ARA SÁNCHEZ VOL BUIDAR LA GUARDIOLA DELS AJUNTAMENTS

“Sánchez vol ara buidar la guardiola dels Ajuntaments”
( PERE MARTÍ )
Montoro. Fa setmanes que els ajuntaments demanen de poder gastar els romanents que tenen estalviats per encarar la crisi econòmica derivada de la pandèmia del coronavirus. És una reivindicació transversal, de presidents socialistes com Ximo Puig i Francina Armengol, independentistes com Quim Torra, batlles com Ada Colau o Joan Ribó… No hi ha diferències de partits: els diners que els ajuntaments tenen als bancs arran de la legislació sobre estabilitat pressupostària que va ordenar el ministre Cristóbal Montoro s’han de poder alliberar per satisfer les despeses de la crisi de la covid-19. Alguns consistoris ja els han inclosos en els seus comptes perquè el govern de Pedro Sánchez també s’hi havia mostrat favorable.

La proposta és de sentit comú, en veient la situació, però, quan semblava que es faria efectiva, el Ministeri d’Hisenda espanyol ha fet arribar als municipis de tot l’estat, mitjançant les associacions municipalistes, una proposta que ha causat una profunda indignació. El govern espanyol proposa de quedar-se tots els diners estalviats pels ajuntaments. Permetria que es gastessin 5.000 milions dels 14.000 que tenen, entre aquest any i el que ve, i la resta, els els aniria tornant en un termini de deu anys a partir del 2022. El ministeri de Maria Jesús Montero decidirà la quantitat de la primera transferència segons l’aportació feta per cada municipi; enguany en rebran el 40% i l’any que ve el 60%. A més, serà el govern espanyol que determinarà en què s’han de gastar aquests diners. Concretament en tres àrees: mobilitat sostenible, cures de proximitat i cultura.

La proposta ha indignat els ajuntaments, perquè és una violació de l’autonomia municipal i una espoliació dels seus recursos. Per calmar-los, el ministeri de Montero diu que es facilitarà l’accés dels municipis als fons europeus, sense fixar percentatge ni especificar com. Per ser efectiva, la proposta s’ha de convertir en llei i rebre l’aprovació del congrés espanyol. El PSOE no hi té majoria per a aprovar una llei com aquesta, perquè ara com ara Podem s’hi oposa. Ada Colau ha estat molt clara: ha dit que la proposta de la ministra era insuficient. Alguns altres socis parlamentaris, com ara ERC, també hi són contraris. I el PP, per fer oposició, també. Per tant, primer el PSOE haurà de convèncer els seus batlles, que no ho veuen clar, i després capgirar l’oposició de Podem. No és la primera vegada que els de Pablo Iglesias canvien d’opinió, però no poden posar en evidència Colau, la principal batllia que tenen a l’estat espanyol.

El federalisme del PSOE es desmenteix a cada proposta que fa el govern de Pedro Sánchez, que només actua determinat a centralitzar, fins i tot els fons de les altres institucions, per mirar de salvar-se. El socialisme havia fet sempre bandera del municipalisme, però quan van mal dades es demostra que la caixa única sempre s’acaba imposant. Ara vol fer amb els municipis com fa amb els governs autonòmics que no tenen concert: espoliar-los per salvar l’estat en temps de crisi. Després de la ronda europea d’aquesta setmana, Sánchez ha pogut constatar que està sol a Europa, on cap ajuda no li sortirà de franc, sinó que serà un crèdit a retornar. La Unió Europea és solidària però no regala res a un estat que ha demostrat tanta insolvència. Com que necessita líquid, ara es vol quedar la guardiola dels municipis.
Informa:VILAWEB.CAT (17-7-2020)

303 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: