ARAGONÈS DESVINCULA LA SENTÈNCIA DE BORRÀS DE LA REPRESSIÓ I INSTA A CANVIAR LA PRESIDÈNCIA DEL PARLAMENT

(CLARA BARDAJÍ )
El president del Govern, Pere Aragonès, ha desvinculat la sentència condemnatòria de la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, de la “repressió independentista”. Aragonès ha comparegut aquest dijous a la tarda per valorar públicament la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que condemna Borràs a quatre anys i mig de presó i 13 d’inhabilitació pel fraccionament de 18 contractes a favor d’un conegut seu quan era al capdavant la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), entre el 2013 i 2017. El president català ha instat els grups parlamentaris de la cambra a “trobar ben aviat les fórmules” per a renovar la seva presidència i, d’aquesta manera, fer funcionar “amb normalitat” la institució. Tot i que no ha dit de manera explícita si Borràs hauria de deixar el seu escó, Aragonès ha remarcat que espera que “prengui la decisió més adequada” per a preservar la dignitat i l’honorabilitat del Parlament.
Els fets provats “són greus”

En unes declaracions als mitjans de comunicació, Aragonès ha assegurat que els fets demostrats a la sentència “són greus” i “atempten contra la bona administració de cabals públics”. Per això i amb l’objectiu de poder evitar que es puguin repetir situacions similars en àmbits institucionals, el president de la Generalitat ha demanat “establir garanties”.
Sense “vinculació amb la repressió”

Aragonès s’ha mostrat convençut que la causa de Borràs “no té cap mena de vinculació amb la repressió política i judicial” independentista, com la que sí que han patit i pateixen persones del moviment pel “compromís” amb la defensa de l’1-O. El cap de Govern ha insistit que l’estratègia de defensa personal “legítima” de la líder de Junts “en cap cas s’hauria d’escudar en una causa com la independència”, que busca construir “un país lliure i net de corrupció”.
Renovar la presidència del Parlament

Tot i que la sentència no és ferma, una de les prioritats del president català és que els grups parlamentaris “trobin ben aviat les fórmules” perquè la cambra funcioni amb tota normalitat. ERC ja ha confirmat que no demanarà la dimissió de Borràs fins que la sentència no sigui ferma, però sí que ha expressat que caldrà un “nou acord” independentista si la Junta Electoral Central (JEC) intervé i l’obliga a apartar-se del càrrec davant la petició de Vox i l’avís de Cs i PPC de fer-ho si la presidenta suspesa no plega motu proprio.
l PSC ha instat Borràs a fer un “pas al costat” i “restablir” la normalitat al Parlament; mentre que la CUP li ha exigit la dimissió i els comuns ja han demanat una reunió a tots els grups parlamentaris, menys a la ultradreta, per acordar una nova presidència a la cambra.
Informa:ELMON.CAT (30-III-2023)

65 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: