ūüĒąARA PLA ! FLORENTINO P√ČREZ, M√ČS INDEPENDENTISTA QUE JOAN LAPORTAūüĒą

Escolta l’editorial de RAMON SERRA, editor de RADIOCATALUNYA.CAT

Any Nou, vida nova. Si m√©s no √©s el que diu el refranyer catal√† sempre tan ric que poua de la saviesa antiga al llarg dels segles. Avui dia √©s fa dif√≠cil la creaci√≥ de dites i frases fetes en una societat robotitzada per la inform√†tica on la paraula queda postergada i el llenguatge del carrer sembla de pl√†stic, amb una llengua agafada amb pinces. √Čs la fruita del nostre temps.

Certament l’any que acabem d’encetar es presenta m√©s incert que mai. La pand√®mia ho ha trabucat tot i no sabem pas quan tindrem un xic de normalitat. √Čs per aix√≤ que cal posar tamb√© la ment en temes que puguin distreure’ns un xic. I qui pot negar que unes eleccions a la presid√®ncia del Bar√ßa o del Parlament no s√≥n una distracci√≥ si som capa√ßos de relativitzar-ne els fets del dia a dia?

Per ordre cronol√≤gic les primeres eleccions s√≥n a la presid√®ncia del FC Barcelona el dia 24 d’aquest mes amb perm√≠s del virus Covid-19, mestressa i senyora dels nostres destins. Aix√≤ amb recorda quan era petit que en els programes de les curses de braus es deia que se celebrarien “com permiso de la autoridad”.Aquesta autoritat no √©s ara de carn i ossos, √©s una autoritat invisible que ens mostra la nostra fragilitat humana. Tot amb tot, cal mirar el futur amb esperan√ßa, perqu√® sense esperan√ßa no hi ha futur. Deia Napole√≥ que l’√®xit no era guanyar sempre sin√≥ no desmoralitzar-se mai.

Les eleccions del Bar√ßa es poden mirar des de moltes finestres. Jo que soc independentista declarat m’interessa sobretot saber qu√® far√† Joan Laporta en cas de guanyar els comicis at√®s que √©s el candidat que es proclama independentista m√©s ben situat. Qu√® vol dir o hauria de dir la independ√®ncia per a un president del Bar√ßa? Senzillament que el club tamb√© hauria de ser independent de les estructures esportives . Elemental, senyors!

La indep√®ndcia pol√≠tica tindr√† tamb√© una grans costos per al club. Estic segur que seria expulsat de totes les competicions espanyoles, tot i que aquestes perdrien una riuada de milions en taquilles, publicitat, televisi√≥…Una Lliga espanyola sense el Bar√ßa seria molt escarransida. Per√≤ que ning√ļ dubti que els espanyols prefereixen quedar cecs si nosaltres perdem un ull. Vull dir que la ” unidad futbol√≠stica” √©s tamb√© el b√© superior a qualsevol preu. Poc els importaria perdre milions a cabassos si el Bar√ßa s’hagu√©s de conformar amb la disputa d’una Lliga catalana de futbol amb pocs al¬∑licients i en el millor dels casos hauria d’esperar algunes temporades abans de jugar la Champions. Seria la ru√Įna del club, molt pitjor que la situaci√≥ actual.

Aquesta circumst√†ncia √©s la que plantegen alguns unionistes per espantar l’independentisme d’alguns barcelonistes de bon cor sense parar esment mai en les cartes que nosaltres tenim a les nostres mans. Una d’elles, per exemple, seria tallar tots els senyals de les televisions espanyoles a Catalunya. O juguem tots o no juga ning√ļ. o ens hem d’acollonir per les bravates i mofes dels nostres enemics.

Qu√® faria Laporta en aquesta cas si √©s coherent amb les seves idees independentistes? Aquesta √©s la pregunta del mili√≥ que ning√ļ no li ha preguntat, tot i que m’ensumo que diria que tot continuaria igual com ara amb el Bar√ßa disputant la Lliga espanyola. Doncs, no, perqu√® ja hem vist com les gasten els espanyols. Aleshores, qu√® cal fer?
La soluci√≥ √©s f√†cil, si m√©s no sobre el paper. El que cal es engegar d’una vegada per totes una Superlliga europea amb els millors clubs del continent al marge de les federacions estatals i de la UEFA, la federaci√≥ europea de futbol, que ara controla la Champions. D’aquesta manera els clubs guanyarien molts m√©s milions que ara van a para a mans d’aquests organismes. I sobretot en serien gaireb√© independents. L’exemple del b√†squet √©s evident. Els principals clubs europeus han creat l’Euroleague al marge de les federacions. Han fet pam i pipa als organismes nacionals i internacionals que ho havien controlat tot i que ara van a remolc d’aquesta gran competici√≥. Que el Bar√ßa fos expulsat de la Lliga espanyola no seria gaire transcendent perqu√® l’objectiu m√©s important √©s l’Euroleague i ning√ļ el pot expulsar-lo per q√ľestions pol√≠tiques com la independ√®ncia.

La creaci√≥ d’una Superlliga no vol pas dir que s’abandonin els campionats dom√®stics ni les seleccions dites “nacionals”, per√≤ sempre serien un segon plat. La idea de fer aquest campionat ja balla pel cap de molts dirigents des de fa anys i panys. Cada dos per tres surt a la palestra, per√≤ sembla que ning√ļ est√† disposat a la ruptura. Ning√ļ, excepte Florentino P√©rez, president del Reial Madrid, que considera que, per fi, ha arribat l’hora de la ruptura aprofitant que l’epid√®mia ha deixat els clubs escurats de diners. El cam√≠ no ser√† f√†cil, aix√≤ no obstant hem de recon√®ixer que si Florentino s’hi posa al davant s’haur√† fet una gran passa. Oli en un llum.

Pel que fa a la Laporta diu en unes declaracions que tant li fa una Superlliga com no. Que aix√≤ √©s una amena√ßa a la UEFA com ja va passar durant el seu mandat i que al final s’aconsegueixen m√©s diners. O sigui la pol√≠tica de peix al cove, com dir√≠em en termes autonomismes. Vet aqu√≠ una pol√≠tica de submissi√≥ eterna a canvi de diners, mentre que Florentino P√©rez ens mostra el cam√≠ de la ruptura, el de la independ√®ncia futbol√≠stica sense embuts. I aix√≤ que ell no deu pas tenir problemes d’identitat nacional.
En aquestes circumst√†ncies ja em permetreu que dubti de l’independentisme de Laporta. Segurament ho √©s en el camp pol√≠tic, per√≤ vol continuar sometent el Bar√ßa als poders pol√≠tics d’ara a canvi de diners. Segurament no hi ha mala intenci√≥, per√≤ si no ha vist la jugada malament rai. De dirigents ingenus n’anem sobrats. Ep! no vull pas dir que estic contra la candidatura de Laporta, per√≤ cal ser sempre cr√≠tic amb els nostres per evitar els errors que anem repetint una i altra vegada.

Ves per on el president del Reial Madrid pot fer m√©s per la independ√®ncia esportiva de Catalunya que no pas el president del Barcelona. Quines coses, tu! No tot ser√† bufar i fer ampolles. La lluita promet ser llarga, per√≤ els de b√†squet ja ho han aconseguit, tot i que ja sabem que en el futbol es pot complicar molt m√©s per la muni√≥ d’interessos que es mouen al seu voltant.

Per√≤ √©s lamentable que d’aqu√≠ estant no se s√†piga veure la gran jugada. Els vents mai no ajuden els vaixells que quan surten a la mar no tenen un rumb definit.
.

399 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: