ARA PLA! L’ESTAT VOL FER EL DESCONFINAMENT PER “PROV√ćNCIES “

“Les decisions seran territorialitzades o no seran”, ha advertit aquest divendres la consellera de Salut, Alba Verg√©s, poc despr√©s de la reuni√≥ interterritorial amb el ministeri de Sanitat. Aquest dijous les comunitats aut√≤nomes havien de traslladar al govern espanyol els seus plans de desconfinament. Verg√©s, per√≤, ha comparegut aquest vespre per lamentar que no s’hagi tractat “cap tema espec√≠fic amb el govern espanyol” i que el mateix govern els hagi exigit ser uns mers “gestors de la salut”, sense cap tipus de compet√®ncia. Segons la consellera, √ļnicament els han demanat “un trasllat d’informaci√≥” per establir criteris. “Una informaci√≥ que ja li enviem sempre”, ha apuntat. En aquest sentit, Verg√©s ha acusat l’Estat de generar “m√©s feina” a la Generalitat “sense ajuda”. “Aquesta no √©s la resposta ni l’ajuda entre institucions que esper√†vem del ministeri”, ha afirmat.

“No som una gestora del sistema de salut, tenim la responsabilitat del dret de la salut de la poblaci√≥ catalana”, ha denunciat Verg√©s, que ha retret al ministre de Sanitat, Salvador Illa, que “imposi” una recollida d’informaci√≥ i un “trasllat de compet√®ncies” en comptes de donar “indicacions i recomanacions” per prendre decisions de manera territorialitzada i descentralitzada. “Qu√® els hem de dir a la gent? Jo no tinc cara per dir-los a la ciutadania, als alcaldes i a les empreses, que tenen dubtes i volen arrencar la seva activitat i de manera segura, que jo no puc prendre aquestes decisions”, ha dit Verg√©s.

La consellera ha assegurat que la Generalitat segueix treballant en el pla espec√≠fic de desconfinament per a Catalunya i que seguiran compartint la informaci√≥ necess√†ria amb l’Estat com fins ara. “No traslladarem responsabilitats; malgrat l’estat d’alarma nosaltres tenim totes les compet√®ncies sobre la salut de la poblaci√≥”, ha dit. Amb tot, ha matisat les seves paraules poc despr√©s i ha descartat que el Govern vagi per lliure: “No ens volem saltar res, per√≤ aix√≤ √©s una imposici√≥ i no abandonarem”.

Segons ha detallat la consellera, el ministeri de Sanitat ha plantejat un desconfinament per prov√≠ncies, per√≤, atesa l’organitzaci√≥ territorial a Catalunya, ha obert la porta a fer-ho per municipis, una idea que s’ajusta m√©s a la que vol desplegar la Generalitat per ajustar-se a les “difer√®ncies” geogr√†fiques. Inicialment, Verg√©s ha dit que el Govern preveu comen√ßar amb una vigil√†ncia activa a les √†rees que amb m√©s incid√®ncia de l’epid√®mia, com s√≥n Barcelona, el Barcelon√®s Nord, el Barcelon√®s Sud, el Vall√®s Oriental i el Vall√®s Occidental. Totes aquestes s√≥n algunes de les zones m√©s poblades del pa√≠s.

Informa:ARA.CAT (25-4-2020)

213 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: