AQUEST ANY JA S’HAN PRESENTAT 145 DENÚNCIES PER DISCRIMINACIÓ LINGÜÍSTICA A LES BALEARS

L’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics de les Illes Balears ha rebut 145 denúncies per discriminació contra catalanoparlants des de la seva entrada en funcionament, el passat mes de desembre. El 40% dels casos, un total de 58, s’han produït al sector sanitari. 19 són d’usuaris a qui no se’ls atenia per parlar en català i 12 més, han patit les pressions del funcionari o facultatiu per canviar-se al castellà.

Aquest estiu s’han succeït els episodis de discriminacions per motiu de llengua a l’àmbit sanitari. Només al mes d’agost, una dona embarassada, una anciana de 79 anys o un jove que reclamava una ambulància van veure com se’ls hi va denegar l’assistència per adreçar-se al personal en català. En el cas de la dona gran, el Servei de Salut ha resolt favorablement als interessos de la infractora. La metgessa va acabar atenent-la perquè es va la usuària va cedir i es va expressar en castellà, i això s’ha qualificat a l’informe com “una consulta adequada des del punt de vista de l’atenció sanitària, amb entesa entre ambdues parts en tot moment”. La investigació ha obviat totalment la coacció exercida per la facultativa vers la pacient perquè canviés d’idioma sota l’amenaça de no fer-li cap cas.

El Govern balears ha manifestat el seu compromís de posar-se ferm davant d’aquestes agressions lingüístiques. De moment, ha topat amb la postura més intransigent de l’ultranacionalisme espanyol. A l’àrea de radiologia de l’Hospital de Son Espases, segons informa ‘Última hora’, i el centre de Palma, tal com afirma l’Ara Balears’, han aparegut cartells amb un fotomuntatge de la presidenta Francina Armengol, vestida amb l’uniforme nazi i un text en català, amb una falta d’ortografia: “Metge, menys salvar vidas (sic), més parlar català”.
Informa:RACOCATALA.CAT (27-IX-2021)

131 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: