ACORD ENTRE ERC I EL GOBIERNO PER “GARANTIR EL CATALÀ A LA LLEI DE L’AUDIOVISUAL “

Dues setmanes desprĂŠs, hi ha fumata blanca. El govern espanyol i Esquerra Republicana han arribat a un acord per “garantir el catalĂ  a la llei audiovisual”. Els republicans han assumit que no es pot obligar les grans plataformes internacionals, com Netflix o HBO Max, a tenir una quota del catĂ leg en les llengĂźes cooficials. A canvi, però, la formaciĂł independentista ha aconseguit altres fĂłrmules. Per exemple, que es destinin uns 15 milions d’euros a producciĂł audiovisual en catalĂ , euskera i gallec, pagats per les plataformes independentment d’on tinguin la seu. TambĂŠ la creaciĂł d’un fons de doblatge i subtitulat. A canvi, ERC garanteix l’aprovaciĂł dels pressupostos tambĂŠ al Senat.

Els equips negociadors han partit de la base que no es podia forçar plataformes com Netflix a tenir una quota del seu catĂ leg en llengĂźes oficials, però sĂ­ obligar-les a destinar part dels seus ingressos a finançar produccions en catalĂ , euskera i gallec. A partir d’aquĂ­ s’ha construĂŻt l’acord. Segons el comunicat dels republicans, “totes les plataformes que operen a l’Estat, tinguin la seu empresarial a l’Estat o no, hauran de finançar cada any produccions audiovisuals en català”. El PSOE ha validat la fĂłrmula perquè encaixa amb la directiva europea, com ha confirmat el seu portaveu HĂŠctor GĂłmez.

Com es concreta tot això? En primer lloc, segons el comunicat dels republicans, “cada any es destinaran un mĂ­nim de 15 milions” a la producciĂł en catalĂ , euskera i gallec. Aquesta suma ĂŠs una estimaciĂł que deriva de l’obligaciĂł que estableix l’article 117 de la llei a les plataformes de finançar produccions independents. Concretament s’exigirĂ  que inverteixin el 5% dels seus beneficis declarats en producciĂł europea, uns 140 milions d’euros per al conjunt de plataformes en xifres del 2020. D’aquest import, el 70% (98 milions) haurĂ  d’estar destinat a producciĂł independent i el 15% d’aquest 70% (14,7 milions) a les llengĂźes cooficials. Segons ERC, aquest import permetria tenir produccions com MerlĂ­, Polseres Vermelles o Pa Negre cada any.

Per altra banda, s’estableix la “creaciĂł d’un fons de doblatge i subtitulat que les plataformes hauran d’incorporar als seus catĂ legs”. Segons els republicans, això garantiria que “el Joc del calamar de torn es doblĂŠs al catalĂ ”. Aquest fons no es quantifica en el comunicat.

​L’acord anunciat pels republicans també incorpora altres mesures en l’àmbit audiovisual, com que el CAC sigui l’òrgan de dirimir els conflictes en doblatges amb les plataformes, que s’incorpori la llengua de signes catalana o que es garanteixi que el mínim del 15% de la producció de televisió linial pública de l’Estat (RTVE) sigui en català, euskera o gallec. Segons els republicans, això implica “més ingressos per a la producció audiovisual en llengua catalana”. La quota del 6% del catàleg en llengües cooficials pactada inicialment queda només per a les plataformes radicades a Espanya.

Durant la tramitaciĂł dels pressupostos al CongrĂŠs, els republicans ja van pactar un fons de 10,5 milions d’euros per “incentivar la creaciĂł de continguts audiovisuals” en les llengĂźes cooficials. Va aprovar-se a travĂŠs d’una esmena transaccional.

Dues setmanes de negociaciĂł

La polèmica va esclatar ara fa dues setmanes, quan el Consell de Ministres va aprovar el projecte de llei audiovisual i es va filtrar l’element de la discòrdia: que la quota del 6% de les llengĂźes cooficials nomĂŠs afectava les plataformes radicades a Espanya, com ara Filmin o Movistar, però que en canvi en quedaven fora les grans plataformes internacionals, com Netflix, HBO Max, Amazon Prime Video o Disney+. Això va portar ERC a donar un cop damunt la taula i amenaçar de tombar els pressupostos de l’Estat en la tramitaciĂł al Senat. Immediatament es van tornar a reunir els equips negociadors, que durant els Ăşltims dies han estat intercanviant nombrosos documents per trobar-hi una alternativa.

Amb aquest nou acord, doncs, els republicans permetran l’aprovaciĂł dels presssupostos de l’Estat tambĂŠ al Senat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (15-XII-2021)

124 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: