AI, AI, AI ! CAP ACORD PEL CATALÀ A LA LLEI AUDIOVISUAL

“El govern considera insuficents els acords de la comissió bilateral”.

“No hem aconseguit l’objectiu: volíem haver debatut i acordat molts més traspassos de competències”, ha lamentat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà.

El govern ha sortit insatisfet de la reunió de la comissió bilateral d’aquesta tarda amb l’executiu espanyol. Hi anava amb la intenció d’acordar el traspàs de 56 competències i n’ha aconseguit de ben poques, segons que ha reconegut la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. “En fem una valoració insuficient”, ha admès Vilagrà, en una conferència de premsa després de la trobada.

“No hem aconseguit l’objectiu: volíem haver debatut i acordat molts més traspassos de competències. Seguirem treballant de forma intensa per aconseguir aquests 56 traspassos pendents”, ha dit Vilagrà, que ha comparegut amb el vice-president Jordi Puigneró, al costat del conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, i de la delegada del govern a Madrid, Ester Capella.

Entre els acords a què s’ha arribat, hi ha la inversió de 200 milions d’euros a Catalunya corresponents a la disposició addicional tercera de l’Estatut (que estableix que la inversió de l’estat a Catalunya en infraestructures s’ha d’equiparar al seu PIB), el traspàs de les beques universitàries i el compromís d’estudiar el traspàs de Rodalies a la Generalitat.

Tot i això, Puigneró ha assenyalat que l’estat devia 559 milions de la disposició addicional tercera i que la proposta del govern espanyol de pagar-ne 100 milions ara i 50 en dos pagaments posteriors és “insuficient”.

“Avui ha estat insuficient, però és veritat que els fets que es vagin produint en les reunions dels calendaris que s’han acordat demostraran realment si el govern espanyol té alguna intenció o no d’avançar en la pantalla de l’autogovern”, ha afegit. Ho ha dit en referència a l’aposta del president espanyol, Pedro Sánchez, “dient que autodeterminació no, però autogovern sí”. Ha recordat que el de Catalunya és un govern independentista i ha dit que “els que volen sobretot l’autogovern són els que l’han d’accelerar”.
Sense cap acord pel català a la llei de l’audiovisual

D’altra banda, no s’ha arribat a cap acord en temes com amb la reforma de la llei de l’audiovisual. “La nova llei només protegeix la llengua castellana davant de les grans plataformes d’entreteniment, però no es preveu cap protecció del català. Hem deixat aquest tema a sobre de la taula”, ha reconegut Vilagrà.

La consellera de la Presidència ha afegit que la propera comissió bilateral es reunirà el gener i que, abans, per aquesta propera tardor, s’ha definit un calendari de negociació en el qual es reuniran diverses reunions de treball.
Informa:VILAWEB.CAT (2-VII-2021)

112 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: