ACORD: LA PRESIDÈNCIA DEL PARLAMENT SERÀ PER A BORRÀS, PERÒ LA CUP VETA AQUEST NOM

Laura Borràs serà la nova presidenta del Parlament de Catalunya. Segons diverses fonts consultades per l’Ara, aquesta és la proposta per presidir la cambra catalana que s’ha fet aquesta tarda a l’executiva del partit de Carles Puigdemont, després de setmanes que ella medités el seu futur polític. Tal com va explicar aquest diari, tenia sobre la taula també optar a ser la vicepresidenta del Govern de Pere Aragonès, però la majoria de fonts del partit es decantaven perquè optés a presidir la cambra. D’aquesta manera, demà a la sessió constitutiva del Parlament, Borràs sortirà escollida amb els vots republicans, a l’espera del posicionament que prengui la CUP.

Aquest matí després de diversos contactes s’ha perfilat un acord tàcit entre les formacions independentistes. El pacte és que Junts tingui la presidència i una secretaria; Esquerra una vicepresidència, i la CUP una secretaria -segons ha confirmat Esquerra en un comunicat-. La fórmula passaria perquè Junts i Esquerra unissin els vots per votar a Borràs i perquè, alhora, les dues formacions donessin suport a la CUP per obtenir un secretari a la mesa de la cambra. De moment, l’esquerra anticapitalista no garanteix el suport a JxCat per a la presidència i a Esquerra també li reclamen saber quins són els seus candidats per decidir què faran.

I és que, malgrat que ara per ara està garantida la majoria independentista a la mesa del Parlament, la CUP públicament ha sigut molt dura contra Junts per Catalunya per no revelar la seva candidata. “És una temeritat que a poques hores de constituir la mesa del Parlament no hagi posat un nom sobre la taula”, ha lamentat el diputat Carles Riera en roda de premsa a la cambra, acusant-los de portar les coses “al límit” i tenir una “estratègia partidista”. En aquest sentit, ha sembrat el dubte sobre la possibilitat de donar-los suport si aposten per Laura Borràs arran de la causa que té oberta al Tribunal Suprem per presumpta contractació irregular en la seva època a la Institució de les Lletres Catalanes: “És posar l’ombra de sospita a la presidència del Parlament”. Les paraules de la CUP no han passat inadvertides a Junts, que han lamentat el to de Riera i han reivindicat el seu “dret” a presentar-hi qui vulguin. També han remarcat que els cupaires no són necessaris per obtenir la presidència del Parlament.

Junts ja va dir obertament ahir dijous que presentaria candidatura a la cambra, però encara no ha comunicat a Esquerra ni a la CUP el nom del candidat. Fonts republicanes lamenten que no ho hagi fet, però també afirmen que no es vetarà persones i que cada organització posarà damunt la taula els seus noms. Des de Junts remarquen que el 2017 van votar el candidat que Esquerra va proposar, Roger Torrent.

L’altra incògnita que queda és si Esquerra cedirà una secretaria als comuns. En el seu comunicat, els republicans diuen que assumiran una vicepresidència, però no diuen res sobre la secretaria que també els pertocaria d’acord amb la correlació de forces al Parlament. Segons fonts consultades, tenen una via oberta de negociació amb els comuns, a qui els podrien cedir un lloc també a la mesa.
Informa:ARA.CAT (11-3-2021)

303 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: