A TV3 CATALUNYA SE LI HA FET PETITA, PERÒ EL MARC MENTAL SE LI ACABA A ESPANYA

“Despolititzar TV3 per repolititzar-la”
(SALVADOR CARDÚS )
Cada vegada que es diu que cal despolititzar la rĂ dio i televisiĂł pĂșbliques catalanes recordo el vell consell que donava el dictador Franco: “Haga como yo, no se meta en polĂ­tica”. Encara que de veracitat incerta, Jaime GarcĂ­a Añoveros –antic ministre d’Hisenda d’Adolfo SuĂĄrez– suggeria que Franco ho havia dit a l’escriptor JosĂ© MarĂ­a PemĂĄn. PerĂČ, sigui com sigui, la frase Ă©s molt bona: la millor manera de fer invisible un statu quo polĂ­tic Ă©s acceptar-lo passivament, “no ficar-s’hi”. Despolititzar, doncs, Ă©s acomodar-se a la polĂ­tica del rĂšgim, i no fer nosa.

I aquesta Ă©s, efectivament, la consigna que ara mateix segueixen els mitjans pĂșblics catalans. Seguida encara amb una certa timidesa, aquests mitjans s’han anat incorporant als relats espanyolistes acceptant implĂ­citament la jaculatĂČria sanchista d’“El ProcĂ©s s’ha acabat”. Potser la paraula consigna Ă©s massa forta –no tinc informaciĂł de si hi ha ordres explĂ­cites–, perĂČ Ă©s ben clar que el nou aire de famĂ­lia que s’hi respira es tradueix, per exemple, en molta incomoditat quan la qĂŒestiĂł de la independĂšncia treu el nas en una tertĂșlia –oi, Antonio Baños?–, i explica la tria de la llengua castellana per entrevistar un personatge que entĂ©n el catalĂ  –com Luis del Olmo–, o permet que, tot i excusar-se ara i adĂ©s per si aquĂ­ Sant Jordi Ă©s el Dia dels Enamorats, es passi l’estona dedicant el Tot es mou al dia de Sant ValentĂ­. NomĂ©s per esmentar tres circumstĂ ncies recents.

Sempre acaba sent mĂ©s fĂ cil explicar el nostre paĂ­s amb mirada espanyola. És un problema de recursos, de mercat professional i, en definitiva, de relat, mentalitat i compromĂ­s

S’ha de dir que la televisiĂł pĂșblica ja va nĂ©ixer condicionada per un context polĂ­tic espanyol que la volia “antropolĂČgica”, com el 1983 la qualificava el llavors director general de RTVE, JosĂ© MarĂ­a Calviño. Aquesta pressiĂł va produir l’efecte contrari, i TV3 es va obsessionar a ser universalista per damunt de tot, mostrant-se acomplexada amb la cultura local. Una pretensiĂł universalista inicial que –corresponsalies internacionals a part– va anar perdent rĂ pidament. Per dir-ho breu, mai mĂ©s s’ha superat la mirada global d’aquell Àngel Casas Show dels anys 1984 a 1988. El cas Ă©s que a poc a poc va anar expressant allĂČ que fa molts anys vaig descriure amb aquesta frase: “A TV3, Catalunya se li fa petita, perĂČ el mĂłn se li acaba a Espanya”.

El problema dels mitjans pĂșblics catalans de sempre ha estat el de l’autocentrament. És a dir, de saber mirar el paĂ­s, perĂČ sobretot la resta del mĂłn, des d’un punt de vista propi. De saber explicar el mĂłn des d’una perspectiva nacional catalana, que certament Ă©s difĂ­cil de mantenir perquĂš la realitat polĂ­tica i comunicativa de l’estat espanyol Ă©s tossuda i poderosa, i Ă©s complicat resistir-s’hi. Sempre acaba sent mĂ©s fĂ cil explicar el nostre paĂ­s amb mirada espanyola. És un problema de recursos, de mercat professional i, en definitiva, de relat, mentalitat i compromĂ­s.

Els mitjans pĂșblics –i molts dels privats– sembla que es penedeixen d’haver-se sentit nacionalment sobirans –potser nomĂ©s era oportunisme–, i tornen a l’autonomisme nacionalment mesell

Els anys previs al 2017, els mitjans pĂșblics –perĂČ tambĂ© la majoria dels privats– van anar acceptant el nou marc interpretatiu. La magnitud popular del procĂ©s independentista forçava una nova mirada, ara sĂ­, autocentrada. La mitja dotzena d’anys abans del referĂšndum, “despolititzar-se” era allunyar-se del relat autonĂČmic i acceptar-ne un de sobiranista. Per entendre’ns: si fins llavors als debats pĂșblics havia calgut justificar-se de ser independentista, ara eren els unionistes els que s’havien de justificar de no ser-ho i, naturalment, aixĂČ els treia de polleguera. Ciutadans hi va sucar pa i en va treure profit.

PerĂČ ara les coses han tornat al lloc d’abans. Vull dir, al de l’autonomisme, que Ă©s el de l’acceptaciĂł submisa de la dependĂšncia espanyola, tambĂ© de la informativa. Els mitjans pĂșblics –i molts dels privats– sembla que es penedeixen d’haver-se sentit nacionalment sobirans –potser nomĂ©s era oportunisme–, i tornen a l’autonomisme nacionalment mesell. Els mitjans pĂșblics es despolititzen, sĂ­, perĂČ per ser dĂČcils a la nova repolititzaciĂł. “Hagan como yo”, els diuen tots els d’allĂ  i alguns d’aquĂ­, i ells creuen.

+Salvador CardĂșs Ă©s sociĂČleg
Informa:ARA.CAT (!9-II-2023)

82 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: