ARA VOX DIU QUE RESPECTARÀ EL VALENCIÀ D’ACORD AMB LES NORMES DE L’ACV

La síndica de Vox a Les Corts, Ana Vega, ha assegurat que el seu partit «sempre» respectarà «la legalitat vigent» respecte a l’ús de les llengües cooficials al País Valencià. Al mateix temps, Vega ha rebutjat la «polèmica estèril» que s’ha generat els últims dies: «nosaltres defensarem la nostra llengua regional pròpia, que és el valencià, davant les intromissions del catalanisme».

Així ho ha declarat, a preguntes dels periodistes abans de la junta de síndics, després de la polèmica generada amb el missatge en llenguatge no normatiu que va publicar per xarxes socials la Conselleria d’Agricultura, en mans de Vox, i després de l’afirmació del conseller d’Educació, José Antonio Rovira, del PP, que va dir que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua «no té la veritat absoluta».

Això va portar la institució acadèmica a reivindicar el seu paper, establert en l’Estatut d’Autonomia, i al president de la Generalitat, Carlos Mazón, del PP, a anunciar que es reunirà l’11 de setembre amb la presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, amb l’objectiu, diu, de reobrir una nova etapa de «sensibilitat» amb «el valencianisme social i polític». Mazón també va assegurar que «tot el Consell» reconeix l’autoritat de l’AVL, a la qual li va demanar «gestos més enllà de l’àmbit científic» perquè els valencians se senten «protegits» per l’acadèmia.

En aquest context, la síndica de Vox ha defensat que al País Valencià «es parla espanyol i valencià», i que la situació dels últims dies obeeix a «una polèmica artificial perquè les dues llengües han conviscut fins que l’esquerra ho va convertir en un cavall de batalla totalment absurd». Vega també diu que «mai no hi ha hagut mala convivència entre el valencià i el castellà».

La síndica del partit ultradretà també ha garantit que Vox defensarà el valencià com a «llengua regional», que suposa «una riquesa cultural». «Nosaltres respectem la llei i l’AVL està ara mateix recollida a l’Estatut, i crec que no hi ha cap problema», ha defensat.

Vega s’ha negat a valorar els missatges publicats per alguns consellers del seu partit, com ara Vicente Barrera, que va deixar escrit que «jo no faig missatges en valencià, els faig en espanyol, caldrà preguntar-ho a qui els faça» en valencià. Tampoc no ha volgut parlar sobre l’afirmació de la presidenta de Les Corts, també de Vox, Llanós Massó, que es va declarar favorable a les Normes del Puig, perquè és el que «sempre» ha defensat el seu partit. Segons Vega, aquesta opinió és «la d’una persona» i no «la de tota la institució».
Informa:DIARILAVEU.CAT (30-VIII-2023)

95 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: