AQUESTA SÍ QUE ÉS BONA! ROURES PARLA El 25% EN CATALÀ DEL DISCURS ALS GOYA

( DARIIO PORRAS )

La gala dels Premis Goya s’ha celebrat aquest dissabte a València, retransmesa per TVE. Una gala llarga, eterna podríem dir, avorrida i previsible. Només amb l’excepció del premi a la millor actriu secundària per Nora Navas a Libertad es van trencar una mica les travesses que tothom tenia al cap i que es van complir amb la resta de premiats.

Blanca Portillo va guanyar el Goya a la millor actriu per Maixabel i El buen patrón va ser el clar vencedor de la nit, amb els Goya a Fernando León com a millor director, Javier Bardem com a millor actor i el de millor pel·lícula.
per Taboola

I va ser justament en el precís moment en que van pujar tots a rebre el guardó a la millor pel·lícula, el que posava el punt i final a l’entrega de premis, el que va generar el moment del qual més se n’ha parlat les hores posteriors. Dalt de l’escenari hi van pujar el director i els productors, amb Jaume Roures al capdavant.

Va ser una gala on de tant en tant es van anar sentint llengües diferents a l’espanyol, com hauria de ser el més normal. Així, Nora Navas va agrair el premi a la seva directora parlant en català a l’inici del seu discurs, o Urko Olazábal en euskera, en rebre el de millor actor secundari per Maixabel. També hi va haver alguna frase en valencià o el discurs en anglès de Cate Blanchett. Però faltava la cirereta que va regalar Roures.

El productor comença a parlar en castellà, agraint el premi, dient, per exemple, que “la cultura nos hermana más, nos acerca entre nosotros. Si queremos progresar, necesitamos que ese nervio tenga los medios necesarios para tirar adelante”. En dir-ho, la realització de la gala enfoca la cara a platea del ministre de Cultura, Miquel Iceta.

Just després, Roures sorprèn i tira de sarcasme: “Podría hacer un chiste sobre Catalunya y el 75 y el 25 % y por tanto, me voy a tomar un 25 % en catalán”, diu en referència a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya declarant ferma la sentència que obliga a impartir a les escoles catalanes el 25% de les classes en castellà.

I acte seguit, canvia de llengua i emociona pel que diu en català, felicitant els directors de Mediterráneo i Libertad, Marcel Barrena i Clara Roquet, “la mostra que el cinema a casa nostra, i ara estic parlant de Catalunya, del meu petit país, té totes les possibilitats del món, sobretot si tenim ambició i projectes”.

Un Roures emocionat que va mencionar els seus fills, “us estimo moltíssim” i “un nen petit que fa sis mesos que va néixer, que es diu Grau, i que amb una mica de sort d’aquí a uns anys, el veurem aquí dalt. Moltes gràcies”. Un discurs sentit i emotiu impecable, parlant en català de la gent que estima.

Roures, en declaracions al Via lliure de RAC1 ha dit aquest matí que “el tema de les llengües va estar present, es va anar manifestant normal i regularment i jo em vaig sentir molt còmode veient que al llarg de la gala no se sentia rondinar, perquè molts cops sents rondinar quan algú parla en català, gallec o euskera. Tota la sala vivia allò sense soroll i ningú em va dir res””.

A la sala, no. Però en alguna redacció han començat a treure bilis per la boca. Catalanòfobs sulfurats que no toleren sentir parlar algú en aquesta llengua, en la seva llengua, en un moment tan especial com aquest i parlant dels seus fills i net. A esdiario, apuntant que “sin que la mayoría supiese hablarlo, el productor dio su discurso en la lengua cooficial”. Sembla que s’hagin de desintegrar si escriuen la paraula català.

Al diari ABC han anat més enllà. Com han titulat la crònica del que va passar? “Jaume Roures indigna al público al subir a recoger el Goya por ‘El buen patrón'”. Públic indignat? Seran ells els indignats. El subtítol encara és més de traca: “Críticas al magnate, por su abuso del catalán en el discurso”… Fixin-se en la paraula emprada: su abuso del catalán. Es veu que parlar en català un 25% del teu temps és un abuso… Com si s’hi hagués estat una hora agraint el premi en català, que hauria estat en el seu dret. La catalanofòbia surt a passejar a la mínima de canvi.

La xarxa ja hi està acostumada:

Si aquests mitjans han fet la seva pixadeta anticatalana, donin una volta per les xarxes: hi ha una quantitat de missatges supurant odi cap a la nostra llengua que tomba. A tots ells, que s’hi posin fulles. O que es posin el discurs de Roures amb el 25 % en català en bucle perquè els hi esclati el cervell.

Informa:ELNACIONAL.CAT (13-2-2022)

119 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: