ARAGONÈS AVISA QUE EL SEU GOVERN NO PERMETRÀ “SUBSTITUCIONS NI TUTELES ” DEL CONSELL DE LA REPÚBLICA

( JOAN SERRA/ BERNAT SURROCA/ ORIOL MARCH)

Pere Aragonès ha pujat al faristol amb la mateixa certesa de divendres passat: no sortirà del Parlament investit com a president de la Generalitat. El candidat d’ERC, que ahir va saber que Junts mantenia l’abstenció i que per tant no disposaria dels suports necessaris per assumir el comandament del Govern. Aragonès s’ha obert a dotar el Consell per la República d’un paper en la legislatura -ha posat en valor la tasca de l’exili en un grau major del que va exhibir en el debat de la setmana passada-, però al mateix temps ha advertit que no acceptarà “substitucions ni tuteles”. El presidenciable d’ERC ha instat Junts a no esperar dos mesos per formar Govern perquè la ciutadania està “esgotada” i no hi ha “motius de pes” per demorar la legislatura. El missatge a la formació de Carles Puigdemont i al partit que lidera ha estat nítid des del principi.

Aragonès ha remarcat que hi ha una “feinada feta els últims anys”, especialment amb el referèndum, la vaga general del 3-O i també les “victòries” dins i fora de Catalunya. El candidat republicà ha citat les presidències de Puigdemont i de Quim Torra, i ha reclamat estructurar una majoria “imbatible” a través de la coordinació d’estratègies. “Això ha de reconèixer tots els espais, també l’exili, però si es posa en valor les institucions de Catalunya, amb el Govern i el president, que tenen una responsabilitat insubstituïble”, ha ressaltat Aragonès. Un dels esculls és, precisament, el paper del Consell, dirigit per Puigdemont i a qui Junts aposta per atorgar el lideratge del procés a través d’una bifurcació: la Generalitat, dedicada al dia a dia; el Consell, encarregat del procés. El candidat, malgrat la proposta de reformulació de l’entitat, no vol ser substituït ni tutelat.

“L’objectiu és servir el nostre país, atendre les necessitats, combatre les desigualtats, millorar les condicions de vida dels ciutadans, generar riquesa i atendre les necessitats socials per als set milions i mig de catalans”, ha ressaltat el presidenciable d’ERC, citant paraules de Puigdemont de la qüestió de confiança del 2017, quan va apostar pel referèndum unilateral d’independència de la mà d’ERC i la CUP. “Això constata que l’independentisme suposa un projecte de canvi, transformació i futur. Un projecte que no va en contra de ningú”, ha remarcat Aragonès, que ha indicat que per aquest camí hi ha la possibilitat d’aconseguir la República catalana. “Mai havíem arribat tant lluny com l’1-O i el 3-O, ni mai l’independentisme havia tingut tanta força. Per això ara podem recuperar la iniciativa i el lideratge, per fer una República que duri per sempre. Hem de vitaminar les confiances i superar els retrets”, ha indicat cap a la meitat de la intervenció.

Es tracta, ha indicat, de superar el “bloqueig”. “Ens fa falta un diagnòstic compartit. Podem partir d’allò que vam fer bé l’octubre del 2017 i del que hem de millorar. La fortalesa va ser associar la independència a la democràcia i la unitat estratègica”, ha assenyalat. “Però és evident que no vam aconseguir mobilitzar la ciutadania que volia votar que no, i que no vam tenir el reconeixement internacional. Aquest és el meu diagnòstic”, ha ressaltat Aragonès, que ha proposat situar l’autodeterminació al centre, juntament amb l’amnistia. La idea del referèndum és central per “fer créixer l’independentisme en la seva pluralitat” amb les “lluites compartides”. “Hem d’estendre la mà al sobiranisme”, ha indicat el dirigent d’ERC, que ha vinculat l’ampliació de suport al fet de “governar excel·lentment”. “I això passa per afrontar la negociació amb l’Estat amb tota la força i la determinació d’haver superat el 52% dels vots”, ha insistit.

“Seria un error que l’independentisme no fes servir aquesta força per asseure’s en una taula amb l’Estat, defensar el referèndum i aconseguir l’amnistia. Sumem tots per multiplicar”, ha apuntat Aragonès, que ha indicat que la negociació passa per la llibertat de presos i exiliats i que el conjunt de la ciutadania “voti en llibertat” si vol ser un estat independent en forma de República. “Aquest és l’objectiu d’una negociació que és dificilíssima. No hem de deixar de preparar alternatives per si no ens en sortim fem no una passa enrere, sinó dues endavant”, ha remarcat el presidenciable d’ERC. “No només no hi sobra ningú, sinó que volem ser molts més”, ha ressaltat.

No s’entendria, ha dit, que l’independentisme no “sumés” com sí que s’ha fet “anteriorment”. Ha estat en aquest punt que ha tornat a recordar els conceptes ja desgranats en el discurs de divendres passat, com ara que Catalunya “és una nació” i també “un sol poble”. Ha aprofitat per insistir en la idea de la urgència de formar Govern arran de la possibilitat d’una quarta onada de la pandèmia, de les conseqüències econòmiques i socials que se’n deriven i també de l’afectació que té en la ciutadania. “Aquestes crisis porten a la nova etapa de la Generalitat republicana, basada en les esquerres i el progrés”, ha insistit Aragonès, que ha remarcat que el primer pas per fer-la possible s’ha estructurat al voltant de l’acord amb la CUP.

Els anticapitalistes, a diferència de l’anterior legislatura, ja no es troben ancorats en l’oposició. “Tenim l’oportunitat històrica de tenir tot l’independentisme compromès amb el Govern del país”, ha indicat. “No vull deixar passar l’oportunitat d’agrair a la CUP el seu compromís per arrencar una nova etapa. I això ho hem de fer amb totes les forces que saben que la sortida al conflicte passa per l’amnistia i l’exercici de l’autodeterminació. Estem obligats a fer-ho amb Junts. Són més les coses que ens uneixen que les que ens separen. L’independentisme és plural, com el nostre país”, ha indicat el candidat, que ha apuntat que el 52% del vot “interpel·la tothom” i “marca el camí dels acords”. En la resolució democràtica del conflicte, ha dit, també hi pot acabar trobant formacions no independentistes com els comuns.

Insistència en la “nova Generalitat republicana”

“Arrenco el debat amb la tranquil·litat d’haver ofert un projecte de futur basat en els grans consensos que hi ha a la societat catalana”, ha indicat Aragonès, que ha defensat “estendre la mà” a tots aquells que creuen en el referèndum i en l’amnistia. “Vull que la nova Generalitat republicana se centri en les urgències i en les necessitats socials. Vull que se centri en impulsar la transformació socioeconòmica, i vull que el seu president se centri en encaminar el conflicte”, ha indicat el candidat d’ERC, que ha remarcat que s’ha de passar de la “repressió” a la “resolució”. “Les distàncies no són insalvables, perquè compartim objectius”, ha assenyalat en referència a Junts.

“Volem una vida política orientada a la concertació, a la suma. Volem transformar la realitat”, ha indicat Aragonès, que s’ha compromès a què la Generalitat “governi per a tothom”. En aquesta carpeta, ha tornat a citar el rescat social per valor de 700 milions d’euros en els primers compassos del mandat per resoldre les urgències derivades del coronavirus. També ha indicat la importància dels fons europeus Next Generation per impulsar la digitalització, la transició ecològica i la societat del coneixement -sota el comandament d’un comissionat-, així com també la creació de tres conselleries: Feminismes, Acció Climàtica i Universitats i Recerca, àmbit ara dins d’Empresa.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (30-3-2021)

462 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: