APPLE PREPARA LA SIRI EN CATALÀ

La multinacional Apple estĂ  preparant l’assistent intel¡ligent Siri perquè entengui el catalĂ . La companyia tecnològica estĂ  buscant un analista que domini la llengua catalana perquè escolti i transcrigui arxius d’Ă udio i avalui les respostes de l’assistent d’Apple. “UtilitzarĂ  el seu coneixement lingßístic i cultural, juntament amb les seves habilitats analĂ­tiques, per a avaluar les respostes segons les pautes”, es descriu en l’oferta a la seu de la companyia a Barcelona.

Actualment, els sistemes de reconeixement de veu d’Apple no inclouen el catalĂ  entre les opcions. Mentre els sistemes operatius iOS poden configurar-se en llengua catalana, l’assistent de veu Siri no contempla aquesta llengua entre la vintena que tĂŠ disponibles. Des de Plataforma per la Llengua ho consideren una “polĂ­tica discriminatòria” i des de fa anys reclamen a la companyia que inclogui el catalĂ , ja que inclou altres llengĂźes europees de dimensions similars. De fet, l’assistent d’Apple ofereix fins i tot mĂŠs d’una opciĂł per a un mateix idioma per tal d’adaptar-se a les variants, com el neerlandès de Bèlgica i el de PaĂŻsos Baixos.

ReivindicaciĂł perquè la Siri d’Apple parli en catalĂ 

MĂŠs de 10 milions de persones parlen el catalĂ  i des de Plataforma per la Llengua reivindiquen el dret dels parlants a la normalitzaciĂł lingßística en tots els Ă mbits. Però el maig 2018 la Plataforma va rebre una gerra d’aigua freda: la multinacional Apple va anunciar que no tenien “cap intenciĂł d’ampliar la presència del catalĂ  mĂŠs enllĂ  dels sistemes operatius macOS i iOS”. A part de la peticiĂł de la Siri en catalĂ , l’ONG en defensa de la llengua tambĂŠ demanava que s’incorporĂŠs en Apple CarPlay, l’aplicaciĂł disponible en diversos models de cotxes que permet connectar l’iPhone a la pantalla integrada del vehicle i utilitzar la funciĂł de GPS.

“Teòricament Apple ven el producte com a funcional per a Espanya però a la prĂ ctica no ĂŠs aixĂ­. Cal tenir en compte, per exemple, que un 20% dels municipis espanyols tenen noms oficials dels nuclis, adreces i llocs en catalĂ . Apple Carplay, a travĂŠs de Siri, tĂŠ dificultats per entendre’ls, de manera que el sistema sovint no comprèn les indicacions, fa errors o pot fins i tot interpretar altres adreces allunyades d’on es vol anar”, denunciaven quan van conèixer la notĂ­cia.

Segons dades de la Generalitat de Catalunya, el febrer de 2020 hi havia un total de 32 iniciatives en marxa d’assistents virtuals de veu entre els quals alguns molt populars al mercat, com Alexa (Amazon), Siri (Apple), Google Assistant. Cap d’aquests iniciatives té l’opció en català

La Siri en catalĂ 
“El llançament de Siri va ser un moment decisiu en la història de la Intel¡ligència Artificial”, expliquen des d’Apple en l’oferta de feina. L’assistent intel¡ligent reconeix la veu dels usuaris i permet fer tasques amb els dispositius iOS de manera mĂŠs rĂ pida i senzilla. “Milions de persones ara utilitzen Siri per a enviar missatges, reproduir la seva cançó preferida o fins i tot fer-se una selfie”, assegura la companyia.

Per ara, la multinacional estatunidenca no s’ha pronunciat sobre el seu canvi d’intencions sobre el catalĂ  en els seus assistents intel¡ligents. Tot i això, aquest dimarts Apple va publicar noves vacants d’analista de Siri en diverses llengĂźes, entre els quals la catalana.

Informa:ELNACIONAL.CAT (24-9-2020)

177 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: