AMB QUINS PARTITS ES VA REUNIR JOSEP COSTA ?

“Qui són els partits amb els quals s’ha reunit Josep Costa? ”
Partidaris de limitar la immigració o conspiranoics del procés: així són algunes de les formacions amb les quals es va entrevistar el vicepresident del Parlament de JxCat per explorar una aliança
( ROGER PALÀ I LAURA AZNAR )
Josep Costa, vicepresident del Parlament per JxCat, va prendre part en una reunió amb vuit organitzacions polítiques, entre les quals el Front Nacional de Catalunya, que defensa postulats contraris a la immigració i ha estat vinculat pels seus crítics amb l’extrema dreta. Costa, pròxim a la candidata de Junts per Catalunya a presidir la Generalitat, Laura Borràs, va participar en la trobada, impulsada pel col·lectiu Donec Perficiam, amb l’objectiu d’explorar una possible aliança electoral. Posteriorment, ha afirmat que no sabia qui assistiria a la reunió i que, si ho hagués sabut, no l’hauria realitzat. ERC, el PDECat, la CUP i Primàries, el projecte polític impulsat per Jordi Graupera, també hi van ser convidats, però van declinar assistir-hi.
ERC, per boca del cap del seu grup parlamentari, Sergi Sabrià, ha demanat de manera reiterada la dimissió de Costa per “fer el joc als ultres”. Però qui eren les organitzacions i els partits amb els quals s’ha reunit el líder de JxCat? Són realment partits d’extrema dreta? Què és el col·lectiu Donec Perficiam, que va impulsar la reunió?
Donec Perficiam: els “octubristes” dimissionaris de l’ANC
La trobada en la qual va participar Josep Costa ha estat impulsada pel col·lectiu Donec Perficiam, fundat recentment per set exsecretaris nacionals de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) que van decidir abandonar l’organització el 2 de novembre passat. Fonts de l’entorn de l’entitat sobiranista han explicat a CRÍTIC que la dimissió es va produir després que l’ANC rebutgés una proposta de resolució, impulsada per aquests secretaris nacionals, que instava l’Assemblea a donar un suport explícit de cara a les eleccions del pròxim 14 de febrer a candidatures que es comprometessin amb la via unilateral. En la proposta de text que es va sotmetre a votació i no va tirar endavant, a la qual ha tingut accés CRÍTIC, es titlla el Govern català de “gestora sotmesa a les directives de Madrid”, i es qualifica de “pacte de la vergonya” la decisió de l’executiu d’”acatar” la inhabilitació de Quim Torra.
Els set secretaris impulsors de Donec Perficiam són Pep Fort, Jordi Roset, Laura Camp, Lluís Maynau, Àlex Roca, Esther Sancho i Lluís Torrent. Tres d’ells (Fort, Roset i Torrent) eren membres del Comitè Permanent de l’ANC. Es tracta de persones amb trajectòria dins de l’entitat independentista. Roset i Fort van arribar a ser testimoni de la defensa de Jordi Sànchez durant el judici al Tribunal Suprem. Quan van plegar del seu càrrec, els set dimissionaris van decidir fundar el col·lectiu Donec Perficiam, frase en llatí que pot traduir-se com “fins a reeixir” o “fins a aconseguir-ho” i que, segons algunes fonts historiogràfiques, era el lema que feien servir les Reials Guàrdies Catalanes fidels a l’arxiduc Carles III durant la Guerra de Successió.
Un dels noms més representatius de Donec Perficiam és el del terrassenc Jordi Roset, que, fins a la seva dimissió, era coordinador de Gestió Econòmica de l’ANC. Roset va ser membre de la Junta del Cercle Català de Negocis durant cinc anys, tres com a tresorer. Figura com a administrador o apoderat en nou societats i és soci de Joan Canadell a l’empresa Petrolis Independents. Canadell, impulsor i un dels ideòlegs del Cercle Català de Negocis, és el president actual de la Cambra de Comerç després d’encapçalar la candidatura apadrinada per l’ANC, Eines de País, a la direcció de l’entitat. Ara ha anunciat que es presenta com a candidat a les primàries de Junts per Catalunya.
Donec Perficiam es defineixen com “un grup de persones que fa anys que lluitem per l’alliberament del nostre poble” i que “conjuntament amb altres ‘octubristes‘ i unilateralistes coincidim que cal crear una plataforma transversal i efímera amb un únic objectiu: assolir la Independència de Catalunya”. Alguns usuaris de les xarxes socials han començat a emprar el concepte ‘octubrista’ els últims mesos amb referència als partidaris de la independència que consideren que cal implementar la República derivada de la declaració unilateral d’independència (DUI) de l’octubre del 2017. A Donec Perficiam, segons explica la seva web, hi poden participar candidatures electorals que es comprometin a “fer efectiva la declaració del 27-O, aixecant la DUI, publicant-ho al DOGC i fent una declaració política en seu parlamentària“. El mateix que reclamaven els set secretaris dimissionaris en la seva proposta de resolució.
L’ús del lema “Donec Perficiam” per part de certs sectors de l’independentisme no és nou. El concepte ha estat vinculat històricament a l’independentisme més irredempt o nacionalista, i sovint se’l pot veure associat amb la bandera negra amb la creu de Santa Eulàlia. Es dona el cas que l’expresident Quim Torra va comissariar durant la seva etapa al Centre Cultural del Born una exposició que duia aquest títol.
Informa:ELCRITIC.CAT (10-12-2020)