ALAY SE’N FOT DE LA FAULA RUSSA: ” ENCARA NO HAN TROBAT L’OR DE MOSCOU “

Josep LluĂ­s Alay no pot evitar fer befa de l’anomenada faula russa en la qual s’ha vist embolicat. Ahir, Alay va assegurar al programa MĂŠs 324 que la polèmica sobre els espies russos no ĂŠs res mĂŠs que “històries de fantasmes” situades “enmig del duel Espanya-Catalunya i Estats Units-RĂşssia”. Avui, Twitter n’ĂŠs ple de comentaris i mems satiritzant la situaciĂł, entre ells el mateix Alay.

La darrera piulada del director de l’oficina del president Puigdemont fa referència a l’expressiĂł “l’or de Moscou”, una teoria de la conspiraciĂł de l’època franquista que assegurava que el govern de la II RepĂşblica havia traslladat gran part de les reserves d’or del Banc d’Espanya a la UniĂł Soviètica desprĂŠs que la Guerra Civil esclatĂŠs. Sovint, el règim emprava aquest terme per fer propaganda antisoviètica, demonitzar els republicans i justificar la situaciĂł econòmica de l’Estat.

Ara, la teoria de la conspiraciĂł sembla viure un renaixement amb el cas Volhov, en el qual Alay es veu implicat. Malgrat que el Fiscal rebutgĂŠs investigar l’entorn de Puigdemont perquè les acusacions de la GuĂ rdia Civil mancaven qualsevol justificaciĂł jurĂ­dica i proves substancials, aquesta setmana el diari New York Times va fer revifar la “faula russa” amb un article on feien eco de la versiĂł de la GuĂ rdia Civil i el jutge del cas, JoaquĂ­n Aguirre.

Ahir, la premsa russa i el mateix Puigdemont van corroborar que la implicaciĂł russa en el procĂŠs ĂŠs una “paranoia” del govern espanyol, ideada per intentar desprestigiar l’independentisme en l’Ă mbit internacional. És per això que Alay ha satiritzat avui que la teoria franquista de “l’or de Moscou” encara segueix viva.
Alay es defensa

Ahir, Alay va assistir al programa 3/24 per donar la seva versiĂł dels fets. El cap de l’oficina de Puigdemont va donar per fet que la informaciĂł del diari nord-americĂ  ha sortit “o bĂŠ de la GuĂ rdia Civil o del jutge”. “Això no ĂŠs propi d’un Estat de dret”, va indicar. “Com podem criticar RĂşssia vivint en un Estat com el que estem? Què ĂŠs aquesta hipocresia? No puc anar a RĂşssia a donar lliçons pels seus presos polĂ­tics, si jo tambĂŠ en tinc. És el que li va passar a Borrell amb el ministre d’Exterior rus”, va afegir.

Alay va explicar que nomĂŠs ha anat una vegada a Moscou com a cap de l’oficina de Puigdemont, de la mateixa manera que viatja a altres paĂŻsos, per establir contactes. “AllĂ  hi vaig anar un cop, amb el senyor Alexander Dimitrienco. AllĂ  anem a parlar de què els interessa d’un Estat catalĂ  en un futur. Alemanya tambĂŠ ha parlat amb Russia pel seu canal de gas, i nosaltres podem parlar de quines necessitats energètiques pot tenir Catalunya en el futur. És normal parlar d’aquestes coses, per algĂş que vol un Estat independent”, va insistir.
Informa:ELNACIONAL.CAT (4-IX-2021)

64 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: