AMMNISTIA INTERNACIONAL, A L’ONU: CAL ALLIBERAR ELS JORDIS

En el marc de l‚Äôexamen peri√≤dic universal a Espanya a l‚ÄôONU (Ginebra), Amnistia Internacional (AI) ha tornat a instar l’estat espanyol a reformar el delicte de sedici√≥ i a deixar en llibertat el l√≠der d’√ímnium, Jordi Cuixart, i l’expresident de l’ANC, Jordi S√†nchez. El representant d’aquesta associaci√≥ a l’ONU, Ignaci√≥ Jovtis, ha denunciat que “l‚Äôaplicaci√≥ i la interpretaci√≥ del delicte de sedici√≥, per part del Tribunal Suprem, ha suposat una restricci√≥ indeguda de la llibertat d‚Äôexpressi√≥ de Jordi Cuixart i Jordi S√†nchez, que continuen injustament a la pres√≥‚ÄĚ.

√ímnium, a trav√©s de la Xarxa Europea d’Igualtat Ling√ľ√≠stica, ha reclamat a Espanya l’alliberament dels “presos pol√≠tics catalans” i que es prenguin “mesures perqu√® es respecti la llibertat de reuni√≥ i d’assemblea pac√≠fica”. “Espanya segueix restringint les llibertats. Molts no poden exercir els seus drets, com Jordi Cuixart”, ha assegurat el representant de la Xarxa Europea d’Igualtat Ling√ľ√≠stica, Davyth Hicks, que tamb√© ha demanat que s’investiguin les “males conductes d’acci√≥ policial” durant el refer√®ndum de l’1-O i les manifestacions contra la sent√®ncia del Suprem als l√≠ders independentistes.

Amnistia i altres ONG que han participat de la sessi√≥ tamb√© han retret p√ļblicament a l‚Äôestat espanyol l‚Äôempresonament dels l√≠ders catalans i la viol√®ncia policial exercida per les forces de seguretat espanyoles durant les protestes per la sent√®ncia de l’1-O. Ulrich Delius, de la Societat de Pobles Amena√ßats, ha denunciat la repressi√≥ al moviment independentista durant les protestes per la sent√®ncia, amb periodistes ferits, en “una actuaci√≥ policial que encara no s’ha investigat”.

El representant d’AI ha apuntat que “l’√ļs excessiu de la for√ßa” a Espanya continua sent un “motiu de preocupaci√≥” i ha exigit “garantir una investigaci√≥ efectiva dels abusos policials”, abans de reclamar alhora l’eliminaci√≥ del delicte d’enaltiment del terrorisme.

Precisament, David D√≠az, del Centre Internacional contra la Tortura, ha exigit la derogaci√≥ d’aquest delicte arran de la condemna al raper lleidat√† Pablo Has√©l. “Seguim profundament preocupats perqu√® Espanya no hagi acceptat les recomanacions per despenalitzar les inj√ļries a la fam√≠lia reial”, ha lamentat abans de reiterar la necessitat de deixar sense efecte la llei mordassa.

Espanya assegura que la llibertat d’expressi√≥ est√† garantida

El representant permanent d’Espanya a l’ONU, Crist√≥bal Gonz√°lez, ha defensat que la llibertat d‚Äôexpressi√≥ √©s “absolutament completa” i ha recordat que el Tribunal Europeu de Drets Humans va desestimar la demanda de Valt√≤nyc per la seva condemna per enaltiment de terrorisme.

Sobre la viol√®ncia exercida per les forces de seguretat de l‚ÄôEstat durant les protestes per la sent√®ncia dels presos pol√≠tics, ha subratllat que “la proporcionalitat √©s un requisit que est√† incorporat a les normes que regeixen la seva actuaci√≥” i que el departament d’afers interns vetlla perqu√® es compleixi. “Si hi ha abusos, l‚Äôestat de dret actuar√† per mitj√† de la just√≠cia”, ha dit. Pel que fa a la llei mordassa, l‚Äôambaixador ha remarcat que s‚Äôest√† treballant en la seva modificaci√≥.

Els estats que han volgut participar en la sessi√≥, com Egipte, l’Iraq o el Nepal, no han fet cap esment a la situaci√≥ dels Jordis aquest cop i han destacats els esfor√ßos d’Espanya per complir les recomanacions en mat√®ria de drets humans. Una bassa d’oli que contrasta amb la sessi√≥ que va tenir lloc al gener, quan Espanya va rebre diverses advert√®ncies, entre les quals per “l’√ļs excessiu” de la for√ßa policial i el retroc√©s d’algunes llibertats.

En aquella ocasi√≥ It√†lia va reclamar a les autoritats espanyoles “garantir plenament la llibertat d’expressi√≥ i de reuni√≥ pac√≠fica” i B√®lgica va instar al compliment de l’article 21 del pacte de drets civils i pol√≠tics, que reconeix “el dret de reuni√≥ pac√≠fica”.
Informa:ARA.CAT (16-7-2020)

235 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: