ALERTA SOLID√ÄRIA, LA XARXA DE 50 ADVOCATS QUE DEFENSA L’INDEPENDENTISME DE BASE

Així funciona Alerta Solidària, la xarxa d’advocats que defensa l’independentisme de base
Vora 50 advocats de l‚Äôorganitzaci√≥ antirepressiva s’ocupen de la defensa d’unes 150 persones a tot arreu dels Pa√Įsos Catalans

( ARNAU LLONART )
Avui dia, els presos pol√≠tics i els exiliats s√≥n les cares m√©s visibles dels efectes de la repressi√≥ en l‚Äôindependentisme, per√≤ a la base √©s prou sabut que la persecuci√≥ no s‚Äôatura aqu√≠ i que tothom qui participi en mobilitzacions √©s susceptible de ser encausat. Quan aix√≤ passa, molt sovint qui n‚Äôassumeix la defensa s√≥n els advocats d‚ÄôAlerta Solid√†ria, l‚Äôorganitzaci√≥ antirepressiva de l‚ÄôEsquerra Independentista, l‚Äôespai pol√≠tic de la CUP, el SEPC, Arran i la Forja, entre m√©s. Originalment va n√©ixer per donar formaci√≥ i assessorament jur√≠dic a la milit√†ncia dels integrants de l‚ÄôEsquerra Independentista, per√≤ va estendre r√†pidament el suport als m√ļltiples represaliats per causes pol√≠tiques de les diferents lluites socials i nacionals del pa√≠s.

D‚Äôaquesta manera, Alerta Solid√†ria s‚Äôha convertit en el referent principal dels CDR, per√≤ tamb√© s‚Äôocupa de casos per la defensa del dret d‚Äôhabitatge, la lluita contra l‚Äôespeculaci√≥, en favor de l‚Äôacollida de migrants o la lluita contra la MAT, per citar-ne alguns. Ara mateix s‚Äôocupa de la defensa d‚Äôuns 150 represaliats de tots els Pa√Įsos Catalans.

Tot i el volum de feina que assumeixen, cal tenir present que Alerta Solid√†ria no √©s un bufet d‚Äôadvocats, sin√≥ que la cinquantena de professionals que hi ofereixen els seus serveis ho fan per comprom√≠s pol√≠tic. D‚Äôaquests, no tothom s‚Äôhi dedica igual, per√≤ entre tots han teixit una xarxa d‚Äôadvocats que arriba a tot el pa√≠s. Ho explica Mart√≠ Majoral, portaveu nacional: ‚ÄėHi ha advocats que militen a Alerta, molts m√©s que donen un cop de m√† amb assessorament o atenent casos repressius, i m√©s encara que ajuden en moments puntuals de m√†xima demanda.‚Äô

David Gorj√≥n, un jove de 20 anys encausat pel tall de les vies del TGV de Sants durant la vaga general posterior a la DUI i el 155, √©s un dels molts represaliats defensat pels advocats d‚ÄôAlerta Solid√†ria. ‚ÄėLa feina que fan √©s excel¬∑lent i s‚Äôagraeix molt tenir tant de suport‚Äô, diu. Explica que despr√©s d‚Äôhaver contactat amb ells, la primera cosa que va fer Alerta Solid√†ria va ser reunir tots els encausats pel tall de vies d‚Äôaquell dia, fer que es coneguessin i resoldre la muntanya de dubtes.

La importància dels grups de suport

‚ÄėLa primera cosa que fem √©s cercar l‚Äôentorn militant de la persona represaliada i promovem un grup de suport per activar un teixit solidari ja de bon principi‚Äô, diu Majoral. Afrontar els processos judicials de manera col¬∑lectiva no solament ajuda els encausats a no sentir-se sols, sin√≥ que d√≥na m√©s for√ßa a la defensa pol√≠tica que acompanya la jur√≠dica. L‚Äôestrat√®gia a seguir es decideix col¬∑lectivament al grup de suport, que √©s qui marca les l√≠nies pol√≠tiques, a les quals se supedita la defesa jur√≠dica.

Alerta Solid√†ria participa en aquestes assemblees i hi aporta experi√®ncia, idees i context perqu√® el grup de suport decideixi qu√® fer pas a pas. ‚ÄėEt pregunten quina imatge p√ļblica es vol donar i quin grau de lluita pol√≠tica ha de tenir la defensa. En el nostre cas, com que van ser unes detencions arbitr√†ries, vam voler donar una resposta altament pol√≠tica‚Äô, explica Gorj√≥n.

Majoral explica que √©s important trobar l‚Äôequilibri entre l‚Äô√†mbit estrictament pol√≠tic i l‚Äôestrictament jur√≠dic: ‚ÄėPer a nosaltres no t√© sentit fer una defensa √ļnicament jur√≠dica i sense un discurs pol√≠tic coherent amb les idees per les quals la persona √©s a l‚Äôull de l‚Äôhurac√† repressiu.‚Äô Segons que diu, el paper d‚ÄôAlerta Solid√†ria √©s defensar tant els drets com les idees del represaliat. ‚ÄėSi no, seria com designar un advocat d‚Äôofici‚Äô, afegeix.

En el cas de Gorj√≥n i els altres set encausats pel tall de vies l‚Äôestrat√®gia pol√≠tica s‚Äôha tradu√Įt en la no-col¬∑laboraci√≥ amb la investigaci√≥ judicial per a evidenciar la manca de legitimitat que consideren que t√© el cas. √Čs per aix√≤ que els vuit encausats no van anar a declarar quan els van citar judicialment, es van fer detenir i una vegada obligats a compar√®ixer es van negar a declarar. Aix√≤ s√≠, en sortir al carrer van reivindicar en una confer√®ncia de premsa que havien estat uns dels centenars que havien tallat vies aquell dia.

Tarifes per sota de la mitjana

Defensar-se de les acusacions té uns costs, als quals cal afegir els inherents de la campanya política, com ara cartells, samarretes o una pàgina web. A més, sovint els casos es tanquen amb multes. Cercar finançament és una de les altres feines del grup de suport.

Per la seva part, els advocats que ofereixen serveis als represaliats mitjan√ßant Alerta Solid√†ria ho fan renunciant a gran part dels honoraris. ‚ÄėAl llarg dels anys hem fixat una tarifaci√≥ d‚Äôactuacions molt per sota de les recomanades pels col¬∑legis d‚Äôadvocats del territori‚Äô, diu Marjal, que afegeix que sovint n‚Äôhi ha que ni en reclamen. En aquests casos, els despla√ßaments s√≠ que cal pagar-los.

La conseq√ľ√®ncia d‚Äôaquestes tarifes tan baixes √©s que no hi ha ning√ļ que es dediqui exclusivament a Alerta Solid√†ria, perqu√®, com reconeix el portaveu, ‚Äėprobablement no arribaria a final de mes‚Äô.

Diferents maneres de relacionar-se amb Alerta Solidària
El 31 de juliol van condemnar per un delicte de desordres Laia Roca i Llu√≠s Moll√≥n, dos ve√Įns de l‚ÄôHospitalet de Llobregat (Baix Llobregat) jutjats per haver participat en la manifestaci√≥ contra la detenci√≥ a Alemanya de Carles Puigdemont, i els va imposar penes d‚Äôun any i un any i sis mesos de pres√≥, respectivament. Tot i la condemna, tots dos es van donar per satisfets perqu√® Moll√≥n evitava haver d‚Äôentrar a un centre penitenciari, una possibilitat real perqu√® la fiscalia demanava una condemna de sis anys de pres√≥.

Roca explica a VilaWeb que d‚Äôentrada van contactar amb Alerta Solid√†ria, per√≤ a mesura que va avan√ßar el cas i en van veure la gravetat van confiar la defensa a l‚Äôadvocada penalista Laia Serra. ‚ÄėPer la seva experi√®ncia ens d√≥na m√©s garanties‚Äô, diu.

Encara que els canvis d‚Äôadvocats no s√≥n habituals, Alerta Solid√†ria diu que quan aix√≤ passa ‚Äėno √©s cap problema‚Äô i que van entendre que Serra els podia oferir una l√≠nia de defensa amb qu√® se sentien m√©s c√≤modes.

Tot i haver canviat d‚Äôadvocada, Roca explica que van mantenir-se vinculats a Alerta Solid√†ria en la campanya pol√≠tica antirepressiva. ‚ÄėLa tasca d‚ÄôAlerta Solid√†ria √©s imprescindible, davant la situaci√≥ que vivim, ells hi s√≥n sempre‚Äô, destaca.

La formació, la tercera pota d’Alerta Solidària

L‚Äôescalada de la repressi√≥ va fer que entre el Primer d‚ÄôOctubre de 2017 i el juliol del 2018 Alerta Solid√†ria fes cent formacions per tot el territori a petici√≥ de diferents col¬∑lectius, especialment els CDR. Aquestes confer√®ncies, ‚Äėamb un vessant de prevenci√≥, per√≤ tamb√© de conscienciaci√≥‚Äô, serveixen per a assessorar els ciutadans per saber com han d‚Äôevitar la repressi√≥ i respondre en vista d‚Äôidentificacions i detencions. ‚Äė√Čs una feina de formigueta que ens ha perm√®s d‚Äôarribar a molta gent i estendre la consci√®ncia antirepressiva, de combat i de reivindicaci√≥ de drets‚Äô, diu Marjal.

Informa:VILAWEB.CAT (25-8-2019)

343 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: