ANDORRA: VOLEN EL CATALÀ OBLIGATORI PER PODER TREBALLAR I VIURE-HI

Una campanya ciutadana vehiculada a través de la plataforma change.org demana al Govern que promogui el canvi legal pertinent per tal de lligar l’obtenció del permís de residència i treball al Principat a acreditar un coneixement mínim de la llengua oficial del país. Es donaria un termini d’un any per obtenir el certificat nivell B1, el més bàsic, de català. En cas contrari no es renovaria l’autorització per continuar vivint i treballant a Andorra. D’aquesta mesura n’haurien de quedar exempts, segons els promotors de la iniciativa, tant els treballadors temporers com les persones majors de 60 anys.

La iniciativa es justifica pel fet que “Andorra ĂŠs l’Ăşnic paĂ­s del mĂłn en què el catalĂ  ĂŠs l’Ăşnica llengua oficial” i “aquest fet hauria de fer possible que a Andorra es poguĂŠs viure plenament el dia a dia en catalĂ , però els andorrans ens trobem diĂ riament amb moltes situacions en què els treballadors de molts comerços i empreses de la majoria dels sectors econòmics del paĂ­s no t’atenen, ni entenen, ni volen aprendre per res el català”. Es recorda que hi ha gent molt benvinguda al Principat d’arreu del mĂłn a la qual “no se li exigeix cap tipus de requisit mĂ­nim lingßístic per obtenir el permĂ­s de residència i treball, tot i l’oficialitat Ăşnica del catalĂ , això estĂ  creant una situaciĂł que cada dia va empitjorant mĂŠs en detriment del catalĂ  i del seu Ăşs social”.

Els promotors de la iniciativa a travĂŠs de change.org recorden que “amb l’excusa d’una falsa discriminaciĂł, el Govern d’Andorra no vol o no s’atreveix a aplicar cap mesura contundent per ajudar a solucionar aquest problema, que s’accentua cada vegada mĂŠs en tots els sectors econòmics del paĂ­s, cal una soluciĂł urgent”. I recorden que les campanyes que es promouen des de l’administraciĂł per incentivar l’ús del catalĂ  solen tenir una orientaciĂł informativa mĂŠs que cap altra cosa, amb la conseqßència que “no serveixen per a revertir la contĂ­nua i imparable residualitat de l’Ăşs del català”.

A partir d’aquĂ­ es considera que “una soluciĂł fĂ cil i eficaç d’aplicar seria que el Govern d’Andorra simplement vinculĂŠs l’obtenciĂł del permĂ­s de residència i treball a l’obtenciĂł del certificat nivell B1 de catalĂ , ĂŠs a dir, donar des d’un inici el permĂ­s de residència i treball a les persones que ho sol¡licitessin a canvi de que en el termini d’un any es presentĂŠs la obtenciĂł del certificat B1 a immigraciĂł, en cas contrari no es renovaria el permĂ­s. Quedarien exempts els temporers i les persones majors de 60 anys”. És clar, es recorda que des de l’administraciĂł s’hauria de “facilitar totes les eines d’aprenentatge que ja disposa de forma gratuĂŻta. Es podria aprendre assistint a les classes dels centres d’ensenyament gratuĂŻts de que disposa Govern repartits per les diferents parròquies o bĂŠ per internet, per tal de facilitar els horaris laborals de les persones amb el de les classes”.

La mesura que es pretĂŠn, i que es reivindica com a urgent, hauria de servir per “protegir el catalĂ  i donar-li per llei i a la prĂ ctica real la preeminència i la importĂ ncia que ha de tenir com a Ăşnica llengua oficial al Principat d’Andorra”, alhora que es recorda que no es va ni contra ningĂş ni contra cap llengua i que es deixa clar que les legislacions d’altres estats tambĂŠ adopten polĂ­tiques legals en el mateix sentit que aquĂ­ es pretĂŠn. “Hem de tenir molt present de que la gent nouvinguda nomĂŠs aprendrĂ  el catalĂ  si realment ĂŠs necessari per poder treballar i viure el dia a dia a Andorra, si no ĂŠs aixĂ­ no l’aprendran mai, per això ens trobem persones que porten 20 anys vivint a Andorra i no han fet mai cap esforç per aprendre ni entendre el catalĂ , no volen perquè senzillament no els hi cal.”
Informa:RACOCATALA.CAT (6-8-2020)

144 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: