AMNISTIA INTERNACIONAL VA FORTA: LLIBERTAT IMMEDIATA DELS JORDIS

“Amnistia Internacional va forta: llibertat immediata dels Jordis ”
( JOSÉ ANTICH )

Una filtració del web suís d’Amnistia Internacional ha permès saber, amb 72 hores d’antelació, que dimarts vinent faran públic un document demanant la llibertat immediata dels dos líders socials Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i que l’entitat farà una dura crítica de la sentència emesa pel Tribunal Suprem i d’una manera molt especial a la condemna de 100 anys i a l’acusació de sedició. Després d’un mes d’anàlisi d’Amnistia Internacional ―una organització que es defineix a si mateixa com a global i independent, formada per més de 7 milions de persones de més de 150 països, que actua contra la injustícia defensant els drets humans arreu del món―, el text filtrat en francès és inequívoc i suposa un nou revés contra la justícia espanyola.

La comunicació d’AI es produeix en un marc en què nombroses entitats internacionals de drets humans han posat el crit al cel per la sentència del Suprem i després que dijous passat els observadors internacionals que van seguir el judici presentessin l’informe definitiu amb unes dures conclusions finals de les vulneracions comeses durant el procés. La plataforma International Trial Watch conclou que s’ha trencat clarament el principi de legalitat constitucional i s’ha vulnerat la legalitat penal, el dret a la llibertat, la llibertat d’expressió, la llibertat ideològica, de reunió pacífica, participació política i d’un procés amb totes les garanties.

Si a totes aquestes condemnes internacionals s’afegeixen les relliscades de la justícia espanyola cada vegada que planteja una ordre d’extradició o la detenció immediata dels líders independentistes residents a l’estranger; o, sense anar més lluny, el posicionament de l’advocat general de la Unió Europea sobre l’acta d’eurodiputat d’Oriol Junqueras i per extensió, previsiblement, del president Puigdemont i del conseller Toni Comín ―a partir de gener a més Clara Ponsatí―, l’aïllament de la justícia espanyola només fa que reforçar la idea que el judici va tenir molt d’escarment a l’independentisme i poc de justícia.

Val la pena tenir en compte tot això perquè dilluns es viurà un nou episodi amb el judici al TSJC contra el president Quim Torra per una pancarta al Palau de la Generalitat. L’objectiu no és cap altre que inhabilitar-lo per desacatament i, a la pràctica, alterar la legislatura catalana. La justícia espanyola segueix amb el president Torra el camí ja iniciat amb Puigdemont i amb Mas, i que a la vista està el seu fracàs. Potser algú a La Moncloa hauria de fer un balanç de danys abans de seguir per aquest camí si vol tirar endavant la investidura de Sánchez amb suports independentistes.
Informa:ELNACIONAL.CAT (16-11-2019)

396 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: