APPLE PREPARA LA SIRI EN CATALÀ

La multinacional Apple est√† preparant l’assistent intel¬∑ligent Siri perqu√® entengui el catal√†. La companyia tecnol√≤gica est√† buscant un analista que domini la llengua catalana perqu√® escolti i transcrigui arxius d’√†udio i avalui les respostes de l’assistent d’Apple. “Utilitzar√† el seu coneixement ling√ľ√≠stic i cultural, juntament amb les seves habilitats anal√≠tiques, per a avaluar les respostes segons les pautes”, es descriu en l’oferta a la seu de la companyia a Barcelona.

Actualment, els sistemes de reconeixement de veu d’Apple no inclouen el catal√† entre les opcions. Mentre els sistemes operatius iOS poden configurar-se en llengua catalana, l’assistent de veu Siri no contempla aquesta llengua entre la vintena que t√© disponibles. Des de Plataforma per la Llengua ho consideren una “pol√≠tica discriminat√≤ria” i des de fa anys reclamen a la companyia que inclogui el catal√†, ja que inclou altres lleng√ľes europees de dimensions similars. De fet, l’assistent d’Apple ofereix fins i tot m√©s d’una opci√≥ per a un mateix idioma per tal d’adaptar-se a les variants, com el neerland√®s de B√®lgica i el de Pa√Įsos Baixos.

Reivindicaci√≥ perqu√® la Siri d’Apple parli en catal√†

M√©s de 10 milions de persones parlen el catal√† i des de Plataforma per la Llengua reivindiquen el dret dels parlants a la normalitzaci√≥ ling√ľ√≠stica en tots els √†mbits. Per√≤ el maig 2018 la Plataforma va rebre una gerra d’aigua freda: la multinacional Apple va anunciar que no tenien “cap intenci√≥ d’ampliar la pres√®ncia del catal√† m√©s enll√† dels sistemes operatius macOS i iOS”. A part de la petici√≥ de la Siri en catal√†, l’ONG en defensa de la llengua tamb√© demanava que s’incorpor√©s en Apple CarPlay, l’aplicaci√≥ disponible en diversos models de cotxes que permet connectar l’iPhone a la pantalla integrada del vehicle i utilitzar la funci√≥ de GPS.

“Te√≤ricament Apple ven el producte com a funcional per a Espanya per√≤ a la pr√†ctica no √©s aix√≠. Cal tenir en compte, per exemple, que un 20% dels municipis espanyols tenen noms oficials dels nuclis, adreces i llocs en catal√†. Apple Carplay, a trav√©s de Siri, t√© dificultats per entendre’ls, de manera que el sistema sovint no compr√®n les indicacions, fa errors o pot fins i tot interpretar altres adreces allunyades d’on es vol anar”, denunciaven quan van con√®ixer la not√≠cia.

Segons dades de la Generalitat de Catalunya, el febrer de 2020 hi havia un total de 32 iniciatives en marxa d’assistents virtuals de veu entre els quals alguns molt populars al mercat, com Alexa (Amazon), Siri (Apple), Google Assistant. Cap d’aquests iniciatives té l’opció en català

La Siri en català
“El llan√ßament de Siri va ser un moment decisiu en la hist√≤ria de la Intel¬∑lig√®ncia Artificial”, expliquen des d’Apple en l’oferta de feina. L’assistent intel¬∑ligent reconeix la veu dels usuaris i permet fer tasques amb els dispositius iOS de manera m√©s r√†pida i senzilla. “Milions de persones ara utilitzen Siri per a enviar missatges, reproduir la seva can√ß√≥ preferida o fins i tot fer-se una selfie”, assegura la companyia.

Per ara, la multinacional estatunidenca no s’ha pronunciat sobre el seu canvi d’intencions sobre el catal√† en els seus assistents intel¬∑ligents. Tot i aix√≤, aquest dimarts Apple va publicar noves vacants d’analista de Siri en diverses lleng√ľes, entre els quals la catalana.

Informa:ELNACIONAL.CAT (24-9-2020)

245 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: