ALACANT REBUTJA SER UN TERRITORI AMB EXEMPCIÓ LINGÜÍSTICA DEL VALENCIÀ

L’Ajuntament d’Alacant ha tombat aquest divendres la proposta del Partit Popular i de Vox que el consistori demani a les Corts Valencianes que la ciutat s’afegeixi a les poblacions on l’assignatura de valencià és només voluntària. La declaració presentada per la ultradreta ha estat rebutjada pel PSPV, Compromís i Unides Podem, mentre que Ciutadans, que forma part del govern de la ciutat juntament amb el PP, s’ha abstingut.
Vox pretenia que la capital de l’Alacantí s’acollís a l’anomenada exempció lingüística, que eximeix d’estudiar català vuit comarques on aquesta llengua no s’hi ha parlat mai o va desaparèixer fa molt de temps. En aquests territoris, segons la llei de l’ensenyament de 1983, l’estudi del valencià és voluntari.
Els partits de dreta ja havien intentat anteriorment que s’aprovés una declaració com la que s’ha frustrat aquest divendres. També en aquella ocasió, els vots de Ciutadans van impedir que reeixís. Fa prop d’un any, però, el partit d’Inés Arrimadas va votar-hi en contra. Aquest cop s’ha abstingut amb l’argument que aquest tipus de declaracions només busquen la polèmica.
L’aprovació de la declaració proposada per Vox no hauria estat vinculant perquè una decisió d’aquest tipus és competència de les Corts Valencianes. Tot i això, les entitats culturals i de defensa del valencià s’han mobilitzat aquests dies per reivindicar la valencianitat d’Alacant.
Escola Valenciana ha promogut el manifest Alacant en valencià, que ha recollit més d’11.000 signatures i recorda que en aquesta ciutat es va aprovar la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, ara fa 37 anys. El text remarca que “el valencià forma part del Patrimoni d’Alacant” i que “sense el valencià, la realitat i la identitat d’Alacant quedarien amputades de les seues arrels i del seu entorn”. També Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha denunciat que “l’extrema dreta vulga crear sistemàticament problemes relacionats amb la llengua, i que el seu objectiu siga sempre el mateix: eliminar els drets dels valencians d’Alacant”. El Tempir d’Elx ha reclamat “una política lingüística territorialitzada per a Alacant a fi de fer front a les actituds valencianòfobes de l’extrema dreta i del PP”. “Cal una estratègia proactiva a favor de la llengua més enllà de la denúncia”, afegeix l’entitat.
Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT (19-12-2020)