ALARMA PER LA SITUACIÓ DEL FRANCÈS AL QUEBEC DAVANT EL PODER DE L’ANGLÈS

La població francòfona del Quebec veu amb preocupació com la seva llengua cedeix cada vegada més terreny a l’anglès en àmbits com el comerç i l’educació i les darreres setmanes ha començat a mobilitzar-se per defensar el francès com a llengua comuna.

Els senyals d’alarma han arribat arran de les denúncies de molts ciutadans pel fet que a molts comerços del centre de Mont-real, la ciutat més gran del Quebec, el personal és incapaç d’atendre els clients en francès i els comminen a adreçar-s’hi en anglès. Segons un treball de camp de diari Le journal de Québec, a prop de la meitat dels establiments visitats els dependents se’ls van adreçar únicament en anglès i en algun cas eren incapaços d’entendre’ls en francès.

L’altre focus de preocupació és l’educació universitària, on el francès està en clara minoria davant l’anglès, com passa amb l’anglòfona Universitat Concordia, amb més estudiants que la francòfona Universitat el Quebec de Mont-real. El Moviment Quebec Francès (MQF) denuncia la proliferació de nous centres de llengua anglesa destinats a estudiants internacionals i de programes bilingües als centres d’ensenyament superior francòfons.

Les dades sociolingüístiques també mostren la pèrdua de terreny del francès respecte de l’anglès. Segons el cens del 2016, el 49,6% dels residents a Mont-real tenien el francès com a llengua materna, un percentatge molt més baix que la mitjana de tot el Quebec (78%). Les projeccions estadístiques del Canadà preveuen que el percentatge de ciutadans francòfons baixarà un 8% en els propers 25 anys, mentre que la d’anglòfons pujarà un 29%.

La reculada del francès s’ha convertit en una font de preocupació important per a la població. Segons una enquesta del MQF i de la Fundació Lionel-Groulx, el 63% dels ciutadans estan “molt” o “força” preocupats per la situació de la llengua, un percentatge que s’eleva fins al 71% entre els francòfons, una xifra molt superior al 17% d’un sondeig fet el 2018. Prop de sis de cada deu quebequesos creuen que la situació del francès ha empitjorat el darrer decenni i que continuarà fent-ho el proper.

Davant aquest fet, el ministre quebequès responsable de la llengua francesa, Simon Jolin-Barrette, ha anunciat que proposaran una llei que garanteixi que els quebequesos francòfons pugui treballar i ser atesos en la seva llengua i que el francès continuï sent la llengua comuna del país. Paral·lelament, el Bloc Quebequès defensarà a la Cambra dels Comuns del Canadà. un projecte de llei que exigeix un coneixement suficient del francès perquè els residents permanents al Quebec obtinguin la ciutadania canadenca.

Mentrestant, les entitats ja han començat a mobilitzar-se i dissabte hi va haver una manifestació a Mont-real, convocada pel Moviment de Joves Sobiranistes, en què centenars de persones van demanar la preservació del francès al Quebec i van reclamar que la ciutat posi en marxa una política lingüística per defensar la llengua. Els manifestants, la majoria joves, van denunciar la necessitat de parlar anglès per poder viure a Mont-real, cosa que no passa amb el francès.
Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT (1-12-2020)

291 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: