La regidoria de Cultura de l’Ajuntament Vic a partir d’ara s’ocuparà també de les qüestions relacionades amb la llengua. “Creiem que el català viu un moment històric a la ciutat en què pot entrar en una fase de regressió”, apunta Albert Castells (Junts), el nou batlle. En una entrevista a l’ACN, assenyala que el català té “bona salut”, però hi comença a haver “símptomes” que els fan estar alerta. Capitanejada per la regidora Bet Piella, la nova àrea tindrà l’objectiu de garantir que la llengua i la cultura catalanes continuïn sent “el pal de paller” de la cohesió social a la ciutat. De la seva predecessora, l’ara presidenta del Parlament Anna Erra, Castells en reivindica el fet que hagi deixat una ciutat planificada, “que sap on va”.
Publicitat
Que el català continuï sent la llengua troncal a la ciutat. Amb aquest objectiu el batlle de Vic, Albert Castells, vol posar en valor la llengua perquè la ciutat lluiti per mantenir-la. “En els darrers anys estem vivint una transformació social a tots nivells i hem d’encendre les llums d’alerta per corregir la situació i que el català continuï sent la llengua principal a la ciutat, com ha sigut històricament”, assenyala Castells. Per l’alcalde, és important estar amatent en el món del comerç, de l’empresa, el digital i també el social perquè tots els vigatans vegin el català com una eina “fonamental” capaç de garantir la cohesió social i el benestar. “I també la nostra manera d’entendre el món”, afegeix.
“Només cal passejar per Vic i veure com comença a haver-hi situacions en alguns comerços on hi ha algú que no t’entén o on costa fer-se entendre en català. O en la retolació també comença a haver-hi molta presència de llengua castellana”, explica Castells. Això, segons assenyala, també es comença a veure als patis de les escoles.
La responsabilitat de l’administració, assenyala Albert Castells, és crear un marc on es puguin donar les condicions perquè els ciutadans puguin seguir vivint en la llengua històrica de la ciutat i del país. “Tenir una societat vigatana que visqui entorn a la llengua i cultura catalanes, però lògicament respectant les desenes de llengües que hi ha a la ciutat que són també una riquesa per Vic”, explica. El nou alcalde defensa viure la multiculturalitat que ofereix una ciutat amb un 28,8% d’immigració (Idescat, 2022) com un fenomen que aporta un patrimoni molt ric, “però garantint la cohesió social des de la llengua i la cultura catalanes”.
Informa:LAREPUBLICA.CAT (10-VII-2023)