ACORD A QUATRE PELS PRESSUPOSTOS DE BARCELONA

“Els primers pressupostos pactats de Colau ”
( MARIA ORTEGA )

Moment histĂČric i canvi de fase polĂ­tica. Aquestes sĂłn les dues expressions que ha repetit mĂ©s Ada Colau, satisfeta desprĂ©s d’encapçalar, com a alcaldessa, l’acte de presentaciĂł de l’acord assolit per als pressupostos de Barcelona del 2020. Una entesa que implica quatre forces –les dues de govern, Barcelona en ComĂș i PSC, i els dos grups independentistes, ERC i JxCat– i que suma 33 dels 41 regidors del consistori. L’acord, que passarĂ  dimecres per comissiĂł i pel ple de finals de mes, dona cos als primers pressupostos que Colau aconsegueix aprovar per la via ordinĂ ria, sense necessitat de qĂŒestions de confiança, des que Ă©s alcaldessa. I, com han detallat tots els implicats, ha d’anar enllĂ  del que sĂłn purament els pressupostos d’un any. “És mĂ©s que un acord de pressupostos, Ă©s l’inici d’una nova etapa de polĂ­tica Ăștil, diĂ leg i acords”, ha remarcat l’alcaldessa moments desprĂ©s que el Govern fes pĂșblic l’acord amb Catalunya en ComĂș per als comptes de la Generalitat -amb els mateixos implicats, perĂČ sense el PSC. Queda lluny ara la paret amb quĂš van topar bona part dels projectes municipals el mandat passat, quan els comuns governaven amb nomĂ©s 11 regidors. Ara, amb 18 i un pacte de pressupostos amb molt de consens, el govern municipal preveu accelerar projectes com la reforma de la Rambla i la Via Laietana o l’extensiĂł de les sueprilles.

Que els pressupostos de Barcelona anirien endavant ja va quedar clar divendres quan, desprĂ©s d’una Ășltima reuniĂł, l’alcaldessa Ada Colau i el cap de files d’ERC a la ciutat, Ernest Maragall, van donar per fet el pacte i van assegurar que nomĂ©s quedaven alguns serrells per resoldre. El pilar principal del pacte era que comuns i socialistes havien acceptat la proposta dels republicans d’incrementar en cent milions el capĂ­tol d’inversions, cosa que situa el pressupost municipal, per primera vegada, per sobre dels 3.000 milions d’euros. El compromĂ­s pactat Ă©s destinar aquesta quantitat a habitatge –s’hi destinaran 50 milions mĂ©s amb l’objectiu de reduir la llista d’espera de la Mesa d’EmergĂšncia– i a fer front a l’emergĂšncia climĂ tica –es preveu un augment de 50 milions per a projectes com la rehabilitaciĂł energĂštica dels edificis–. I el que s’ha confirmat avui Ă©s que Junts per Catalunya, que fins ara havia confirmat que mantenia converses discretes amb el govern, tambĂ© s’ha sumat al pacte. Hi ha incorporat projectes com el d’insistir en la renaturalitzaciĂł de la ciutat, un capĂ­tol al qual es destinaran 30 milions d’euros, una nova superilla a la Bonanova o el projecte per a la ronda Sant Antoni.

“Entenem la necessitat que hi hagi pressupostos a la ciutat i a la Generalitat”, ha remarcat la cap de files del grup, Elsa Artadi, desprĂ©s d’agrair el tarannĂ  negociador del govern i remarcar que ha acceptat el 75% de les al·legacions del seu grup. El govern en tenia prou amb els vots d’ERC per tirar endavant els pressupostos, perĂČ Junts per Catalunya s’ha sumat a la fotografia i ha declinat quedar-se al capdavant de l’oposiciĂł amb el grup de Manuel Valls, Ciutadans i el PP. Tot i la distĂ ncia ideolĂČgica, el grup d’Artadi ha decidit sumar-se a l’acord.

De fet, els partits independentistes ja van facilitar al govern municipal l’aprovaciĂł de la pujada de taxes prevista en les ordenances fiscals i van acordar donar-se una mica mĂ©s de temps per negociar els comptes del 2020 i, tambĂ©, aspectes fiscals concrets, com el preu de les Ă rees blava i verda i el nou impost per a la recollida de residus. Ara, com ha insistit el lĂ­der republicĂ , Ernest Maragall, l’entesa ha d’anar molt mĂ©s enllĂ  del terreny dels pressupostos i incloure un “compromĂ­s d’acciĂł polĂ­tica” que inclou, per exemple, exigir canvis en el finançament local o acordar qĂŒestions referents a drets i llibertats del paĂ­s que, de moment, no s’han concretat. “No Ă©s un acord nomĂ©s quantitatiu, hi ha compromisos que miren enllĂ ”, ha apuntat el lĂ­der d’ERC, que ha remarcat, aixĂČ sĂ­, que ara ja no hi ha excuses i que seran exigents en la liquidaciĂł del pressupost pactat.

El socialista Jaume Collboni, que divendres no va participar en la reuniĂł bilateral entre Colau i Maragall, ha remarcat que l’any que “simbĂČlicament” comença una nova dĂšcada tambĂ© representa un canvi de relacions al consistori, i ha posat en valor la voluntat de fer acords.

El primer trĂ mit que hauran de superar els comptes Ă©s la comissiĂł municipal d’aquesta setmana. DesprĂ©s es discutiran i aprovaran en el ple de finals de mes. Seran els primers pressupostos que Colau aconsegueix aprovar per la via negociada des que Ă©s alcaldessa.

Inversions pactades

El pacte, que es donarĂ  a conĂšixer al detall dimecres a la comissiĂł d’Economia, inclou la pujada del preu de l’aparcament a l’espai pĂșblic, la nova taxa per a la recollida de residus i el recĂ rrec de la taxa turĂ­stica de fins a quatre euros per persona i dia que ja s’ha aprovat. TambĂ© es concreta que es crearĂ  un fons d’inversiĂł dotat amb 50 milions per fer mĂ©s sostenible la ciutat, que servirĂ  per finançar projectes com la implantaciĂł de plaques fotovoltaiques als sostres o estacions de cĂ rrega rĂ pida per a vehicles elĂšctrics. TambĂ© hi ha els 30 milions destinats a renaturalitzar la ciutat amb iniciatives com recuperar mĂ©s interiors d’illa o impulsar els corredors verds.

L’entesa inclou dos programes estratĂšgics pactats amb ERC, que sĂłn el del foment d’una ocupaciĂł de qualitat i una pla educatiu per als 0-3. Pel que fa a inversions, els republicans celebren haver-ne incorporat 30 de concretes i territorialitzades per districtes, com l’adquisiciĂł del solar del Talia, al Paral·lel o l’arranjament de la Casa de la Premsa. TambĂ© es preveu començar, per fi, les reformes de la Rambla i la Via Laietana i acabar les obres del col·lector del Paral·lel, que ha de posar fi a les inundacions de la zona quan plou, entre d’altres.

Informa:ARA.CAT (20-1-2020)

183 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: