AGRESSIONS A LA LLENGUA: JOEL JOAN, TONI SOLER I PILAR RAHOLA LA DEFENSEN

Joel Joan es va incorporar a Twitter fa vuit anys. En aquest temps, ha aconseguit que el segueixin ja mĂŠs de 75.000 persones. Totes elles comproven com, tuit rera tuit, l’actor i director defensa ferventment tot allò en el que creu: la seva professiĂł, la seva gent i el seu paĂ­s. El protagonista d’El Crack tambĂŠ ho ĂŠs a l’hora de posar a lloc els ultres i tot aquell que odiĂŻ qualsevol cosa que vingui de Catalunya. Per exemple, la llengua.

@JoelJoanJuve

Joan ha celebrat la seva xifra de followers amb un recordatori implacable. Una proposta reptadora a tots aquells que el segueixin: que continuĂŻn fent com ell fa, escriure i expressar tot allò que senten en la nostra llengua, que el catalĂ  continuĂŻ esdevenint no nomĂŠs un vehicle per comunicar-se, sinĂł una forma de deixar clar a l’unionisme mĂŠs bel¡ligerant que aquesta va ser, ĂŠs i serĂ  la nostra llengua.

Joel Joan
@JoelJoanJuve
MĂŠs de 75.000 seguidors i piulant en catalĂ . Res com la llengua els fa rabiar tant. Utilitzeu-la. Que suprin odi disfressat de cosmopolitisme de pa sucat amb oli. No coli.

TONI SOLER CONTRA PAULA GONU

Nova lliçó de la pèssima utilitat de determinades figures de les xarxes socials, coneguts i conegudes com influencers. Cada cop ĂŠs mĂŠs complicat trobar-ne un o una de bona. La catalana Paula Gonu acaba de fer un ‘gran favor’ a la llengua catalana, demostrant una frivolitat i un menyspreu per la cultura de la seva terra com per fer-s’ho mirar. Malauradament, però, tot apunta a que tĂŠ tota la intenciĂł: per a ella, els catalanoparlants sĂłn pobre gent de poble, mentre que els cosmopolites megaxaxipirulis sĂłn els que fan servir el castellĂ  a totes hores, i deixen anar alguna paraula del ‘dialecte’ per fer-se els graciosets.

Gonu responia a la piulada d’una valenciana amb la que comparteix una sensibilitat penosa per les llengĂźes cooficials, que nomĂŠs formen part del folklore. “Valencian culture es estar hablando castellano y siempre decir Bona nit”. Ara bĂŠ, la Paula la superava, en nombre de seguidors, i tambĂŠ d’ignorĂ ncia i manca de respecte. “Catalan culture lo mismo y tambiĂŠn “deu” cuando te vas”. AixĂ­ demostra la influencer com entĂŠn Catalunya, com a una colònia. Ha rebut i de valent, com per exemple, per part de Toni Soler: “Catalan inculture. Deus portar confinada mĂŠs temps que els altres”

Paula Gonu
✔
@paulagonu
Catalan culture lo mismo y también “deu” cuando te vas https://twitter.com/meralien51/status/1255306626334175233 …

@soler_toni
Catalan inculture, voldràs dir. Deus portar confinada més temps que els altres. https://twitter.com/paulagonu/status/1255619367188004869 …

Paula Gonu
✔
@paulagonu
Catalan culture lo mismo y también “deu” cuando te vas https://twitter.com/meralien51/status/1255306626334175233 …

RAHOLA I BADALONA

Catalunya capital Badalona. Aquest confinament l’Ăşnica ciutat del paĂ­s que ha estat notĂ­cia polĂ­tica ĂŠs la quarta. Els badalonins assisteixen atònits a un ball d’alcaldables quan encara no ha marxat la mala olor del seu exbatlle Àlex Pastor i el seu incident vergonyĂłs a un control d’alcoholèmia dels mossos a Barcelona, desconfinat i borratxo.

En aquesta ciutat sense alcalde escollit pel Ple, la Policia Municipal ha decidit que els badalonins catalanoparlants sĂłn de segona categoria. I han difĂłs un vĂ­deo que nomĂŠs s’adreça als que parlen castellĂ  o Ă rab:

G. Urbana Badalona
@Badalona_GUB
Us recordem que aquest any la celebració del Ramadà s’ha d’ajustar a les limitacions de mobilitat de l’estat d’alarma. La @badalona_gub resta a la vostra disposició per informar-vos sobre qualsevol dubte per poder celebrar-ho amb seguretat.

15 personas estĂĄn hablando de esto
Dos agents de la GuĂ rdia Urbana de Badalona fan advertiments als ciutadans pel RamadĂ . NomĂŠs en una llengua oficial, el castellĂ , i aprofiten que un agent parla Ă rab per fer servir aquest altre idioma amb bon criteri. Tot molt polĂ­ticament correcte excepte que el catalĂ  queda marginat. Pilar Rahola, empadronada a Badalona una pila d’anys, estĂ  tipa:

Pilar Rahola
✔
@RaholaOficial
En castellĂ  I en Ă rab.
En catalĂ ?
De qué me habla?https://twitter.com/albertdmcat/status/1255773343447425024?s=20 …

Informa:ELNACIONAL.CAT (1-5-2020)

542 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: