APPLE PREPARA LA SIRI EN CATALÀ

La multinacional Apple està preparant l’assistent intel·ligent Siri perquè entengui el català. La companyia tecnològica està buscant un analista que domini la llengua catalana perquè escolti i transcrigui arxius d’àudio i avalui les respostes de l’assistent d’Apple. “Utilitzarà el seu coneixement lingüístic i cultural, juntament amb les seves habilitats analítiques, per a avaluar les respostes segons les pautes”, es descriu en l’oferta a la seu de la companyia a Barcelona.

Actualment, els sistemes de reconeixement de veu d’Apple no inclouen el català entre les opcions. Mentre els sistemes operatius iOS poden configurar-se en llengua catalana, l’assistent de veu Siri no contempla aquesta llengua entre la vintena que té disponibles. Des de Plataforma per la Llengua ho consideren una “política discriminatòria” i des de fa anys reclamen a la companyia que inclogui el català, ja que inclou altres llengües europees de dimensions similars. De fet, l’assistent d’Apple ofereix fins i tot més d’una opció per a un mateix idioma per tal d’adaptar-se a les variants, com el neerlandès de Bèlgica i el de Països Baixos.

Reivindicació perquè la Siri d’Apple parli en català

Més de 10 milions de persones parlen el català i des de Plataforma per la Llengua reivindiquen el dret dels parlants a la normalització lingüística en tots els àmbits. Però el maig 2018 la Plataforma va rebre una gerra d’aigua freda: la multinacional Apple va anunciar que no tenien “cap intenció d’ampliar la presència del català més enllà dels sistemes operatius macOS i iOS”. A part de la petició de la Siri en català, l’ONG en defensa de la llengua també demanava que s’incorporés en Apple CarPlay, l’aplicació disponible en diversos models de cotxes que permet connectar l’iPhone a la pantalla integrada del vehicle i utilitzar la funció de GPS.

“Teòricament Apple ven el producte com a funcional per a Espanya però a la pràctica no és així. Cal tenir en compte, per exemple, que un 20% dels municipis espanyols tenen noms oficials dels nuclis, adreces i llocs en català. Apple Carplay, a través de Siri, té dificultats per entendre’ls, de manera que el sistema sovint no comprèn les indicacions, fa errors o pot fins i tot interpretar altres adreces allunyades d’on es vol anar”, denunciaven quan van conèixer la notícia.

Segons dades de la Generalitat de Catalunya, el febrer de 2020 hi havia un total de 32 iniciatives en marxa d’assistents virtuals de veu entre els quals alguns molt populars al mercat, com Alexa (Amazon), Siri (Apple), Google Assistant. Cap d’aquests iniciatives té l’opció en català

La Siri en català
“El llançament de Siri va ser un moment decisiu en la història de la Intel·ligència Artificial”, expliquen des d’Apple en l’oferta de feina. L’assistent intel·ligent reconeix la veu dels usuaris i permet fer tasques amb els dispositius iOS de manera més ràpida i senzilla. “Milions de persones ara utilitzen Siri per a enviar missatges, reproduir la seva cançó preferida o fins i tot fer-se una selfie”, assegura la companyia.

Per ara, la multinacional estatunidenca no s’ha pronunciat sobre el seu canvi d’intencions sobre el català en els seus assistents intel·ligents. Tot i això, aquest dimarts Apple va publicar noves vacants d’analista de Siri en diverses llengües, entre els quals la catalana.

Informa:ELNACIONAL.CAT (24-9-2020)

388 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: