ALAY SE’N FOT DE LA FAULA RUSSA: ” ENCARA NO HAN TROBAT L’OR DE MOSCOU “

Josep Llu√≠s Alay no pot evitar fer befa de l’anomenada faula russa en la qual s’ha vist embolicat. Ahir, Alay va assegurar al programa M√©s 324 que la pol√®mica sobre els espies russos no √©s res m√©s que “hist√≤ries de fantasmes” situades “enmig del duel Espanya-Catalunya i Estats Units-R√ļssia”. Avui, Twitter n’√©s ple de comentaris i mems satiritzant la situaci√≥, entre ells el mateix Alay.

La darrera piulada del director de l’oficina del president Puigdemont fa refer√®ncia a l’expressi√≥ “l’or de Moscou”, una teoria de la conspiraci√≥ de l’√®poca franquista que assegurava que el govern de la II Rep√ļblica havia traslladat gran part de les reserves d’or del Banc d’Espanya a la Uni√≥ Sovi√®tica despr√©s que la Guerra Civil esclat√©s. Sovint, el r√®gim emprava aquest terme per fer propaganda antisovi√®tica, demonitzar els republicans i justificar la situaci√≥ econ√≤mica de l’Estat.

Ara, la teoria de la conspiraci√≥ sembla viure un renaixement amb el cas Volhov, en el qual Alay es veu implicat. Malgrat que el Fiscal rebutg√©s investigar l’entorn de Puigdemont perqu√® les acusacions de la Gu√†rdia Civil mancaven qualsevol justificaci√≥ jur√≠dica i proves substancials, aquesta setmana el diari New York Times va fer revifar la “faula russa” amb un article on feien eco de la versi√≥ de la Gu√†rdia Civil i el jutge del cas, Joaqu√≠n Aguirre.

Ahir, la premsa russa i el mateix Puigdemont van corroborar que la implicaci√≥ russa en el proc√©s √©s una “paranoia” del govern espanyol, ideada per intentar desprestigiar l’independentisme en l’√†mbit internacional. √Čs per aix√≤ que Alay ha satiritzat avui que la teoria franquista de “l’or de Moscou” encara segueix viva.
Alay es defensa

Ahir, Alay va assistir al programa 3/24 per donar la seva versi√≥ dels fets. El cap de l’oficina de Puigdemont va donar per fet que la informaci√≥ del diari nord-americ√† ha sortit “o b√© de la Gu√†rdia Civil o del jutge”. “Aix√≤ no √©s propi d’un Estat de dret”, va indicar. “Com podem criticar R√ļssia vivint en un Estat com el que estem? Qu√® √©s aquesta hipocresia? No puc anar a R√ļssia a donar lli√ßons pels seus presos pol√≠tics, si jo tamb√© en tinc. √Čs el que li va passar a Borrell amb el ministre d’Exterior rus”, va afegir.

Alay va explicar que nom√©s ha anat una vegada a Moscou com a cap de l’oficina de Puigdemont, de la mateixa manera que viatja a altres pa√Įsos, per establir contactes. “All√† hi vaig anar un cop, amb el senyor Alexander Dimitrienco. All√† anem a parlar de qu√® els interessa d’un Estat catal√† en un futur. Alemanya tamb√© ha parlat amb Russia pel seu canal de gas, i nosaltres podem parlar de quines necessitats energ√®tiques pot tenir Catalunya en el futur. √Čs normal parlar d’aquestes coses, per alg√ļ que vol un Estat independent”, va insistir.
Informa:ELNACIONAL.CAT (4-IX-2021)

107 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: