MarĂa PemĂĄn. PerĂČ, sigui com sigui, la frase Ă©s molt bona: la millor manera de fer invisible un statu quo polĂtic Ă©s acceptar-lo passivament, âno ficar-sâhiâ. Despolititzar, doncs, Ă©s acomodar-se a la polĂtica del rĂšgim, i no fer nosa.
I aquesta Ă©s, efectivament, la consigna que ara mateix segueixen els mitjans pĂșblics catalans. Seguida encara amb una certa timidesa, aquests mitjans s’han anat incorporant als relats espanyolistes acceptant implĂcitament la jaculatĂČria sanchista d’âEl ProcĂ©s sâha acabatâ. Potser la paraula consigna Ă©s massa forta âno tinc informaciĂł de si hi ha ordres explĂcitesâ, perĂČ Ă©s ben clar que el nou aire de famĂlia que sâhi respira es tradueix, per exemple, en molta incomoditat quan la qĂŒestiĂł de la independĂšncia treu el nas en una tertĂșlia âoi, Antonio Baños?â, i explica la tria de la llengua castellana per entrevistar un personatge que entĂ©n el catalĂ âcom Luis del Olmoâ, o permet que, tot i excusar-se ara i adĂ©s per si aquĂ Sant Jordi Ă©s el Dia dels Enamorats, es passi lâestona dedicant el Tot es mou al dia de Sant ValentĂ. NomĂ©s per esmentar tres circumstĂ ncies recents.
Sempre acaba sent mĂ©s fĂ cil explicar el nostre paĂs amb mirada espanyola. Ăs un problema de recursos, de mercat professional i, en definitiva, de relat, mentalitat i compromĂs
Sâha de dir que la televisiĂł pĂșblica ja va nĂ©ixer condicionada per un context polĂtic espanyol que la volia âantropolĂČgicaâ, com el 1983 la qualificava el llavors director general de RTVE, JosĂ© MarĂa Calviño. Aquesta pressiĂł va produir lâefecte contrari, i TV3 es va obsessionar a ser universalista per damunt de tot, mostrant-se acomplexada amb la cultura local. Una pretensiĂł universalista inicial que âcorresponsalies internacionals a partâ va anar perdent rĂ pidament. Per dir-ho breu, mai mĂ©s sâha superat la mirada global dâaquell Ăngel Casas Show dels anys 1984 a 1988. El cas Ă©s que a poc a poc va anar expressant allĂČ que fa molts anys vaig descriure amb aquesta frase: âA TV3, Catalunya se li fa petita, perĂČ el mĂłn se li acaba a Espanyaâ.
El problema dels mitjans pĂșblics catalans de sempre ha estat el de lâautocentrament. Ăs a dir, de saber mirar el paĂs, perĂČ sobretot la resta del mĂłn, des dâun punt de vista propi. De saber explicar el mĂłn des dâuna perspectiva nacional catalana, que certament Ă©s difĂcil de mantenir perquĂš la realitat polĂtica i comunicativa de lâestat espanyol Ă©s tossuda i poderosa, i Ă©s complicat resistir-sâhi. Sempre acaba sent mĂ©s fĂ cil explicar el nostre paĂs amb mirada espanyola. Ăs un problema de recursos, de mercat professional i, en definitiva, de relat, mentalitat i compromĂs.
Els mitjans pĂșblics âi molts dels privatsâ sembla que es penedeixen dâhaver-se sentit nacionalment sobirans âpotser nomĂ©s era oportunismeâ, i tornen a lâautonomisme nacionalment mesell
Els anys previs al 2017, els mitjans pĂșblics âperĂČ tambĂ© la majoria dels privatsâ van anar acceptant el nou marc interpretatiu. La magnitud popular del procĂ©s independentista forçava una nova mirada, ara sĂ, autocentrada. La mitja dotzena dâanys abans del referĂšndum, âdespolititzar-seâ era allunyar-se del relat autonĂČmic i acceptar-ne un de sobiranista. Per entendreâns: si fins llavors als debats pĂșblics havia calgut justificar-se de ser independentista, ara eren els unionistes els que sâhavien de justificar de no ser-ho i, naturalment, aixĂČ els treia de polleguera. Ciutadans hi va sucar pa i en va treure profit.
PerĂČ ara les coses han tornat al lloc dâabans. Vull dir, al de lâautonomisme, que Ă©s el de lâacceptaciĂł submisa de la dependĂšncia espanyola, tambĂ© de la informativa. Els mitjans pĂșblics âi molts dels privatsâ sembla que es penedeixen dâhaver-se sentit nacionalment sobirans âpotser nomĂ©s era oportunismeâ, i tornen a lâautonomisme nacionalment mesell. Els mitjans pĂșblics es despolititzen, sĂ, perĂČ per ser dĂČcils a la nova repolititzaciĂł. âHagan como yoâ, els diuen tots els dâallĂ i alguns dâaquĂ, i ells creuen.
+Salvador CardĂșs Ă©s sociĂČleg
Informa:ARA.CAT (!9-II-2023)