AL SENYOR ALIZZZ: QUINA BARRA, NEN!

“Al senyor Alizzz: quina barra, nen!”
(VÍCTOR ALEXANDRE )

Ara fa uns dies, ‘Racó Català’ publicava una notícia relativa al músic Cristian Quirante, conegut artísticament com Alizzz, en què es feia ressò del sidral que s’havia produït a la xarxa arran de la lletra de la cançó “Què passa, nen”, la primera que publica en català aquest personatge. En la lletra, Alizzz, que és fill de Castelldefels, es defineix com “un xarnego de la perifèria”, es burla dels qui fan música en català dient que “soneu avorrits i estirats”, titlla aquesta música de pròpia d’una “burgesia intel·lectual” i ho arrodoneix dient: “veniu a menjar-me la po***”. El pobre xicot, que va de valent i provocador, ni tan sols té valor de pronunciar sencera la paraula “polla”. Deu ser per no ferir la sensibilitat de la ‘burgesia intel·lectual’ de Tabàrnia.

Però el que crida l’atenció és que un individu nascut el 1984 a Catalunya, que sap perfectament que el català és una llengua minoritzada, esclafada pel poder de l’Estat i perseguida pels tribunals espanyols, gosi titllar-la d’elitista i de burgesa.És la vella cantarella lerrouxista que, incapacitada per argumentar, opta per l’estigmatització. És la maniobra tradicional.

“Em sento exclòs de la cultura catalana”, diu. Ah, sí? Per què, se’n sent exclòs? Què és el que voldria? Fama, diners, premis, llorers? Que no en té prou, amb els llorers espanyols? Ah, Espanya! En aquell país sí que tracten bé als artistes! Sobretot els catalans com ell, que es consideren tan galàctics que troben que la llengua catalana no està a l’alçada del seu immens talent i opten per la llengua “que entiende todo el mundo”. Alizzz, que lliurement ha triat la llengua del poder, la llengua guai, la llengua que mola, la llengua que et fa ‘universal’ i no ‘provincià’, es queixa que a Catalunya no li riuen les gràcies i es presenta com una víctima. Quina barra, nen!

Ves per on, no hem sentit mai cap declaració i encara menys cap cançó d’Alizzz cantada en espanyol que digui a la ‘burgesia intel·lectual’ i als poders mediàtics espanyols “veniu a menjar-me la po***” tot blasmant la marginació dels artistes que canten en català. Aquest petit detall passa sempre molt desapercebut a aquells catalans que, com Alizzz, troben que “el català no fa per a ells”. El que fa Catalunya, perquè té el dret i el deure de fer-ho, és protegir i donar un tracte preferent a aquells artistes que, tot i la discriminació que pateixen a Espanya pel fet de cantar en català i pel fet d’haver optat per la llengua que diuen que ‘no dóna diners’, no s’han encongit, continuen treballant en la llengua pròpia del país i són una meravellosa realitat.

Que no ets espanyol, Alizzz? Que no és Espanya, el teu país? Que no t’abracen i et consideren part de la cultura espanyola, allà? Doncs què més vols? Que et facin quatre entrevistes més a la ‘laboriosa comunidad autónoma catalana’? Que a Catalunya et donem fama, honors i calers? Vols dir que no et manca art i et sobra ambició? Quina barra, nen!
Informa:RACOCATALA.CAT (21-IX-2022)

48 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: