AIGÜES REMOGUDES A LA CUP: LES BASES PODRIEN TOMBAR EL PREACORD

La complexa organització i pluralitat interna de la CUP Un Nou Cicle per Guanyar fa que el preacord a què han arribat els cupaires amb ERC, i que és el passaport per un sí de la CUP a la investidura de Pere Aragonès, que previsiblement arrencarà divendres, pugui acabar en un no res si així ho decideixen els militants de les onze organitzacions que integren la candidatura parlamentària. I és que aquest dimecres se celebren les Assembles Obertes Parlamentàries, que debatran i votaran de forma telemàtica –el resultat serà difós dijous- la validació d’aquest acord, que de moment no té el vistiplau de Junts per Catalunya.
Diverses fonts de les organitzacions de la CUP han confirmat a El MÓN que “no està gens clar que la militància validi l’acord de l’equip negociador”, i veuen probable que “el no s’imposi per un marge no molt ampli”. De fet, les tres organitzacions amb més pes, Poble Lliure, Endavant-OSAN i Arran, tindrien dificultats per validar l’acord que fa referència al procés, en el qual es renuncia a la confrontació amb l’Estat i s’aposta per l’estratègia d’ERC del diàleg amb Madrid, malgrat que la mesa de negociació ni tan sols està en marxa. A més, el preacord és inconcret pel que fa al camí a prendre si la negociació amb Madrid no dona resultats: “Ens comprometem a generar les condicions i els acords necessaris perquè puguem plantejar el nou embat democràtic, durant aquesta legislatura, per la via que el conjunt de l’independentisme valori com la més adequada derivada dels principis de consens estratègic i d’acumulació de forces socials i polítiques suficients per fer-lo efectiu, prioritzant la via del referèndum d’autodeterminació”.
A més, Poble Lliure forma part de la direcció del Consell per la República, a la qual no es fa referència com a eina política, una organització que defensa el paper de l’exili en el procés de confrontació amb l’Estat i internacionalització de la causa, i que considera que el diàleg amb Madrid mai no conduirà a l’autodeterminació i l’amnistia. El vot de Poble Lliure, segons ha pogut saber El MÓN, es perfila com un no al preacord. Endavant-OSAN i Arran també es trobarien en la mateixa situació que Poble Lliure pel que fa a la confrontació amb l’Estat, i consideren que aquest acord de donar marge a la mesa de negociació implica renunciar a avançar.
Sigui com sigui, diverses fonts consultades per aquest diari assenyalen que la votació de demà es resoldrà “per marges estrets”, perquè “la militància estarà molt dividida”. Si bé reconeixen que “els compromisos socials són un bon indicador del gir a l’esquerra que cal”, veuen en la imposició de l’estratègia d’ERC “una renúncia nacional”.
Informa:ELMON.CAT (23-3-2021)