ACORD A QUATRE PELS PRESSUPOSTOS DE BARCELONA

“Els primers pressupostos pactats de Colau ”
( MARIA ORTEGA )

Moment hist√≤ric i canvi de fase pol√≠tica. Aquestes s√≥n les dues expressions que ha repetit m√©s Ada Colau, satisfeta despr√©s d’encap√ßalar, com a alcaldessa, l’acte de presentaci√≥ de l’acord assolit per als pressupostos de Barcelona del 2020. Una entesa que implica quatre forces ‚Äďles dues de govern, Barcelona en Com√ļ i PSC, i els dos grups independentistes, ERC i JxCat‚Äď i que suma 33 dels 41 regidors del consistori. L’acord, que passar√† dimecres per comissi√≥ i pel ple de finals de mes, dona cos als primers pressupostos que Colau aconsegueix aprovar per la via ordin√†ria, sense necessitat de q√ľestions de confian√ßa, des que √©s alcaldessa. I, com han detallat tots els implicats, ha d’anar enll√† del que s√≥n purament els pressupostos d’un any. “√Čs m√©s que un acord de pressupostos, √©s l’inici d’una nova etapa de pol√≠tica √ļtil, di√†leg i acords”, ha remarcat l’alcaldessa moments despr√©s que el Govern fes p√ļblic l’acord amb Catalunya en Com√ļ per als comptes de la Generalitat -amb els mateixos implicats, per√≤ sense el PSC. Queda lluny ara la paret amb qu√® van topar bona part dels projectes municipals el mandat passat, quan els comuns governaven amb nom√©s 11 regidors. Ara, amb 18 i un pacte de pressupostos amb molt de consens, el govern municipal preveu accelerar projectes com la reforma de la Rambla i la Via Laietana o l’extensi√≥ de les sueprilles.

Que els pressupostos de Barcelona anirien endavant ja va quedar clar divendres quan, despr√©s d’una √ļltima reuni√≥, l’alcaldessa Ada Colau i el cap de files d’ERC a la ciutat, Ernest Maragall, van donar per fet el pacte i van assegurar que nom√©s quedaven alguns serrells per resoldre. El pilar principal del pacte era que comuns i socialistes havien acceptat la proposta dels republicans d’incrementar en cent milions el cap√≠tol d’inversions, cosa que situa el pressupost municipal, per primera vegada, per sobre dels 3.000 milions d’euros. El comprom√≠s pactat √©s destinar aquesta quantitat a habitatge ‚Äďs’hi destinaran 50 milions m√©s amb l’objectiu de reduir la llista d’espera de la Mesa d’Emerg√®ncia‚Äď i a fer front a l’emerg√®ncia clim√†tica ‚Äďes preveu un augment de 50 milions per a projectes com la rehabilitaci√≥ energ√®tica dels edificis‚Äď. I el que s’ha confirmat avui √©s que Junts per Catalunya, que fins ara havia confirmat que mantenia converses discretes amb el govern, tamb√© s’ha sumat al pacte. Hi ha incorporat projectes com el d’insistir en la renaturalitzaci√≥ de la ciutat, un cap√≠tol al qual es destinaran 30 milions d’euros, una nova superilla a la Bonanova o el projecte per a la ronda Sant Antoni.

“Entenem la necessitat que hi hagi pressupostos a la ciutat i a la Generalitat”, ha remarcat la cap de files del grup, Elsa Artadi, despr√©s d’agrair el tarann√† negociador del govern i remarcar que ha acceptat el 75% de les al¬∑legacions del seu grup. El govern en tenia prou amb els vots d’ERC per tirar endavant els pressupostos, per√≤ Junts per Catalunya s’ha sumat a la fotografia i ha declinat quedar-se al capdavant de l’oposici√≥ amb el grup de Manuel Valls, Ciutadans i el PP. Tot i la dist√†ncia ideol√≤gica, el grup d’Artadi ha decidit sumar-se a l’acord.

De fet, els partits independentistes ja van facilitar al govern municipal l’aprovaci√≥ de la pujada de taxes prevista en les ordenances fiscals i van acordar donar-se una mica m√©s de temps per negociar els comptes del 2020 i, tamb√©, aspectes fiscals concrets, com el preu de les √†rees blava i verda i el nou impost per a la recollida de residus. Ara, com ha insistit el l√≠der republic√†, Ernest Maragall, l’entesa ha d’anar molt m√©s enll√† del terreny dels pressupostos i incloure un “comprom√≠s d’acci√≥ pol√≠tica” que inclou, per exemple, exigir canvis en el finan√ßament local o acordar q√ľestions referents a drets i llibertats del pa√≠s que, de moment, no s’han concretat. “No √©s un acord nom√©s quantitatiu, hi ha compromisos que miren enll√†”, ha apuntat el l√≠der d’ERC, que ha remarcat, aix√≤ s√≠, que ara ja no hi ha excuses i que seran exigents en la liquidaci√≥ del pressupost pactat.

El socialista Jaume Collboni, que divendres no va participar en la reuni√≥ bilateral entre Colau i Maragall, ha remarcat que l’any que “simb√≤licament” comen√ßa una nova d√®cada tamb√© representa un canvi de relacions al consistori, i ha posat en valor la voluntat de fer acords.

El primer tr√†mit que hauran de superar els comptes √©s la comissi√≥ municipal d’aquesta setmana. Despr√©s es discutiran i aprovaran en el ple de finals de mes. Seran els primers pressupostos que Colau aconsegueix aprovar per la via negociada des que √©s alcaldessa.

Inversions pactades

El pacte, que es donar√† a con√®ixer al detall dimecres a la comissi√≥ d’Economia, inclou la pujada del preu de l’aparcament a l’espai p√ļblic, la nova taxa per a la recollida de residus i el rec√†rrec de la taxa tur√≠stica de fins a quatre euros per persona i dia que ja s’ha aprovat. Tamb√© es concreta que es crear√† un fons d’inversi√≥ dotat amb 50 milions per fer m√©s sostenible la ciutat, que servir√† per finan√ßar projectes com la implantaci√≥ de plaques fotovoltaiques als sostres o estacions de c√†rrega r√†pida per a vehicles el√®ctrics. Tamb√© hi ha els 30 milions destinats a renaturalitzar la ciutat amb iniciatives com recuperar m√©s interiors d’illa o impulsar els corredors verds.

L’entesa inclou dos programes estrat√®gics pactats amb ERC, que s√≥n el del foment d’una ocupaci√≥ de qualitat i una pla educatiu per als 0-3. Pel que fa a inversions, els republicans celebren haver-ne incorporat 30 de concretes i territorialitzades per districtes, com l’adquisici√≥ del solar del Talia, al Paral¬∑lel o l’arranjament de la Casa de la Premsa. Tamb√© es preveu comen√ßar, per fi, les reformes de la Rambla i la Via Laietana i acabar les obres del col¬∑lector del Paral¬∑lel, que ha de posar fi a les inundacions de la zona quan plou, entre d’altres.

Informa:ARA.CAT (20-1-2020)

203 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: