AMB RETARD, PERÒ ARRIBA SANT JORDI AMB MASCARETA

Sant Jordi ha arribat tard i en condicions no del tot ĂČptimes, perĂČ finalment Ă©s aquĂ­. Potser ha perdut l’escut i alguna peça de l’armadura durant el llarg trajecte, perĂČ encara tĂ© ganes de repartir llibres i roses: amb mascareta, les mans enllustrades amb gel hidroalcohĂČlic i respectant la distĂ ncia de seguretat.

La diada prevista per al 23 d’abril, i ajornada a causa de la crisi sanitĂ ria, s’ha reconvertit en una festa batejada com Dia del Llibre i la Rosa que se celebra en bona part del territori catalĂ  i de formes molt diverses, tenint en compte la presĂšncia o no de rebrots. És cert que ni una desena de municipis del SegriĂ  –entre els quals, Lleida–, ni Figueres, ni Vilafant, ni Reus celebraran la diada en les condicions imaginades per la Cambra del Llibre al juny. Tampoc Barcelona, que divendres passat anunciava la cancel·laciĂł del centenar de parades que s’havien d’instal·lar al passeig de GrĂ cia. “Quan es va anul·lar l’espai comĂș al passeig de GrĂ cia vam quedar parats –comenta Jordi Gispert, de la Llibreria 22 de Girona–. La imatge que es va tenir durant el cap de setmana va ser que el dia 23 no es faria res. Dilluns vam parlar amb les administracions i, sempre amb la prudĂšncia davant de tot, vam decidir que a Girona celebrarĂ­em el Dia del Llibre i la Rosa. De dues maneres: a travĂ©s de les llibreries i tambĂ© amb parades a la plaça de la IndependĂšncia a partir de les quatre de la tarda”.

SORTIR AL CARRER

SĂłn molts els municipis en quĂš es vendran llibres i roses al carrer
Girona exemplifica el que ha passat a moltes ciutats mitjanes i municipis mĂ©s petits. El llibre i la rosa es faran visibles durant tota la jornada duplicant l’activitat, Ă©s a dir, des dels mateixos establiments perĂČ en parades situades en un espai cĂšntric i controlat des d’un punt de vista sanitari. “Garantir la seguretat al mĂ xim ha sigut la nostra prioritat des d’un primer moment –explica Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre–. Hem arribat al 23 de juliol amb una visiĂł positiva, tenint en compte les circumstĂ ncies en quĂš s’ha acabat celebrant”. Els Ășltims dies, Tixis ha detectat “un augment de l’ambient a les llibreries”, impressiĂł que constaten bona part dels establiments. “Des de dilluns hem rebut una bona empenta de clients”, explica Xevi Cortacans, de la vigatana Muntanya de Llibres. “La gent estĂ  comprant mĂ©s, pensant en regalar cultura el dia 23, perĂČ tambĂ© es barreja amb qui busca llibres per a l’estiu”, diu Mireia PerellĂł, de la barcelonina La Impossible. Des de Lleida, on nomĂ©s es pot atendre els clients amb cita prĂšvia –com a l’inici del desconfinament–, Ramon Caselles no ha deixat d’apuntar visites de clients per a aquest dijous a la llibreria Caselles. “Hi ha un interĂšs que ha anat en augment –diu–. Si alguna hora tenim massa cites concertades hem d’endarrerir les visites. Hi ha, a mĂ©s, l’al·licient del descompte del 10% que farem durant tot el dia”.

“Aquest increment de l’activitat va començar a principis de juliol –afegeix Patrici Tixis–. De fet, el sĂ­mptoma que des de la Cambra del Llibre ens sembla mĂ©s important de subratllar Ă©s que des de l’inici del desconfinament hi ha hagut molt d’interĂšs per part dels lectors de retrobar-se amb els llibres. Durant el confinament ja es va llegir mĂ©s que en circumstĂ ncies normals. Quan s’ha pogut sortir de casa i visitar les llibreries s’hi han començat a trobar novetats, i aixĂČ tambĂ© Ă©s un incentiu”. El Dia del Llibre i la Rosa d’aquest 2020 Ă©s atĂ­pic tambĂ© perquĂš hi conviuen tĂ­tols que van sortir amb normalitat durant el primer trimestre de l’any, novetats que es van quedar al magatzem a causa de la interrupciĂł de l’activitat comercial i que finalment van arribar a les botigues a finals de maig i alguns dels tĂ­tols previstos per a l’estiu.

Aquest any, i a causa de moltes anul·lacions de signatures divendres passat –o tambĂ© durant el cap de setmana–, Ă©s mĂ©s complicat saber quins autors signen llibres i on ho faran. L’absĂšncia d’un document centralitzat fa que calgui acudir a cada establiment per saber quins plans tenen. “La Documenta no posarem parada al carrer, perĂČ passaran diversos autors a signar a la llibreria, com ara Stefanie Kremser, David Nel·lo, Rafel Nadal, Carla GrĂ cia i LluĂ­s-Anton Baulenas –explica el llibreter Èric del Arco–. Com que no hem pogut fer un Sant Jordi el 23 d’abril i el Dia del Llibre i la Rosa tampoc es pot celebrar com voldrĂ­em, ens plantegem la jornada com una festa d’agraĂŻment als lectors, que ens han anat comprant llibres en lĂ­nia i que han tornat a venir quan hem pogut aixecar la persiana. Si altres anys dubtĂ vem en l’aplicaciĂł del 10% de descompte aquest any ho fem de gust”.

A BARCELONA

TambĂ© des de l’Eixample barcelonĂ­, a la La Impossible ultimen el 23 de juliol amb il·lusiĂł. “Vam cancel·lar les signatures perquĂš alguns autors no podien venir o no s’hi veien amb cor –diu Mireia Perelló–. TambĂ© ens vam quedar sense la parada al passeig de GrĂ cia… perĂČ obrirem de nou del matĂ­ a nou del vespre i tindrem una parada davant la llibreria amb tĂ­tols nous o representatius per descongestionar l’espai tancat”. Una vuitantena de llibreries han demanat poder col·locar una parada al carrer, de la mateixa manera que ho han fet moltes floristeries. És el cas de La MemĂČria, situada a GrĂ cia. “Muntarem parada a la plaça de la Vila, i desprĂ©s d’anul·lar totes les firmes n’hem col·locat tres a l’aire lliure: vindran Carla GrĂ cia, JuliĂ  Guillamon i Rafel Nadal”, explica Anna Josa, que tambĂ© constata l’augment de clients dels Ășltims dies. “Estem per sobre de la mitjana de les Ășltimes setmanes –comenta–. De fet, han augmentat els compradors des de l’inici del desconfinament, perquĂš o bĂ© s’havien quedat sense llibres a casa o bĂ© tenen por a un altre confinament i s’aprovisionen de lectures amb temps”.

Fora de Barcelona, la plaça del mercat de Vic i la rambla de Tarragona es preparen tambĂ© per celebrar el Dia del Llibre i la Rosa. “A Vic serem vuit llibreters, i hi haurĂ  tambĂ© parades de roses –comenta Xevi Cortacans, de Muntanya de Llibres–. Ho farem a la plaça Major. Des de la regidoria de comerç se’ns ha facilitat molt, hi ha mercat dos dies a la setmana: serĂ  una jornada segura i maca”. Des de la tarragonina AdserĂ , el punt de vista Ă©s una mica mĂ©s escĂšptic. “Volem mantenir la tradiciĂł i per aixĂČ tindrem parada al carrer i la llibreria oberta, perĂČ fins que no passi el dia no podem saber com anirĂ . De moment, aquesta setmana no hem detectat un increment de les vendes”.

SIGNATURES DIFERIDES
Moltes llibreries vendran llibres signats dies abans pels autors
Una modalitat de signatura a l’alça aquest Sant Jordi Ă©s la diferida. SĂłn molts els autors que han deixat signades les seves Ășltimes novetats. A La MemĂČria ho ha fet, per exemple, Eva Baltasar. I a la 22 de Girona i a la barcelonina Ona Llibres han sigut diversos els autors que han escrit unes paraules per als lectors. En aquesta Ășltima, que va obrir nou local a Pau Claris al juny, s’hi poden comprar llibres dedicats per part d’Antoni Bassas, Txell Feixas, Irene SolĂ , Enric Calpena i Rocio Bonilla.

Si el 23 d’abril la venda en lĂ­nia va aconseguir que es facturĂ©s “al voltant d’un 25% del que seria habitual”, recorda Patrici Tixis, l’expectativa per a aquest 23 de juliol Ă©s aconseguir “vendre mĂ©s del que es vendria durant el mateix perĂ­ode en un any normal”. La gran notĂ­cia seria que, a mĂ©s de repartir llibres i roses, Sant Jordi derrotĂ©s el drac mĂ©s temible del present –el coronavirus– i els sectors culturals, acompanyats de la resta de la societat, comencessin a redreçar-se.
Informa:ARA.CAT (23-7-2020)

271 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: