ANDORRA: VOLEN EL CATALÀ OBLIGATORI PER PODER TREBALLAR I VIURE-HI

Una campanya ciutadana vehiculada a través de la plataforma change.org demana al Govern que promogui el canvi legal pertinent per tal de lligar l’obtenció del permís de residència i treball al Principat a acreditar un coneixement mínim de la llengua oficial del país. Es donaria un termini d’un any per obtenir el certificat nivell B1, el més bàsic, de català. En cas contrari no es renovaria l’autorització per continuar vivint i treballant a Andorra. D’aquesta mesura n’haurien de quedar exempts, segons els promotors de la iniciativa, tant els treballadors temporers com les persones majors de 60 anys.

La iniciativa es justifica pel fet que ‚ÄúAndorra √©s l’√ļnic pa√≠s del m√≥n en qu√® el catal√† √©s l’√ļnica llengua oficial‚ÄĚ i “aquest fet hauria de fer possible que a Andorra es pogu√©s viure plenament el dia a dia en catal√†, per√≤ els andorrans ens trobem di√†riament amb moltes situacions en qu√® els treballadors de molts comer√ßos i empreses de la majoria dels sectors econ√≤mics del pa√≠s no t’atenen, ni entenen, ni volen aprendre per res el catal√†‚ÄĚ. Es recorda que hi ha gent molt benvinguda al Principat d‚Äôarreu del m√≥n a la qual ‚Äúno se li exigeix cap tipus de requisit m√≠nim ling√ľ√≠stic per obtenir el perm√≠s de resid√®ncia i treball, tot i l’oficialitat √ļnica del catal√†, aix√≤ est√† creant una situaci√≥ que cada dia va empitjorant m√©s en detriment del catal√† i del seu √ļs social‚ÄĚ.

Els promotors de la iniciativa a trav√©s de change.org recorden que ‚Äúamb l’excusa d’una falsa discriminaci√≥, el Govern d’Andorra no vol o no s’atreveix a aplicar cap mesura contundent per ajudar a solucionar aquest problema, que s’accentua cada vegada m√©s en tots els sectors econ√≤mics del pa√≠s, cal una soluci√≥ urgent‚ÄĚ. I recorden que les campanyes que es promouen des de l‚Äôadministraci√≥ per incentivar l‚Äô√ļs del catal√† solen tenir una orientaci√≥ informativa m√©s que cap altra cosa, amb la conseq√ľ√®ncia que ‚Äúno serveixen per a revertir la cont√≠nua i imparable residualitat de l’√ļs del catal√†‚ÄĚ.

A partir d‚Äôaqu√≠ es considera que ‚Äúuna soluci√≥ f√†cil i efica√ß d’aplicar seria que el Govern d’Andorra simplement vincul√©s l’obtenci√≥ del perm√≠s de resid√®ncia i treball a l’obtenci√≥ del certificat nivell B1 de catal√†, √©s a dir, donar des d’un inici el perm√≠s de resid√®ncia i treball a les persones que ho sol¬∑licitessin a canvi de que en el termini d’un any es present√©s la obtenci√≥ del certificat B1 a immigraci√≥, en cas contrari no es renovaria el perm√≠s. Quedarien exempts els temporers i les persones majors de 60 anys‚ÄĚ. √Čs clar, es recorda que des de l‚Äôadministraci√≥ s‚Äôhauria de ‚Äúfacilitar totes les eines d’aprenentatge que ja disposa de forma gratu√Įta. Es podria aprendre assistint a les classes dels centres d’ensenyament gratu√Įts de que disposa Govern repartits per les diferents parr√≤quies o b√© per internet, per tal de facilitar els horaris laborals de les persones amb el de les classes‚ÄĚ.

La mesura que es pret√©n, i que es reivindica com a urgent, hauria de servir per ‚Äúprotegir el catal√† i donar-li per llei i a la pr√†ctica real la preemin√®ncia i la import√†ncia que ha de tenir com a √ļnica llengua oficial al Principat d‚ÄôAndorra‚ÄĚ, alhora que es recorda que no es va ni contra ning√ļ ni contra cap llengua i que es deixa clar que les legislacions d‚Äôaltres estats tamb√© adopten pol√≠tiques legals en el mateix sentit que aqu√≠ es pret√©n. ‚ÄúHem de tenir molt present de que la gent nouvinguda nom√©s aprendr√† el catal√† si realment √©s necessari per poder treballar i viure el dia a dia a Andorra, si no √©s aix√≠ no l’aprendran mai, per aix√≤ ens trobem persones que porten 20 anys vivint a Andorra i no han fet mai cap esfor√ß per aprendre ni entendre el catal√†, no volen perqu√® senzillament no els hi cal.‚ÄĚ
Informa:RACOCATALA.CAT (6-8-2020)

216 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: