ADVOCATS DE L’ESTAT I GU√ÄRDIES CIVILS VAN ASSESSORAR EL DISCURS DEL REI EL 3-O

ÔĽŅ”Entre advocats de l’Estat i gu√†rdies civils: qui va assessorar el rei el 3-O? ”
El discurs repressiu de Felip VI l’octubre del 2017 va ser preparat per un nucli restringit de persones, amb un perfil molt conservador
( PEP MART√ć )

El 3 de setembre del 1939, el rei Jordi VI va dirigir als brit√†nics el discurs m√©s transcendent de la seva vida. Era l’anunci de l’entrada del pa√≠s en guerra contra l’Alemanya de Hitler. El monarca era tartamut i estava nervi√≥s, i aquell discurs va ser una prova que va superar amb escreix. El 2010, el director Tom Hooper va dur aquest episodi hist√≤ric al cine. El discurs del rei es va emportar quatre Oscars. Els discursos dels governants poden ser importants i hi ha caps d’estat que els han convertit en els missatges ideol√≤gics del seu mandat. Aquest dissabte es compleixen tres anys del “discurs del rei”, quan Felip VI es va convertir en l’abanderat de la repressi√≥ de l’Estat contra l’1-O.

Ignorem si el discurs de Felip VI ser√† portat un dia al cine i ser√† oscaritzat. Per√≤ el que s√≠ que sabem √©s quins van ser els actors principals que van intervenir en l’elaboraci√≥ d’un missatge que, sens dubte, ha definit com cap altre el regnat de l’actual monarca. El rei va preparar el seu discurs assessorat per un nucli molt restringit de persones, entre els quals hi ha un advocat de l’Estat i un tinent general de la Gu√†rdia Civil. S√≥n ells els principals col¬∑laboradors d’un monarca que est√† mostrant dificultats evidents per entendre quin √©s el paper del cap de l’estat en una monarquia homologable a Europa. Especialment quan molt m√©s que l’ombra de la sospita encercla la fam√≠lia reial arran dels esc√†ndols del rei em√®rit.

Jaime Alfons√≠n: “El discurs ser√† dur”

Josep Rius, bra√ß dret del president Carles Puigdemont -que explica l’escena al seu llibre M’explico-, ha trucat a la Zarzuela aix√≠ que sap que el rei es dirigir√† al pa√≠s per televisi√≥. Vol saber alguna cosa, per on anir√† un missatge que pot ser determinant en l’evoluci√≥ de la situaci√≥. L’at√©n el cap de la Casa Reial, Jaime Alfons√≠n, que ho deixa tot molt clar des de l’inici: “El discurs ser√† dur”. Rius li demana que tingui en compte el que diu la premsa internacional i no nom√©s els diaris espanyols. Alfons√≠n no s’immuta: “No us agradar√†, per√≤ heu de llegir entre l√≠nies”.

Quan han escoltat el discurs, Puigdemont i el seu entorn no s√≥n capa√ßos d’entendre la refer√®ncia al “llegir entre l√≠nies” del cap de la Casa Reial. La duresa de les paraules de Felip VI han fet que molts siguin conscients de la voluntat de tota la c√ļpula de l’Estat d’actuar amb duresa i sense contemplacions contra el sobiranisme, enmig de l’aplaudiment de les elits i l’opini√≥ p√ļblica espanyoles.

Alfons√≠n va ser una de les mans que va escriure aquell discurs. Nascut a Lugo el 1956, ha estat al costat de Felip VI des dels anys dels seus estudis als Estats Units, quan era un hereu que es preparava. Una dada clau per entendre el personatge √©s que √©s un advocat de l’Estat, forjat en aquest nucli d’alts funcionaris amb una concepci√≥ unitarista d’Espanya i molt r√≠gids a l’hora d’entendre el model territorial.

Les darreres polèmiques vinculades a la Zarzuela han deixat tocat el cap de la Casa Reial, Jaime Alfonsín, que podria ser cessat

Va treballar en el sector privat (despatx Ur√≠a Men√©ndez, un dels m√©s prestigiosos de l’Estat, i l’√†rea jur√≠dica de Barclays Bank) abans d’entrar a palau, on es va convertir en home de la total confian√ßa del pr√≠ncep, en uns anys dif√≠cils en qu√® la relaci√≥ amb Joan Carles era millorable. Dins de la fam√≠lia reial, Alfons√≠n va ser sempre un home del tot fidel a Felip, que el va elevar al comandament de la Casa quan va accedir al tron.

Se sap molt poc de com √©s aquest home, casat i amb dues filles, de qui els seus cr√≠tics asseguren que respon als trets m√©s acusats del car√†cter gallec. Discret ho √©s, i molt. El seu paper en el discurs del 3 d’octubre, per√≤, indica que aix√≤ no √©s sin√≤nim de tenir m√† esquerra. Entre els coneixedors de la vida de palau, es considera que no √©s el millor perfil en moments que requereixen molta habilitat. Alguns noten a faltar els temps en qu√® a palau manaven els diplom√†tics.

Alfons√≠n ha estat l’home de confian√ßa del rei. Fins ara. La darrera crisi entorn el poder judicial, amb l’abs√®ncia del monarca de l’acte de lliurament de despatxos a Barcelona, ha posat Alfons√≠n en una posici√≥ inc√≤moda. La Moncloa no deixar√† passar l’escenificaci√≥ d’una forta enganxada entre el cap de l’estat i el govern. Ja fa dies que circulen per Madrid rumors d’un canvi imminent al capdavant de la Casa Reial. I s’apunta un nom: Jaime P√©rez Renovales, directiu del Banco Santander i advocat de l’Estat… Un home del sector financer a la Zarzuela?

Un general benemèrit a palau

A la Zarzuela sempre hi ha hagut militars en llocs rellevants. Actualment, el segon d’Alfons√≠n √©s el tinent general de la Gu√†rdia Civil Domingo Mart√≠nez Palomo. √Čs un home de la casa, un hist√≤ric que va entrar a treballar a la Zarzuela el 1981, dins de l’estructura de seguretat. Despr√©s va anar pujant esglaons i es va convertir en un assistent de Felip.

MONARQUIA
Un rei que no es modera

La trucada del rei al president del CGPJ delata la incapacitat de la Casa Reial per entendre quin és el paper del poder moderador en una monarquia constitucional

Tamb√© va participar en el cercle redu√Įt que va preparar el missatge del 3 d’octubre. Mart√≠nez Palomo respon al perfil que agrada a Zarzuela: discreci√≥ m√†xima i formaci√≥ jur√≠dica (√©s llicenciat en Dret). √Čs de Ciezo, M√ļrcia, on se’l coneix per ser assidu a les confraries del Sant√≠ssim Crist de l’Agonia i les processons de Setmana Santa.

Jordi Gutiérrez, expulsat i retornat

√Čs “el catal√† de palau” i actual cap de comunicaci√≥, en una traject√≤ria que no ha estat gens aliena a les tensions internes dins de la fam√≠lia reial. Despr√©s de treballar a RNE, el diari Avui i TV3, on va ser delegat a Madrid, el 1993 va ser fitxat com a n√ļmero dos de l’√†rea de Relacions amb els Mitjans de la Casa Reial. S’hi va estar 16 anys, fins que el 2009 es va produir una renovaci√≥ de l’√†rea de comunicaci√≥. Guti√©rrez s’havia guanyat fama de bona entesa amb Felip i tamb√© amb Letizia. En el seu full de serveis a la Corona hi ha el paper destacat que va tenir en l’organitzaci√≥ del casament dels aleshores pr√≠nceps.

El “catal√† de palau”, Jordi Guti√©rrez, va ser apartat en els darrers anys del regnat de Joan Carles, quan era vist com a alineat amb els pr√≠nceps, i va tornar despr√©s de l’abdicaci√≥

Va ser apartat per Joan Carles I, una decisi√≥ que, segons va circular en cercles de la capital, va molestar molt l’aleshores pr√≠ncep Felip, que d’aquesta manera perdia un aliat dins de la Zarzuela. En aquell moment, les tensions entre els avui em√®rits i els hereus ja eren p√ļbliques. Per√≤ el futur sempre √©s dels que venen darrera, i per aix√≤ va tornar poc despr√©s de l’abdicaci√≥ de Joan Carles i l’arribada al tron de Felip. Aquest cop com a director general de Relacions amb els Mitjans. Els cinc anys de par√®ntesi va estar treballant al costat d’Arturo Fern√°ndez a la patronal madrilenya CEIM.

L’home de la reina

En el quadre destacat dels homes de palau no hi pot faltar Jos√© Manuel Zulueta, cap de la secretaria de la reina. General de divisi√≥ de l’arma de cavalleria, ha treballat al costat de Letizia des dels temps inicials en qu√® va entrar a la Zarzuela, el 2003. Com que l’ambient no va ser massa cordial en el si de la fam√≠lia reial, com ja s’ha apuntat, i Zulueta va ser sempre un home proper a Letizia, la futura reina hi va dipositar la seva confian√ßa. Nascut a Melilla, es tracta d’un arist√≤crata, duc d’Abrantes (per resumir-ho, ja que acumula diversos t√≠tols nobiliaris). Els experts en Casa Reial destaquen que el seu ascendent en els reis √©s gran i que concretament amb Letizia ha aconseguit consolidar un vincle d’amistat personal.

Els darrers esdeveniments que han afectat palau, del conflicte institucional arran de la crisi del CGPJ als esc√†ndols del rei em√®rit, han dut la tempesta a la Zarzuela. Sembla dif√≠cil que l’actual equip de la Casa Reial pugui resistir l’onada de cap√≠tols pol√®mics. L’espai que va ocupar el general Sabino Fern√°ndez Campo, prudent per√≤ tamb√© pol√≠ticament molt saga√ß, no ha estat encara omplert. Les decisions que pugui adoptar en breu Felip VI assenyalaran si la Corona surt del forat en qu√® ara sembla ficada.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (3-10-2020)

168 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: